Historien om Kim Peek: fallet bakom Rain Man
Historien om Kim Peek påminner oss om att alla människor är fantastiska. Hela världen lärde känna honom genom den berömda filmen Rain Man, som baserades på hans talang och tragedi.
Verklighetens “Rain Man” Kim Peek inspirerade handlingen till den här filmen. Hans riktiga liv skiljde sig dock från den bild som tas upp i filmen.
Produktionen markerade inte bara en milstolpe inom filmvärldens historia, utan även i livet hos den karaktär som var en inspiration till den.
“Man måste inte ha ett handikapp för att vara annorlunda.”
-Kim Peek-
Historien om Kim Peek: mentalt hämmad?
Peek föddes 1951 och fick direktdiagnosen att han var mentalt hämmad. Han kom till världen med ett handikapp och läkarna rekommenderade därför att han skulle bli inlagd på ett speciellt center.
Hans familj höll dock inte med om det och ville att Kim skulle bo med dem, vilket han gjorde.
Kim Peek hade macrocefali, vilket gjorde att han inte utvecklades normalt. Hans hjärna var alltför stor och hade inte den anslutning mellan de två hemisfärerna som kallas hjärnbarken. Han fick därför en dålig livsprognos.
Kims föräldrar insåg att deras son inte var som alla andra, att han var speciell. Då han hade fyllt ett år så kunde han memorera varje bok som folk läste för honom.
De blev så förvånade över denna förmåga att de inte visste hur de skulle hantera den.
Kims fantastiska hjärna
Kim Peeks föräldrar märkte att pojken kunde lära sig och komma ihåg stora mängder information. De behövde bara läsa något för honom en gång.
Då han hade läst en bok så brukade han lägga den upp och ner och aldrig titta i den igen. Han behövde inte längre titta i den för han hade memorerat allt.
Han lärde sig att använda ordboken då han bara var tre år gammal. Kim läste ordens betydelser och lärde sig dem direkt. Vissa säger att han memorerade 9000 böcker.
Han hade förmågan att läsa en sida med det högra ögat och en annan med det vänstra. Han gjorde det också väldigt snabbt: han kunde läsa två hela sidor på bara tio sekunder.
Kim kunde även utföra matematiska beräkningar på nolltid. Han kunde ta upp en telefonbok och addera siffrorna i en kolumn bara för att han tyckte det var roligt.
Som vuxen kunde han därför göra en revisors arbete för ett helt företag utan miniräknare, papper eller penna.
Ett vackert liv
Till skillnad från filmen “Rain Man “ så var Kim en väldigt omtänksam person. Han tyckte om social kontakt och visade förståelse för alla som kommunicerade med honom.
Även om han hade ett fantastiskt minne så kunde han inte dra slutsatser av de saker han läste eller applicera sin matematiska kunskap på något annat än dessa beräkningar.
Han hade dessutom olika motoriska problem. Han kunde exempelvis inte gå förrän han var fyra år gammal. Vidare nådde han vuxen ålder utan att kunna knäppa sin skjorta eller knyta sina skor.
Barry Morrow, manusförfattaren till Rain Man, råkade träffa på honom vid ett evenemang som fokuserade på personer med speciella begränsningar och potential.
Morrow hade redan gjort en film om ämnet. Mötet med Kim ändrade dock allt.
Detta möte gjorde att han skrev manuset för Rain Man. Skådespelaren Dustin Hoffman som spelade honom i filmen träffade också Kim och uttryckte vid flera tillfällen hur mycket han beundrade honom.
Han tackade Peek offentligt för hans bidrag då hann vann en Oscar för sin roll i filmen.
Historien om Kim Peek blev även berömd tack vare detta. Hans far säger att han filmen hade en positiv påverkan på hans liv eftersom den gjorde att han lyckades få många nya vänner.
Denna fantastiska man kom till världen för att lära oss något mer om mänskliga paradoxer. Han dog tyvärr av en hjärtattack 2009 vid 58 års ålder.
“Att känna igen och respektera andras skillnader och att behandla andra på samma sätt som du vill att de ska behandla dig, kommer hjälpa med att skapa en bättre värld för alla.”
-Kim Peek-
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Muñoz-Yunta, J. A., Ortiz-Alonso, T., Amo, C., Fernández-Lucas, A., Maestú, F., & Palau-Baduell, M. (2003). El síndrome de savant o idiot savant. Rev Neurol, 36(Supl 1), S157-61.