Hur du kan känna dig ensam även bland människor
Det spelar ingen roll hur många människor du känner eller hur många vänner du har på sociala medier. Det som är avgörande är vad människorna i din omgivning betyder för dig. Hur värdefulla är de för dig? Siffror är irrelevanta, för du kan omges av människor och ändå känna dig ensam.
Har du någon gång känt som om oavsett hur mycket du pälsar på dig, så kan du inte bli varm? Har du någon gång känt som om ditt behov av mänsklig kontakt inte kan tillfredsställas, trots att du har människor omkring dig?
Kan du ibland känna att du är ensam och att ingen kan hjälpa dig? Den tomma känslan kommer inte att försvinna om du försöker fylla den utifrån. Detta är ett problem som uppstår i ditt inre och det är där som du måste hitta lösningen innan du vänder dig till andra för hjälp.
Ensamheten ger dig möjligheten att tillbringa tid med dig själv. Ensamheten ger dig tillåtelse att föra en inre dialog. I de stunderna lär du känna dig själv bättre och kan fundera ut vad du vill och i vilken riktning du bör gå. När du är ensam har du nöjet av att vara med dig själv.
“Du kan inte känna dig ensam om du tycker om den person du är ensam med.”
-Wayne Dyer-
Du kommer aldrig att känna dig ensam om du trivs i ditt eget sällskap. Du kommer inte att känna dig ensam om du är till freds med dig själv. Faktum är att du först då bör vända dig utåt. Om allt är stökigt och förvirrande inom dig, hur kan du då höra musiken utanför?
Värdet av din omgivning
Det är fel att prioritera kvantiteten i våra vänskapsrelationer. Det är kvaliteten som är viktigast. Det spelar ingen roll hur många vänner du har, om ingen har något att erbjuda dig. Det spelar heller ingen roll hur mycket tid de tillbringar med dig, om tiden de tillbringar inte är av värde.
Du kommer alltid att känna dig ensam om du inte uppskattar tiden du ägnar åt dig själv eller andra. Du kommer alltid ha upplevelsen att ingen förstår dig, oavsett hur många gånger du upprepar samma historia.
Och du kommer alltid att tro att ingen vill umgås med dig, om du inte värdesätter dig själv. I slutändan kommer tiden bara vara till nytta om du delar den med dig själv först.
Att vara med dig själv för att inte känna dig ensam
Jobba först med att vara med dig själv. Inte ensam, utan med dig själv. Du är den enda som alltid kommer att vara där för dig själv, så du måste älska dig själv. Njut av stunderna av ensamhet, då du kan pejla in hur du mår. Tala till dig själv och tänk på att du får lättare att uppnå dina yttre mål om du är till freds med dig själv.
“En dag omfamnades jag så hårt av ensamheten att jag började känna tillgivenhet för henne. Jag grät som ett barn och berättade ett tusental historier för henne. Vi pratade länge som två gamla vänner, varpå vi tog farväl av varandra och gick skilda vägar. Vi fortsätter emellertid att träffas då och då, och jag är alltid glad att se henne. Hon är fortfarande sig lik: alltid ärlig, klok och förståndig.”
-Kelbin Torres-
Ge mening åt ensamheten
Om du känner dig tom och missnöjd med dig själv kan dessa känslor bli till din värsta fiende. Det är som en röst som hela tiden skriker och kräver en lösning, medan du försöker dränka den med bakgrundsljud. Den sanna lösningen består emellertid i att koppla bort omvärlden och komma i kontakt med ditt inre jag.
Sträva efter att få ett sunt och bra förhållande till dig själv. Lär dig att vara lyhörd och snäll gentemot dig själv. Ta hand om dig själv och uppskatta den tid du tillbringar ensam, i lugnet och stillheten av ditt eget sällskap.
Du kommer inte att känna dig ensam om du är ett gott sällskap åt dig själv, och du kommer inte uppleva någon frånvaro om du är hel. Omvärlden kommer att ge dig extra tillfredsställelse, i stället för att vara ett plåster som döljer dina olösta inre problem.
Älska dig själv som aldrig förr. Upplev sådan frid med dig själv att du vill vara ensam åtminstone en kort period varje dag. Lyssna till dig själv så som ingen annan kan. Var den bästa vän som du önskar att du hade. När du väl har fyllt din inre tomhet kan du njuta av vad andra har att erbjuda dig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Hawkley, L. C., & Cacioppo, J. T. (2010). Loneliness matters: A theoretical and empirical review of consequences and mechanisms. Annals of Behavioral Medicine. https://doi.org/10.1007/s12160-010-9210-8
- Cacioppo, J. T., Fowler, J. H., & Christakis, N. A. (2009). Alone in the Crowd: The Structure and Spread of Loneliness in a Large Social Network. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/a0016076