Känner du till lagen om psykologisk ömsesidighet?

Lagen om psykologisk ömsesidighet handlar om att ge för att ta emot, hjälpa för att bli hjälpt och uppskatta för att bli uppskattad. Det är en påminnelse om att handlingen att göra goda gärningar för andra kommer att inspirera dem att göra detsamma för dig någon gång.
Känner du till lagen om psykologisk ömsesidighet?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2024

Lagen om psykologisk ömsesidighet är ungefär som det sociala limmet som berikar relationer. Det handlar i grunden om att göra något bra för andra så att de blir motiverade att göra detsamma för dig. Dessutom handlar det om ett förväntansfritt “Jag ger dig, du ger mig”, endast inriktat på att införa ädla värderingar i den sociala miljön.

Du kommer säkert ihåg när någon gjorde något fint för dig. Vi är säkra på att du får möjlighet att betala tillbaka för en så vänlig gest. Det finns många möjligheter att anamma altruistiskt beteende, och det gagnar inte bara personen du hjälper. Det får också dig att må bra.

Även om det kan överraska dig så är ömsesidighet en dimension som har varit en del av mänskligt beteende sedan urminnes tider. Hjärnan känner till dess fördelar eftersom det har varit en del av oss för alltid. Faktum är att arkeologen Richard Leakey påpekar att “vi är mänskliga eftersom våra förfäder lärde sig att dela sin mat och sina färdigheter i ett ärofullt nätverk av plikter”.

“Det kanske mest legitimt nedslående med ömsesidig altruism är att det är en felaktig benämning. Medan släktens bästa är “målet” för våra gener när vi faktiskt hjälper en annan organism, har ömsesidig altruism målet att organismen ska ges intrycket att vi har hjälpt; intrycket i sig självt är tillräckligt för att framkalla ömsesidigheten.”

-Robert Wright-

Två personer som gör high five.

Lagen om psykologisk ömsesidighet

Denna lag är också känd som ömsesidighetsprincipen. På ett sätt är det ett försök att locka någon att göra något vänligt.

Du upplever denna dimension när en person ger dig en gåva och förr eller senare vet du att du måste ge denne en.

Betyder detta att ömsesidighet härstammar från “skyldighet”? Inte riktigt. Vissa studier, som de som genomförts vid Albert Ludwig-universitetet i Freiburg i Tyskland, tyder på att det handlar mer om socialt inflytande. Känslor och sociala gester påverkar människor och det, snarare än att vara övertygande, inspirerar eller uppmuntrar oss att visa desamma.

Ömsesidigt handlande gör att du mår bra efter att ha gjort något hjärtligt för någon annan. Det finns ingen press och inga krav. Endast den fria äkta impulsen att ha en positiv och berikande inverkan på andra. Fortsätt läsa för att fördjupa dig lite mer i det här ämnet.

Avsikt, empati och trovärdighet

Tre kraftfulla rötter är grunden för lagen om ömsesidighet: avsikt, empati och trovärdighet. Tänk på det. För att en vänlig, bra och hjälpsam gest ska vara trovärdig måste en person uppfatta det som en tydlig avsikt att göra gott. Det får inte finnas ett dolt motiv bakom den. På samma sätt måste personen känna empati, eftersom denne endast på detta sätt kommer att kunna lägga grunden för en ömsesidig handling.

På samma sätt är ömsesidighet allt annat än falskt, och lämnar intryck på den andra personen eftersom det är trovärdigt. Således skulle det vara meningslöst utan dessa tre faktorer.

Lagen om ömsesidighet i personliga relationer

Det finns ett obestridligt faktum: vänskap, partnerskap, kompanjonskap och familjerelationer är baserade på lagen om ömsesidighet. Det beror på att det är hörnstenen i varje socialt band och det som lägger grunden för den mänskliga kulturen. Denna dans mellan att ge och ta emot är det som gör mänskliga relationer tillfredsställande.

Människor mår dåligt när de upplever att andra inte är tacksamma för vad de gör för dem. Detta beror på att de investerar tillgivenhet, avsikter och handlingar från hjärtat som syftar till att öka välbefinnandet hos dem runt om sig. Deras handlingar är äkta. Att förvänta sig omedelbar återbetalning är naturligtvis orimligt. Men vad de flesta förväntar sig är respekt, omtanke och samma tillgivenhet.

Lagen om psykologisk ömsesidighet inom affärsliv och marknadsföring

Vi nämnde det emotionella inflytandet av lagen om ömsesidighet i personliga relationer ovan. Men affärsliv och marknadsföring tillgriper också denna strategi. Således känner de till det, känner till dess inverkan och dess sociala lim, och använder det för att bygga kundlojalitet.

Även om det finns ett ekonomiskt intresse i det här fallet, är det fortfarande intressant att lära sig mer om processen. Här är ett exempel som alla känner till. Din teleoperatör ringer för att informera dig om att de ger dig obegränsad data och månadsrabatt på din faktura om du inte byter leverantör.

Naturligtvis är du inte bara uppmärksam på rabatten när du hör detta förslag. I många fall uppmanar orden “gåva” eller “gratis” dig att svara positivt på det. Det är en “Du ger mig, jag ger dig” -situation, även om det finns ett ekonomiskt intresse bakom det. Du vet redan att det inte finns något sådant som en gratis åktur, eller hur?

Ett par vänner hälsar.

Lagen om psykologisk ömsesidighet handlar om att ge för att få

Du vet redan att ömsesidighet är en mekanism som har underlättat mänsklig utveckling. Att dela resurser, främja ökat prosocialt beteende och hjälpa till för att bli hjälpt, tillät vår art att avancera. Vad du kanske inte vet är att enligt forskningsstudier från University of St. Andrews i Skottland är lagen om ömsesidighet en anpassningsbar mekanism som finns hos de flesta djurarter.

Således har många djur denna instinkt och de vet att hjälpsamhet ofta leder till fler fördelar än förluster. Så varför inte prioritera detta beteende? Det kommer att ha en direkt inverkan på ditt emotionella, sociala och kulturella välbefinnande, så länge dina avsikter är goda. Detta är verkligen något att tänka på.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.