Anna Kareninas syndrom: tvångsmässig och okontrollerad kärlek

Att älska tvångsmässigt är farligt och alltför ofta slutar det i tragedi och hjärtesorg.
Anna Kareninas syndrom: tvångsmässig och okontrollerad kärlek
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

En av litteraturens mest klassiska och tragiska karaktärer var utan tvekan Anna Karenina. Hon skapades av Lev Tolstoj och var en hjältinna från 1800-talets överklass. Men faktum är att hon knappast var en typisk karaktär för den här tiden som det skulle vara svårt att känna empati med. Vi kan nämligen identifiera oss med hennes känslomässiga problem. De visar sig i en intensiv och destruktiv typ av kärlek, en där du gör allt för din partner medan denne ignorerar, manipulerar och överger dig. Detta tillstånd har fått namnet Anna Kareninas syndrom.

Anna Karenina är berättelsen om en kvinna som lever ett lugnt liv med sin man och son. Men hon blir hejdlöst förälskad i Vronskij, en stilig militär som hon blint överger allt för, enbart driven av sina känslor. Deras relation fortgår omgiven av ett unket och hycklande samhälle fullt av falska värderingar. Men efter att Anna åsidosatt allt för sin passion – även sin egen son – blir hennes älskare uttråkad. Han har uppnått sitt pris och nu har hans känslor för Anna försvunnit. Annas slut är den mest klassiska och tragiska återspeglingen av kärlek, den som ingen någonsin borde ta till, självmord.

Anna Kareninas syndrom idag

“Utan dig är jag inget”. Hur många gånger har du själv hört eller kanske till och med använt det här uttrycket? Faktum är att vi på 2000-talet ser historien om Anna Karenina upprepa sig gång på gång. Det finns faktiskt många människor som inte tvekar ett ögonblick att lämna allt för en ny partner. I själva verket är det ofta närmast en process av personlig nedmontering, där värderingar och principer suddas ut, och självkänsla och till och med identitet äventyras.

Vi kan aldrig någonsin rättfärdiga dessa beteenden. För kärlek betyder att dela, erbjuda och ge. Det innebär också att ta emot från din partner och vara en del av dennes liv. Ömsesidighet med balans och mognad är väsentligt. Vi nämner balans eftersom man måste veta hur man sätter gränser. Snarare än att göra allt för din partner och projicera all din lycka på denne, måste du faktiskt först värdera dig själv och vara lycklig som individ. Men vissa människor tror att sann lycka bara kan uppnås tillsammans med en partner. Så när de är singlar känner de sig bekymrade och hjälplösa. Detta är farligt.

Älska dig själv

Du måste älska dig själv i tillräckligt hög grad för att inte falla ner i en avgrund när dina känslomässiga relationer av någon anledning går i kras. Naturligtvis är varje uppbrott en dramatisk process som det är svårt att ta sig ur. Men om du etablerar en skyddande gräns och värnar om din identitet, din självkänsla och dina värderingar, kommer uppbrottet inte att vara så upprörande. Anna Kareninas syndrom involverar en process av “emotionellt uttömmande”. Du lägger med andra ord allt du är och allt du har i din partners händer. Med den underförstådda risken att personen en dag mycket väl kan tappa intresset för dig.

Anna Karenina

Romantisk kärlek kontra mogen kärlek

Det finns inget mer romantiskt än att känna sig älskad. Att uppleva de första faserna av stor intensitet där passion, sexualitet och fantasier som involverar den andra personen kontinuerligt fyller ditt väsen och din hjärna. Men som man brukar säga så finns det ingen större fiende till passion än fullbordan. Gradvis lägger samexistens, skyldigheter och rutiner den tidigare utsvävningen åt sidan. Naturligtvis fortsätter kärleken att existera, och det finns utan tvekan fortfarande känslor närvarande, men den inledande blinda intensiteten har tappat sin glans. I detta skede bör paret gå från romantisk kärlek till mer mogen kärlek. Detta är det riktiga lackmustestet, där resultaten avgör om ni förenas på ett mer ömsesidigt och genuint sätt eller inte.

Anna Kareninas tragedi har sina rötter i ögonblicket när Vronskij, efter att ha fått vad han ville ha, till slut upplevde fullbordandets tristess. Anna lämnades naken, fråntagen sitt tidigare liv, sin sociala position, sin familj, sin man och till och med, mest tragiskt nog, sin son. Hon hade lämnat allt för sin blinda passion. Vad kunde hon göra? Förnekad av samhället och sårad inombords på smärtsammaste möjliga sätt såg hon döden som den enda utvägen. Hon tog sitt liv genom att kasta sig framför ett tåg.

Skydda dig från Anna Kareninas syndrom

Tyvärr är det verkliga livet fullt av anonyma tragedier präglade av Anna Kareninas syndrom. Av denna anledning måste du vara försiktig och skydda dig själv. Romantisk och passionerad kärlek är något som är extremt intensivt, något som höjer dig, omsluter dig i magi och får dig att känna dig mer levande än någonsin. Som sådan är den värd att uppleva. Du måste dock uppleva den med mognad och balans, älska dig själv på samma gång och inte “demontera” allt du är.

Bild med tillstånd av Eastcoastdaily.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.