Kumulativ sorg: Hur man hanterar på varandra följande förluster
En älskads död är en smärtsam upplevelse. När det inträffar känner du att ditt liv är paralyserat och hela din kropp värker emotionellt. Ibland inträffar dessutom ännu en förlust under denna period, vilket bara lägger till ännu mer smärta och obehag till en redan komplicerad situation. Det är verkligen en utmaning att övervinna kumulativ sorg. Du behöver både personliga verktyg och externt stöd för att hantera det.
Detta är en situation som uppstår när flera nära och kära går bort vid samma tillfälle (till exempel i en olycka) eller när de dör i följd under en relativt kort tidsperiod. I detta sammanhang ackumulerar vi smärtan och kan lätt bli överväldigade. Faktum är att om vi inte hanterar den på rätt sätt, kommer den sannolikt att avancera till komplicerad sorg. Alternativt kan den till och med leda till en depressiv sjukdom.
Kumulativ sorg och känslomässiga reaktioner
Som vi nämnde tidigare uppstår kumulativ sorg när du tvingas möta bortgången av flera nära och kära i följd. Det finns dock även andra typer av förluster som kan ge upphov till detta fenomen. Det kan till exempel hända om du går igenom en skilsmässa, förlorar ditt jobb eller upplever någon dramatisk livsförändring medan du bearbetar smärtan efter förlusten av en närstående.
Sorg är den naturliga psykologiska reaktionen på en förlust. Det är reaktionen som låter dig bearbeta det som hände, hantera dina känslor och integrera händelsen i ditt liv och gå vidare. Alla dessa processer kräver tid och om du möter en ny negativ händelse innan du har bearbetat den första, blir arbetet komplicerat.
Dessutom kan en aktuell förlust återaktivera en annan tidigare sorg som du inte bearbetade ordentligt. Därför kan du märka att du sörjer din nuvarande förlust samtidigt som du lider av smärtan av ett annat dödsfall som inträffade för flera år sedan. Till exempel återaktiverar förlusten av en andra förälder vanligtvis sorgen från förlusten av den första.
I samtliga fall genererar kumulativ sorg en rad karaktäristiska känslor som är svåra att möta.
Maktlöshet och avsaknad av kontroll
Detta är en av de mest framträdande och överväldigande känslorna. Faktum är att om du står inför kumulativ sorg kan du känna dig totalt maktlös och försvarslös inför en värld som verkar ha blivit fientlig och oförutsägbar. Du kan också uppleva starka känslor av ilska och känslan av att livet är orättvist för att det behandlat dig så illa så ofta.
I själva verket kanske du känner att bara dåliga saker någonsin händer dig och att det inte finns något du kan göra för att skydda dig från smärta och osäkerhet. För att övervinna denna känsla av sårbarhet måste du förstå att du lever i en dubbel verklighet, alltså finns både positiva och negativa händelser. Faktum är att även om du inte kan kontrollera vad som händer, har du en viss handlingsfrihet och du kan välja hur du hanterar situationen.
Känsla av otillräcklighet
Kumulativ sorg genererar stor känslomässig stress. Det beror på att du känner att det ställs enorma krav på dig och att du inte har resurser att svara. Om det är svårt att komma över en förlust, kan det vara direkt överväldigande att hantera två samtidigt. Därför är det helt naturligt att känna att du inte kan gå vidare och att du inte kan hantera smärtan. Men du måste också komma ihåg att det bara är en känsla och inte en oföränderlig verklighet.
Skuld
Ett av de mest karakteristiska fenomenen som uppstår när man möter flera på varandra följande förluster är skuldkänslan. Du känner att din senaste förlust överlappar den tidigare och upptar mer av ditt mentala utrymme och känslomässiga resurser.
Samtidigt är det viktigt att förstå att detta inte innebär att den ena sorgen gör mer ont än den andra, eller att du älskade den ena personen mer än den andra. Det är helt enkelt en reaktion från ditt sinne som, med dess begränsade resurser, framhäver din senaste eller nya sorg.
Hur man hanterar kumulativ sorg
För att övervinna den ackumulerade smärtan av att genomlida flera på varandra följande förluster, behöver du tid, självmedkänsla och stöd. Här är några användbara riktlinjer.
- Försök att bearbeta varje sorg i det ögonblick den inträffar. Att undfly eller undvika smärta är en försvarsmekanism. Även om det kan vara nödvändigt i början, kommer det i förlängningen hindra dig från att gå framåt. Detta lämnar din smärta obearbetad och redo att återaktiveras i framtiden. Du bör försöka ta kontroll över dina känslor när de uppstår.
- Försök inte skynda på processen. Vi behöver alla olika lång tid för att bearbeta sorg och när flera förluster överlappar varandra kan denna tid öka. Det är både naturligt och fördelaktigt att tillåta sig själv att stanna upp ett tag. Du måste sänka kraven på dig själv och ta hand om din sorg. Det är trots allt ingen som förväntar sig att du ska fortsätta fungera på samma nivå som tidigare. Var medkännande med dig själv.
- Be ditt sociala stödnätverk om hjälp. Att ta ansvar för känslomässig smärta är en komplex och krävande uppgift, så det är okej att delegera och lita på andra rörande vissa av dina dagliga uppgifter. Låt dig ta hand om dig och försök att inte isolera dig. Socialt stöd är faktiskt ett bra skydd mot komplicerad sorg.
- Sök professionellt stöd. Du behöver inte alltid hantera allt ensam. Faktum är att i en så krävande situation som denna är det viktigt att ha ett säkert utrymme där du kan uttrycka dig och få vägledning. Ibland kan de som står dig närmast eller en andlig ledare trösta dig och hjälpa dig att ventilera dina känslor, men psykologisk hjälp kommer ofta att behövas för att hantera dina förluster.
Kumulativ sorg kan övervinnas
Kumulativ sorg multiplicerar smärtan som varje förlust innebär och konfronterar dig med känslor av hjälplöshet, förtvivlan och bristande förtroende för dina egna resurser för att övervinna situationen.
Därför är det viktigt att respektera sin rytm, tillåta sig själv att känna och acceptera hjälp av den närmaste omgivningen och av kvalificerade proffs. Detta kommer att förhindra att din naturliga reaktion på förlust utvecklas till en långvarig humörstörning.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Barreto, P. & Soler, C. (2008). Predictores del duelo complicado. Psicooncología, 5(2-3), 383-400
- Valdez, Y. M., González, J. A. & Mascorro, E. (2016). La espiritualidad en los procesos de duelo. En Espiritualidad en las profesiones de ayuda: del debate a la integración (1.a ed., pp. 189-210). Ediciones Psicoespiritualidad. https://www.researchgate.net/publication/311677585_La_Espiritualidad_en_los_Procesos_de_Duelo
- Worden, J. W., Aparicio, Á., & Barberán, G. S. (2013). El tratamiento del duelo: asesoramiento psicológico y terapia. Barcelona: Paidós.