"Jag tänker, alltså finns jag", vad betyder detta Descartes-citat?

"Jag tänker, alltså finns jag" eller "cogito ergo sum" handlar om att föreställa sig sin egen existens. Låt oss fördjupa oss i detta citat av René Descartes.
"Jag tänker, alltså finns jag", vad betyder detta Descartes-citat?

Senaste uppdateringen: 31 juli, 2024

Innebörden av detta berömda Descartes-citat kan tyckas uppenbart, tillsammans med det faktum att vi är rationella varelser med förmågan att tänka på världen omkring oss. Men vi säger det med allt det kulturella bagage som föregår oss. Det fanns en tid då detta inte var fallet, tills Descartes trädde fram på scenen. Han är krediterad för en anmärkningsvärd upptäckt sammanfattad i frasen: “Jag tänker, alltså finns jag.”

I den här artikeln kommer vi att utforska innebörden av denna upptäckt och doktrinen bakom denna intellektuella man, som anses vara en av de viktigaste filosoferna på 1600-talet. Låt oss börja!

Kontexten hos René Descartes filosofi

René Descartes var en känd filosof och fysiker av stor betydelse för rationalismens utveckling. Denna strömning antar att vi människor har förmågan att veta genom vårt förnuft. Relevansen hos hans verk ligger i det faktum att han var en av de första som byggde grunderna och reglerna för att uppnå säker och sann kunskap.

För det första försökte Descartes frigöra ämnet från den dogmatiska kunskapens band. Det betyder att kunskapskällorna måste komma från oss själva och inte från religion eller en filosofi byggd på tunn grund.

Samtidigt försökte han hitta den där säkra vägen för utvecklingen av filosofin i synnerhet och vetenskapen i allmänhet. Därför lade han i sina olika böcker grunden för en ny rationalistisk filosofi. Vi kan nämna följande anmärkningsvärda verk av denna filosof:

  • Rules for the Direction of the Mind (1626-1628)
  • Discourse on the Method (1637)
  • Metaphysical Meditations (1641)
  • Principles of Philosophy (1644)
  • The Passions of the Soul (1649)

I den här artikeln kommer vi att fokusera på Discourse on the Method och Metaphysical Meditations. Detta eftersom det berömda Descartes-citatet “Jag tänker, alltså finns jag” förekommer i dem båda.



Innebörden av Descartes-citatet “Jag tänker, alltså finns jag”

Den ursprungliga formuleringen av Descartes-citatet “Jag tänker, alltså finns jag” är skriven på latin som cogito ergo sum. Det betyder att en person i tänkandets handling kan föreställa sig sin egen existens. Denna reflektion framhåller alltså att det att vara och att existera är ömsesidigt identifierade och att det ena inte kan vara utan det andra.

För att tolka frasen som en helhet är det en bra idé att ta ner den i delar. Cogito är själva tankehandlingen. Ergo å sin sida betyder senare, även om det inte tolkas som ett tidsadverb, utan snarare som en nuvarande upplevelse. Slutligen betyder sum att vara.

“Och efter att ha märkt att det inte finns något alls i detta så tänker jag, alltså finns jag, vilket försäkrar mig att jag talar sanning utöver att jag ser mycket tydligt att man måste existera för att tänka.”

~ René Descartes ~

Som en artikel i tidskriften Studium hävdar, intuiterar Descartes en konkret tillvaro kopplad till tänkandet. Med andra ord är det en inre upplevelse som är produkten av en rigorös filosofisk metod som kallas metodiskt tvivel.

Det är värt att nämna att frasen förekommer för första gången i Descartes verk Discourse on the Method, närmare bestämt i den fjärde delen. Filosofen gör en sammanfattning av vad som senare kommer att förklaras med större precision i Metaphysical Meditations.

Metodiskt tvivel som utgångspunkt för att komma fram till Jag tänker, alltså finns jag

Descartes kommer fram till Jag tänker, alltså finns jag genom metodiskt tvivel. Men vad består detta av? Detta är ett provisoriskt och nödvändigt tvivel för att uppnå det filosofiska mål som han satt upp för sig själv. Det handlar om att upptäcka den säkra vägen för utveckling av filosofi och vetenskap.

Detta tvivel kännetecknas av att vi betraktar alla våra tidigare åsikter som falska, särskilt de som kommer från våra sinnen. Dessutom representerar handlingen att tvivla frihet från det förflutnas band som grumlade vårt medvetande.

Det är viktigt att betona att Descartes betraktar tvivel som en tankehandling. I detta avseende är tvivel en källa för att upptäcka cogito ergo sum eftersom vi genom att tvivla använder oss av vårt tänkande och bekräftar inte bara vårt tänkande utan också vår egen existens. Låt oss vid det här laget komma ihåg att det att tänka och att existera hänger samman.

På så sätt påvisar Jag tänker, alltså finns jag ett tvivlande jag. Det härrör från själva akten att tvivla.

“Jag tänker, alltså finns jag”: Klarhet och distinktion

En av de viktigaste tankereglerna för Descartes är klarhet och distinktion. Dessutom är det det första som filosofen avslöjar i Discourse on the Method. Det grundläggande med detta är att det representerar ett sanningskriterium. Det betyder att allt som jag uppfattar som klart och distinkt måste vara sant.

På så sätt är nämnda klarhet och distinktion en omedelbar intuition som vårt förnuft fångar spontant. I denna aspekt anser Descartes att intuition är en absolut sanning.

Den första intuitionen han upptäcker är “Jag tänker, alltså finns jag”. Därför representerar han den första absoluta sanningen som fungerar som en modell för att hitta de andra.

Descartes filosofiska antropologi

Redan vid det här laget kan vi säga att Descartes definierar människan som en tänkande verklighet. På latin är detta känt som res cogitans. Därför är Descartes-citatet “Jag tänker, alltså finns jag” en omedelbar intuition som tydligt ser att man måste existera för att kunna tänka. På så sätt uppfattar vi vår existens genom själva handlingen att tänka.

Så enligt denna filosof är tänkandet inte bara en väsentlig egenskap hos människan, den är den viktigaste. Det mest anmärkningsvärda med detta är att det inte bara definierar människan, utan dessutom är bevisen sådana att det inte kan betvivlas.

Vikten av Descartes filosofi

René Descartes anses vara modernitetens fader, men inflytandet från hans tänkande är inte begränsat till detta. På detta område granskar en artikel publicerad av tidskriften CIENCIA ergo-sum några relevanta frågor att överväga i kartesisk filosofi.

För det första råder det inga tvivel om revolutionen av den kartesiska teorin om autonomt förnuft. Det representeras genom frasen cogito ergo sum. På så sätt anses Descartes ha gett upphov till föreställningen om jag, det vill säga en subjektivitet som kastats in i världen.

Vidare introducerar han en ny uppfattning om människan, definierad genom hans tänkande. Denna uppfattning skulle komma att bestå inte bara i utvecklingen av senare filosofi, utan också i vetenskapen själv. Detta eftersom forskare började se så klarsynt som möjligt på världen.



Descartes: En revolutionär filosof

René Descartes filosofi representerade en radikal förändring i sättet att tänka kring människor och vetenskap i allmänhet. Han föddes 31 mars 1596 i La Haye i Touraine i Frankrike, och hans filosofiska mål var att lägga grunden för vetenskap i allmänhet och filosofi i synnerhet. Detta gav honom berömmelsen som en av 1600-talets viktigaste tänkare.

Med formuleringen cogito ergo sum öppnade han en ny tankehorisont som satte det mänskliga förnuftet i centrum. Inte nog med det, Descartes utvecklade också systematiskt en metod med vilken man kunde hoppas att hitta sanningen utan några fel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Damasio, A. (2020). El error de Descartes. Crítica. Daturi, D. E. (2011). El sentido de la obra de Descartes a la luz de la tradición y su valor prospectivo. CIENCIA ergo-sum, Revista Científica Multidisciplinaria de Prospectiva18(3), 275-282. https://cienciaergosum.uaemex.mx/article/view/7061
  • Descartes, R. (2020). Discurso del Método. AMA.
  • Descartes, R. (1649). Las pasiones del alma. Tecnos.
  • Descartes, R. (2020). Meditaciones metafísicas. Editorial Verbum.
  • Encyclopedia Britannica. (8 de septiembre de 2023). Cogito, ergo sumhttps://www.britannica.com/topic/cogito-ergo-sum
  • Marcélus, G. D. (2004). El pensamiento como modo de descubrir nuestro verdadero ser según el planteamiento del cogito ergo sum. Studium. Filosofía y Teología7(14), 281–306. https://revistas.unsta.edu.ar/index.php/Studium/article/view/885
  • Marcélus, G. D. (2006). Estudio hermenéutico y análisis interpretativo de nociones fundamentales al planteamiento cartesiano del “cogito ergo sum”. Studium. Filosofía y Teología9(17), 79–111. https://revistas.unsta.edu.ar/index.php/Studium/article/view/713
  • Shorto, R. (2020). Descartes’ Bones: A Skeletal History of the Conflict between Faith and Reason. Vintage.
  • Sorell, T. (2020). Descartes: A Very Short Introduction. Oxford University Press.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.