Jag behöver hjälp: jag är trött på att göra allt själv

Jag behöver hjälp: jag är trött på att göra allt själv
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Valeria Sabater

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Jag behöver hjälp, för jag har använt all min styrka. Jag är trött på att göra allt själv och låtsas att jag kan trots att jag inte kan. Därför behöver jag en hjälpande hand som kan och vill guida mig. Vi har alla upplevt sådana tillfällen, där det enda man kan göra är att be om hjälp. Att få hjälp från någon annan gör att vi kan närma oss ett problem från ett annat perspektiv.

Det sägs att alla olyckliga personer har något gemensamt: bitterhet. Bitterhet kan dock inte fixas med bara en huskur eftersom den har olika källor. Vissa personer försöker normalisera den genom att acceptera den som en del av livet. De använder denna acceptans till att växa sig ännu bittrare. Ånger, misstag och förvridna tankar blir till eld på bitterhetens ved.

Att inte säga “jag behöver hjälp” när man behöver det är inte ett tecken på styrka. Det är ett tecken på svaghet. Du kan inte förvänta dig att andra ska veta vad som är fel bara för att du tycker att de borde veta det. Ingen kan läsa dina tankar. Du måste våga be om hjälp. Stängda munnar får ingen mat. Även om det oftast är enklare att erbjuda hjälp än att be om det så kommer det en tid då du måste be om hjälp.

“Det är en plikt att hjälpa någon i nöd.”

-Jose Marti-

Pappersbåt i vattnet.

Jag behöver hjälp

1950 utvecklade Albert Ellis, en berömd psykoterapeut, det som vi idag känner till som den rationella beteendeterapin. Det finns något som är värt att nämna rörande detta tillvägagångssätt. Vi sjunker ofta in i ett tillstånd av komplett hjälplöshet och förtvivlan. Vi tror att livet inte kan bli värre; att man är som en pappersbåt som driver iväg. Ellis brukade dock säga att “Det är inte vad som drabbar dig, utan hur du reagerar som spelar roll”.

Det är väldigt värdefullt att ha någon som kan få oss att se detta. Vi vet alla att det inte är så enkelt att säga vad vi behöver hjälp med. Så hur gör man det? Det kan låta konstigt, men den som vill hjälpa dig minst när du ber om det är oftast den som du faktiskt behöver hjälp från.

Den person som behöver mest hjälp är också oftast den som är van vid att ge hjälp och inte ta emot. Så när man till slut tar det där steget och kräver att bli hörd och omhändertagen så gör man det för att man inte kan fortsätta mer. Man har nått sin slutpunkt.

“Människor säger ofta att den där personen ännu inte har hittat sig själv. Men man hittar inte sig själv, utan det är något som man skapar.”

Thomas Szasz

Hur man vet när det är dags att säga “jag behöver hjälp”

Hur hanterar du din verklighet? Om du tror att den är bortom din kontroll så behöver du be om hjälp. Låt oss titta närmare på detta. Du bör be om hjälp när:

  • Allt känns alltför intensivt. Ett enkelt misstag blir dödligt eller så varar ett dålig humör dagar eller kanske veckor. Något du är besviken över paralyserar dig eller så blir du överväldigad över något som du inte förväntade dig.
  • Det finns vissa saker som du inte kan sluta tänka på. Tankarna ger upphov till känslor som kan påverka dina dagliga sysslor och skyldigheter.
  • Du får återkommande huvudvärk samt problem med matsmältningen och muskelsmärtor. Du börjar lida av insomni eller sover istället alltför länge.
  • Dessutom tycker du inte längre om det som du tyckte om förr.
  • Du är inte längre produktiv på jobbet.
  • Om dina relationer drabbas kan du komma att få höra saker som “Du gör allt så komplicerat. Jag kan inte ens prata med dig”. Dina nära och kära uttrycker också att de är oroade för dig.
Man i solnedgången som behöver hjälp.

Vad kan du förvänta dig från någon som erbjuder hjälp

När du säger “jag behöver hjälp” bör du leta efter tre saker. Någon som förstår dig, någon som inte dömer dig, och någon som kan erbjuda dig de resurser du behöver för att göra en positiv förändring. Denna person är ofta en familjemedlem som man ofta har vänt sig till förr när man har befunnit sig i trubbel. Det finns dock saker som är så personliga att vi inte känner oss bekväma med att gå till ens dessa personer. Det är då du behöver prata med en specialist.

En utbildad och kvalificerad psykolog ger dig väldigt specifika redskap som du kan använda för att hantera din situation. När du går till en psykolog:

  • Kommer du att lära dig att se dina problem från ett annat perspektiv. Det är ett perspektiv där du inte har några gränser. Du kommer också lära dig att sluta med offerrollen, och istället bli någon som tar tag i saker och förändrar sin egen verklighet.
  • Du kommer dessutom lära dig att se saker och ting mer klart. Den nya informationen kommer hjälpa dig att upptäcka dig själv.
  • Du kommer inte få specifika instruktioner rörande vad du bör och inte bör göra. En psykolog underlättar för dig, men i slutändan är det du själv som tar besluten.
  • Du kommer kunna lindra ditt lidande genom nya perspektiv och genom att göra saker annorlunda.
  • Dessutom kommer du få resurser för att hantera känslor och undvika skadliga tankemönster. Du kommer vidare lära dig tekniker för självkontroll.
  • Du kommer kunna bestämma vilka dina prioriteter är och uppnå dem på bästa sätt.

Genom att gå till en psykolog kommer du anta en attityd där du är inriktad mot personlig utveckling, där du blir mer självmedveten så att du kan bemöta livet med mod, öppenhet och ansvar.

Kvinna som står på ett fält.

Våga be om en hjälpande hand

Att våga säga “Jag behöver hjälp” är ibland ganska svårt. Men att göra det är ett stort steg.

Det kan vara ett bra beslut att be om hjälp och stöd från en specialist, för oavsett om du vill det eller inte så kan du inte göra allt själv. Det finns gånger då terapin är det perfekta redskapet för att du ska kunna uppnå en förändring i ditt liv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.