Hjälp! Hur hanterar man ett bråkigt barn?
“Jag vill ha godis!” Å nej! Du vet att ditt barn inte bör få godis just nu, men du vet också att barnet kommer börja bråka om du inte ger honom eller henne lite godis. Men vad kan man göra med ett bråkigt barn?
Du berättar för honom att det inte finns något godis, och du ser direkt hur det börjar. Han börjar gråta och skrika om och om igen att han vill ha godis. Du försöker prata med honom, lugnt till en början, men sedan blir du irriterad och det slutar med att du också börjar skrika. Vad kan man göra så att en sådan situation inte går över styr? Läs vidare och få reda på svaret!
“Bångstyriga barn kan jämföras med en kort och skarp vinterflod”
-Epicuro de Samos-
Är det normalt att ha ett bråkigt barn?
Då vi är små så kan vi ofta inte uttrycka oss så bra. Antingen har ingen lärt oss detta eller så har vi inte tillräckligt med självkontroll. De barn som är mellan 18 månader och 5 år blir därför ofta bråkiga då de stöter på något som de inte tycker om. Bråken blir som värst då de är runt 2-3 år gamla.
Det är en handling där de visar att de är olydiga, men det finns vi kan göra själva för att minska ner på utbrottens frekvens. Om man inte gör något för att undvika dem så kan det uppstå mer allvarliga problem då barnet växer upp, som exempelvis antisocial beteendestörning.
Om man vill förhindra att barnen tar till aggressioner för att lösa konflikter och få vad de vill ha så är det viktigt att du förstår något. Barnet gråter inte för att han eller hon lider, utan för att det är det enda sättet som ett bråkigt barn kan få det som det vill ha.
Utrotning: ett nyckelredskap
Ett nyckelredskap för att få bråken att försvinna är att förstärka andra beteenden som faktiskt är lämpliga. Man behöver visa barnet att man föredrar att det är lugnt och att det kan be om saker utan att skrika. Detta kommer uppmuntra barnet till att bete sig bättre. Om ett barn känner att han eller hon får uppmärksamhet då vederbörande gör något så kommer detta beteende att förekomma mer frekvent.
Man måste därför dra tillbaka sin uppmärksamhet då barnet är bråkigt och inte beter sig bra. Detta kommer därför utrota beteendet steg för steg.
Man måste vara på det klara med ett par saker. Det är först och främst väldigt viktigt att man gör det på ett systematiskt sätt. Man bör inte förändra sina metoder, även om bråken blir värre innan de blir bättre.
Barnet kommer då uppleva att han blir ignorerad, vilket kommer göra honom ännu mer bråkig för att se om han kan få tillbaka uppmärksamheten igen.
Två scenarion vid hantering av ett bråkigt barn
Då barnet blir ännu mer bråkigt så kan det hända en av två saker. Man kommer antingen att lyssna på honom igen eller ignorera honom. Om man uppmärksammar honom så kommer detta att förstärka beteendet. Med andra ord så kommer man att säga: om du vill få vad du vill ha så måste du bara skrika lite mer. Och detta vill vi inte.
Det andra scenariot tar mycket tålamod, för vi måste vara systematiska. Målet är att barnet ska sluta bråka genom att han själv ser att det inte leder någonstans. Barnet kommer få ett helt annat budskap än i det första scenariot.
Han kommer märka att han får mindre uppmärksamhet då han skriker. Han kommer komma ihåg att det är en strategi som inte fungerar. Nästa gång han vill ha något så kommer han vara mindre benägen att börja bråka.
Ju längre man låter dessa bråk fortsätta utan att korrigera dem, desto svårare kommer det bli att bli av med dem. Det är svårt att få ett slut på det, men om man inte ens försöker så kommer det bli värre i slutändan.
“Vi bör veta vad som gör oss förvirrade rörande de personer som vi lever med och de som vi älskar.”
-Norman Maclean-
Utrotning, steg-för steg
Självkontroll är det viktiga när det gäller utrotningsmetoden. Ett annat redskap som kommer vara till hjälp här är avslappning. Du kanske har hört om utrotning tidigare, men vet du hur man applicerar det på rätt sätt? Låt oss titta på det steg för steg:
- Då barnet börjar bråka så måste man ignorera detta beteende och fortsätta göra det man gör som om man inte ens kunde höra honom.
- Man kanske måste indikera (en gång) hur man upplever det han håller på med. Därefter kan man säga att man kommer lyssna på honom då han lugnar ner sig.
- Därefter håller man sig för sig själv och väntar ca en minuter per antal år som barnet är. Om barnet inte slutar så går man tillbaka till det som man höll på med utan att lyssna på honom eller titta på honom.
- Då han lugnar ner sig så bör man säga till honom hur mycket man tycker om att han är lugn.
Då barnet börjar bråka så kan det vara svårt att ignorera skrikandet och sparkandet. Men det är viktigt att ignorera det om man vill att det ska sluta. Så låt oss ha tålamod och agera på ett intelligent sätt för att få slut på detta bråkiga beteende!
Bilder: Vance Osterhout, Hunter Johnson och Eddie Kopp