HBTQI-fobi: hur kan vi bekämpa det?

Att håna, förödmjuka och attackera... Det här är bara tre av verben som beskriver handlingar av dem som går till angrepp mot andra på grund av deras sexuella läggning. Föga överraskande upplever offren ett enormt lidande. Därför måste de veta vad de kan göra om de blir offer för HBTQI-fobi.
HBTQI-fobi: hur kan vi bekämpa det?
Gorka Jiménez Pajares

Skriven och verifierad av psykologen Gorka Jiménez Pajares.

Senaste uppdateringen: 13 augusti, 2024

Ingen väljer sin sexuella läggning. Dessutom är de mekanismer som ligger bakom och förklarar heterosexuell läggning fortfarande okända. Men förnedring, kritik, trakasserier och diskriminering mot HBTQI-personer (lesbiska, homosexuella, bisexuella och transsexuella) utövas av breda samhällssektorer under 2000-talet. Detta är känt som HBTQI-fobi.

Inför hat krävs information. Inför förnedring behövs träning i värderingar. Och inför avsmak är undervisning baserad på respekt nödvändig. Vidare är främjandet av mångfald väsentligt för att hantera diskriminering. Trots det gör samhället långt ifrån tillräckligt i denna fråga. Därför måste du veta vad du ska göra om du utsätts för ett hatbrott baserat på sexuell läggning.

HBTQI-fobi och hatbrott

Forum för levande historia har publicerat en faktaartikel om detta fenomen och dess mörka historia. För det första klassas denna typ av beteende som brott. Det uppträder vanligtvis i form av oprovocerade attacker utan någon annan motivation än hat.

I själva verket fördunklar fördomar angriparnas sinnen och förvandlar dem till primitiva varelser, utan någon annan resonemangskapacitet än deras egna ogrundade premisser.

Andra former av denna fobi förekommer i så kallade omvändelseterapier. Förespråkarna påstår att de “botar” homosexualitet. Lyckligtvis efterfrågas redan åtgärder mot dessa obehagliga processer.

“HBTQI-fobi är varje aggression, hot, trakasserier eller skada mot en person eller dennes egendom baserat på dennes läggning, identitet och/eller sexuella uttryck och könsuttryck. Eller att personen som begår brottet antar att den andre är en HBTQI-person.”

-INI-



Vad man ska göra när man står inför HBTQI-fobi

Om du någonsin har känt dig diskriminerad för att ha en viss sexuell läggning bör du anmäla det. Faktum är att det finns lagar som skyddar dig. Så se till att du kontaktar polisen så snart som möjligt. Deras jobb är att identifiera angriparna och kontrollera till exempel eventuella kameror i området där det homofobiska dådet ägde rum.

Signalementet på angriparen är avgörande. Polisen frågar vanligtvis om du känner angriparen, hur denne ser ut, hur denne var klädd och om denne har några utmärkande drag.

Om du har blivit överfallen och mår psykiskt dåligt bör du dessutom gå till en vårdcentral och göra en skadeanmälan. Du måste göra det klart, för protokollet, att du har blivit offer för en HBTQI-fobisk attack.

Se också till att du sparar eventuella chattar, foton, videor och/eller ljudupptagningar eftersom de kommer att fungera som bevis. Detta är ännu viktigare om attacken sker på sociala medier.

Homosexuellt par håller hand
En manifestation av HBTQI-fobi är mobbning. Ibland kan det till och med utföras av personer nära medlemmar av gaycommunityt.

När ska du anmäla en attack?

Det finns ingen anledning att rapportera en attack omedelbart. Du kan behöva tid för att stanna upp och bearbeta det som har hänt. Det viktigaste är att du tar hand om dig själv.

Du måste dock veta att det att göra ett anmälan är både en moralisk och juridisk skyldighet. Att sätta stopp för hatbrott ligger faktiskt i samhällets intresse. Se därför till att du inte är passiv och tiger när du möter någon av följande typer av aggressiva beteenden.

  • Graffiti
  • Nätmobbning
  • Diskriminerande beteenden på sociala medier
  • Pamfletter och propaganda mot HBTQI-communityt
  • Homofoba och transfoba kommentarer i media

Rapportering hjälper dig såväl som andra i liknande situationer. Genom att utöva denna rättighet kan vi alla kommunicera händelser som är allt annat än okej. Dessutom kan vi främja ett samhälle som främjar respekt för mångfald och värdesätter likabehandling. Du kan göra en polisanmälan via telefon, på en polisstation eller skriftligen till en domstol.

Självklart kommer procedurerna för att rapportera dessa fall att variera beroende på land. Med det sagt är det som regel absolut nödvändigt att tillhandahålla varje fragment av bevis som påvisar attacken. Detta inkluderar vittnesuppgifter.

Homofobisk mobbning

Om en HBTQI-fobisk attack inträffar i skolmiljön ska all rapportering först göras till institutionens undervisnings- och vägledningsteam. Det är värt att komma ihåg att den här typen av brott inte är något som bara sker på gatan eller i sociala medier.

Vidare konstaterar en studie gjord av Universidad Complutense de Madrid i Spanien att homofobisk mobbning inte bara omfattar HBTQI-personer utan alla andra människor som uppfattas stå utanför normativa könsmönster. Även de som umgås med HBTQI-personer.

Lesbiskt par som kramas insvepta i en regnbågsflagga
Vi måste främja en kultur av fördömande och bana väg för respekt för sexuell läggning.


Vad händer efter att man har anmält brottet?

Efter att man anmält ett hatbrott måste man ha tålamod. Som vi nämnde tidigare varierar juridiska processer från land till land. Faktum är att i många länder förblir den här typen av frågor obehandlade.

Men även om processen tar tid är det viktigt att uppmuntra en rapporteringskultur för att stoppa de vågor av våld som HBTQI-personer möter dagligen. Att validera deras rättigheter är det sätt på vilket vi kan skapa medvetenhet och respekt för dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.