Konsekvenserna av psykiska hälsoproblem på arbetsplatsen
Våra arbetsplatser är ett av de viktigaste områdena i våra liv. Faktum är att vi som regel ägnar i genomsnitt åtta timmar om dagen åt vårt arbetsliv. Anställda kan utveckla psykiska hälsoproblem på arbetsplatsen som ett resultat av en mängd olika företeelser.
Till exempel traumatiska händelser, relationsuppbrott, ekonomiska svårigheter och andra. Logiskt sett är dessa situationer inte isolerade. De genomsyrar, transcenderar och har potential att påverka viktiga områden i livet, såsom arbete, men även det interpersonella och akademiska livet liksom familjesituationen.
En grupp forskare ville fördjupa sig i detta ämne. Som ett resultat av sina studier publicerade de en rapport, “People at Work 2022: A Global Workforce View”.
Det är lätt att tro att normala arbetsfunktioner återställts nu när covid-19-pandemin är över. Men i praktiken verkar det som att detta snarare är en förväntan än en realitet.
Faktum är att både arbetstagare och arbetsgivare idag bär de känslomässiga konsekvenserna av pandemin. Dessutom försämrar de oupphörliga förändringarna i det nuvarande ekonomiska landskapet deras mentala hälsa som redan tidigare var lidande.
“Stress är på kritiska nivåer. 67 procent av de anställda upplever symtom minst en gång i veckan.”
-Nela Richardson-
Våra främsta psykiska hälsoproblem på arbetsplatsen
Psykiska hälsoproblem på arbetsplatsen sträcker sig från ångestsyndrom och depression till posttraumatiskt stressyndrom och missbruk. Enligt en systematisk genomgång av litteraturen, publicerad i tidskriften Occupational Medicine, är de vanligaste psykiska tillstånden på arbetsplatsen ångest och depression (Garety et al., 2017).
Ångestsyndrom kan visa sig i symtom som hjärtklappning, svettningar och tvångstankar. Å andra sidan orsakar depression känslor av sorg, hopplöshet och brist på energi.
Enligt en studie publicerad i Journal of Occupational Health Psychology har dessa problem en betydande inverkan på de anställdas produktivitet och känslomässiga välbefinnande (Ferguson, 2015).
Missbruk kvalificerar sig också som ett psykiskt tillstånd på arbetsplatsen. I själva verket, enligt en systematisk översikt publicerad i Drug and Alcohol Dependence, är det möjligt att missbruk påverkar produktivitet, säkerhet och den psykiska hälsan hos anställda (Frone, 2016).
Stress: arbetsplatsens förbannelse
Medan en stor del av de anställda är ganska optimistiska när det kommer till deras psykologiska välbefinnande, befinner sig andra mitt i en extraordinär kamp för sin mentala hälsa. Faktum är att forskning visar att en av tre anställda rapporterar att deras psykiska hälsa har försämrats kraftigt sedan 2020 (Richardson, 2022).
Experter studerar för närvarande hur arbetstagarnas psykiska problem influerar arbetsplatsen. De har upptäckt att anställda, som en direkt konsekvens av pandemin, rapporterar ökad stress. Årliga resultatrapporter återspeglar detta faktum upprepade gånger. Faktum är att produktivitetsnivåerna har sjunkit. Detta är en produkt av försämrad mental hälsa.
Till exempel uppger nästan 40 procent av arbetstagarna att pandemin gjorde att de blev överbelastade på jobbet, särskilt när de fick uppgifter med större ansvar. I Europa upplever dessutom sju av tio anställda ofta stress på jobbet. I USA är siffran åtta av tio. Cirka 70 procent av medarbetarna känner sig stöttade av sina chefer.
Idag är den del av befolkningen som rapporterar mest stress individer mellan 18 och 25 år (cirka 60 procent av arbetsstyrkan). Denna andel sjunker när arbetstagarna blir äldre. Det verkar som att det finns många konsekvenser av arbetsstress. Dessa sträcker sig från tillstånd som generaliserad ångest till depression, somatoforma sjukdomar och till och med muskel- och skelettbesvär (ryggsmärta, nacksmärta och/eller smärta i nedre delen av ryggen).
“Men om inte orsakerna till stress identifieras och åtgärdas, kan effekten av detta välmenande stöd undergrävas.”
-Nela Richardson-
Att ge röst åt personalens krav för att motverka psykiska hälsoproblem på arbetsplatsen
Nuförtiden förändras de vanliga faktorerna relaterade till anställdas känsla av tillfredsställelse (som lön eller raster).
Faktum är att idag tas hänsyn till ett bredare utbud av element som främjar arbetstillfredsställelse, såväl som anställningstrygghet. Det handlar om att uppnå en balans mellan arbete och privatliv. Det handlar också om att ge mening (och uppfyllelse) åt de värderingar som ett företag föds och utvecklas med (Richardson, 2022).
Det pågår faktiskt förändringar i arbetets natur. Detta faktum måste beaktas av arbetsgivarna. Anställda förlitar sig inte längre på transaktionsrelationer (specifika belöningar för specifika jobb). I själva verket vill de gå längre. De vill ha trygga anställningar och goda arbetsvillkor samt vara mer personligt tillfredsställda.
Den nya innebörden av trygghet på jobbet
Pandemin skrev om villkoren för anställningstrygghet. Detta orsakade i sin tur förändringar i de anställdas uppfattning om professionella relationer. Idag är det vanligare att se individer som letar efter företag som smälter in i deras personliga värderingar. Förut var denna situation omvänd.
Som ett resultat av effekterna av psykiska hälsoproblem på arbetsplatsen (en konsekvens av pandemin), söker alltså människor nu “trygga” jobb. De definierar dem som “positioner där de, förutom att skydda sin hälsa och sitt välbefinnande, får möjlighet att njuta av tid med familjen”.
Dagens anställda anser också att stora organisationers värderingar måste överensstämma med arbetstagarnas. För dem är det faktiskt viktigt att njuta av de uppgifter som företaget ger dem.
“Arbetsgivare måste ställa rätt frågor så att de bättre kan förstå de anställda, inklusive hur det rådande tänkesättet har förändrats, och överväga att anpassa sitt tillvägagångssätt därefter.”
-Nela Richardson-
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Gil Peñaranda, A. J. (2023). Estrés laboral: Impacto sobre la salud mental de los trabajadores durante la pandemia por Covid-19. https://repository.unicatolica.edu.co/handle/20.500.12237/2416
-
People at Work 2022: A Global Workforce View. (2022, 29 abril). ADP Research Institute. https://www.adpri.org/assets/people-at-work-2022-a-global-workforce-view/
-
Consejo General de la Psicología en España. (s. f.-b). Un informe pone de relieve el impacto negativo de los problemas de salud mental en el rendimiento laboral. www.infocoponline.es. https://www.infocop.es/view_article.asp?id=22704
- Ferguson, E. (2015). The effects of depression and anxiety on productivity: An evaluation using the Work Productivity and Activity Impairment questionnaire. Journal of Occupational Health Psychology, 20(2), 204-210.
- Frone, M. R. (2016). Prevalence and distribution of illicit drug use in the workforce and in the workplace: Findings and implications from a U.S. national survey. Drug and Alcohol Dependence, 165, 177-190.
- Garety, P. A., Freeman, D., Jolley, S., Dunn, G., Bebbington, P. E., Fowler, D. G., & Kuipers, E. (2017). Reasoning, emotions, and delusional conviction in psychosis. Journal of Abnormal Psychology, 126(1), 87-95.
- Vogt, D., Smith, B., & King, L. (2019). Chronic diseases and primary care: A coordinated care approach to improve health and wellness. Traumatology, 25(2), 85-90.