Du har lärt dig vara stark – nu är det dags att vara lycklig

Svåra tider lär oss på något vis att bli starka. Men vi bör inte använda denna styrka till att bygga murar och skydd, och vi får inte glömma bort att det också är viktigt att vara lycklig.
Du har lärt dig vara stark – nu är det dags att vara lycklig
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Det kommer till slut en tid då du äntligen har klarat av det: du har lärt dig att vara stark. Livet är fullt med lärdomar, och vissa situationer hjälper dig bygga en stålsatt attityd. Det gör att du intalar dig själv att du kan klara av allt, och att du har lärt dig allt för att kunna möta alla sorters svårigheter… Men i detta läge kanske du har glömt bort det som egentligen är viktigast: nu är det också dags att vara lycklig.

Lyckan är inte något som finns där borta någonstans; den är här, nu. En lycklig person skjuter inte upp sin lycka eftersom livet pågår just nu, och vad som kommer att komma sedan är ovisst.

Men människor som precis har gått igenom tunga svårigheter kan ha svårt att följa detta råd. Varför? Jo, eftersom när livet blir betyngande, är det svårt att hålla kvar tankarna i nuet. Dessutom börjar man gå med en defensiv attityd genom livet, där man försöker se till att det där som en gång hände inte händer igen. I sinnet tittar man hela tiden i backspegeln, och går om och om igen igenom de gamla upplevelserna, och försöker lära från dem för att vara så beredd det bara går ifall någonting skulle hända igen.

Har du gått igenom något hemskt, komplext eller traumatiskt, bli inte fixerad vid att alltid vara stark. Fokusera i stället på att vara flexibel. För under dessa perioder i livet kan det vara väldigt lockande att bli defensiv eller försöka skydda sig genom att inte visa sina ärr.

“Den som segrar över andra är stark; den som segrar över sig själv är mäktig.”

-Lao Tzu-

Lyckan är här och nu.

Du har lärt dig att vara stark men nu är det dags att vara lycklig

Du kan lära sig från balans på samma sätt som du kan lära dig från dina erfarenheter, förhållanden och allting du läser och upptäcker. Men här finns ett faktum som är viktigt att titta närmare på: det är inte alltid som människor som har gått igenom olika trauman vet hur de ska ge sig själva chansen att vara lyckliga. Vissa människor är som att de går ut varje dag med ett stort paraply, även när väderrapporten inte visar regn.

Antisthenes, en grekisk filosof och grundaren av den kyniska skolan, sa att vårt mål måste vara att skapa ett ogenomträngligt fort av vår själ. Men vad är nyttan med att bli en stum mur? En mur släpper knappt igenom något ljus. Den går inte att se igenom, och än värre, dess port är stängd för dem som skulle vilja komma in till dig.

Därför blir ofta de som är fixerade vid att utveckla en stark personlighet defensiva. Det beror på att de bär på en rädsla att bli sårad. Det är inte någon bra strategi eftersom lycka inte kan vara i harmoni varken med rädsla eller med någon som använder sig av för många försvarsmekanismer.

Bli inte defensiv i rädsla av att bli sårad

Nu vet du hur du ska prioritera

Inte mycket har förändrats sedan Martin Seligman lade grunderna för den positiva psykologin på 1990-talet. Världen strömmas fortfarande över med självhjälpsböcker som lär oss vad vi ska göra för att vara lyckliga. Dessa gurus vill lära oss nycklarna till hur vi gör för att bli fungerande individer.

De som har gått igenom dåliga och även traumatiska omständigheter får inte alltid hjälp via dessa böcker. Jerome Wakefield från University of New York och Allan Horwitz från Rutgers University, psykologer och experter inom området, skrev boken Den förlorade sorgsenheten: hur psykiatrin förvandlade normal sorg till en depressiv störning. Denna bok handlar om detta ämne.

Idag är “tvånget” att vara lycklig påtvingat oss till överdrift. Experter menar också att många av oss förvränger och ignorerar de flesta av våra känslor; vi ser ner på oro, rädsla och sorg. Detta gör att när man utsätts för ett trauma samtidigt känner en stress över sina negativa känslor.

Så hur gör man för att vara lycklig? Vad kan människor som går igenom trauman göra för sitt välmående? Det kanske är svårt att föreställa sig, men människor som varit med om dessa perioder i livet, har vissa fördelar. Människor som inte har gått igenom svårigheter, fantiserar ofta om lycka i idealistiska termer. Till exempelvis att ha den perfekta partnern, få det perfekta jobbet eller göra en fantastisk resa. Men de som har lärt sig att vara starka, sätter större värde i mer grundläggande saker såsom lugn, balans, kärlek och välmående.

Det är dags att vara lycklig

Nyckeln till välmående är en kombination av flera olika saker

Livet har gjort dig stark… och nu är det dags att vara lycklig. Du har kämpat dina strider och gått igenom förändringar i livet. Men du står fortfarande upp! Hård som berget.

Nu måste du lära dig att vara flexibel och mottaglig. Acceptera förändringar och jobba på att vara öppen mot livet för att hitta dig själv och för att upptäcka vad som gör dig lycklig.

På vägen på denna “stig” finns det en nyckel som kommer visa dig hur du jobbar på din lycka. Det här är sannolikt den viktigaste faktorn du kommer behöva. Viktor E. Frankl talade om detta i sin bok Livet måste ha en mening. Vi talar förstås om att hitta ett syfte med ditt liv.

Allting handlar om att ge ditt liv en mening, en motiverande och inneboende styrka som tänder illusionerna inom dig. Detta är det bränsle som gör att du stiger upp på morgonen. Det ger dig motivationen att förbättra dig själv och sätta upp mål baserade på vad som är betydelsefullt för dig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.