Kan du stoppa dina skenande tankar?
Genom att inte vilja tänka så kommer du redan tänka, och det blir då väldigt svårt att stoppa dina skenande tankar. Meditation kan hjälpa med detta.
Men när du inte kan stoppa dina skenande tankar eller har svårt med det, kan du försöka observera och ta kontroll över det som du tänker.
Då sinnet är vaket så genererar det tankar och känslor. Runt 90% av dem är mer eller mindre oavsiktliga. Ibland då du fastnar i dina tankar och dina känslor så kan det hända att du gör dem till dina egna.
Men två till tre sekunder efter att du har börjar fokusera dig på något annat så försvinner de vanligtvis.
Om man fokuserar sin uppmärksamhet på ett mentalt föremål så kommer detta vanligtvis resultera i att man känner sig illa till mods, vilket ökar sannolikheten för kognitivt partiskhet, som konfirmationspartiskhet.
Konfirmationspartiskhet är tendensen att plocka ut information som bekräftar de förutfattade meningar som du har, oavsett om de stämmer eller inte.
Även när du försöker så gott du kan, kan du inte förändra vad du upplever. Du kan dock inte sluta kämpa emot. Folk är nuförtiden så vana vid att hantera vissa aspekter i livet att det har blivit nästan automatiskt.
Om du förstår hur dina tankar uppstår i ditt sinne så kan du hjälpa med att bli av med inre konflikter och förbättra dina relationer med andra.
“Känslor kommer och går som moln i skyn. Medveten andning är mitt ankare.”
-Thich Nhat Hanh-
Sushitränings-metaforen för att stoppa dina skenande tankar
Föreställ dig en svart hund. Det är egentligen inte en svart hund, men i dina tankar så lägger du till dina egna element. Du kanske tror att det ser ut som den hund som ditt ex brukade ha.
Därför börjar du sakna den tid då ni brukade resa tillsammans, och du önskar att ni fortfarande var tillsammans.
Du kan inte stoppa dina tankar, men du kan ta en titt på dem. Detta är synonymt med att släppa taget. Du bör sikta på att se dem komma och gå, utan att jaga eller ge dem mer fart än vad de redan har.
Här är en video som förklarar denna metafor, som kan hjälpa dig att släppa taget om repetitiva tankar.
Att visa medlidande hjälper också till att minska effekten från negativa händelser. Det handlar inte om att ta bort de negativa tankarna, utan om att minska deras intensitet.
“Den främsta orsaken till olyckan är aldrig situationen utan tanken på den.”
-Eckhart Tolle-
Tankar är inte något mer än bara tankar
Det som du tänker påverkar redan din uppfattning av världen. Om du försöker att inte döma dina tankar så kommer du antagligen att se på världen med mer positiva ögon, vilket kan göra det lättare för dig att välja din väg i livet.
Tänk på det ett tag. Vilken information skickar du din hjärna då du fortsätter att tänka på en obehaglig situation? Om du hanterar den där informationen emotionellt så kommer du hamna på en plats där dina tankar börjar förvirra dig.
Som vi har tagit upp ovan så kan du inte stoppa automatiska negativa tankar, för de är ofta ett resultat av förvriden kognition. Men du kan identifiera och förstå hur de fungerar för att minska deras förekomst.
“Den största delen av den mänskliga smärtan är inte nödvändig. Det är något man skapat själv då det icke observerade sinnet styr ditt liv.”
-Eckhart Tolle-
Alla dina problem är mentala illusioner. Faktum är att det inte finns några problem alls, bara situationer som du måste bemöta eller acceptera tills de förändras eller tills du kan hantera dem.
Du kan inte stoppa dina tankar, men du kan ge dem den vikt som de förtjänar.
Livets situationer kommer hjälpa ditt sinne att utvecklas. Du kanske frågar dig själv, “Hur kommer jag veta vilken erfarenhet som får mig att växa?” Svaret är enkelt: varje situation får dig att växa.
“Enligt min erfarenhet är inte allt lika dåligt som jag trodde det skulle vara.”
-Mary Doria Russel-
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Moix Queraltó, J. (2006). Las metáforas en la psicología cognitivo-conductual. Papeles del psicólogo, 27(2).