Låt inte andra projicera sin negativitet på dig

Låt inte andra projicera sin negativitet på dig

Senaste uppdateringen: 26 april, 2023

Vem har aldrig mottagit kritik? Alla har vi någon gång fallit offer för personer som kände sig avundsjuka på vårt jobb eller som var arga över hur vi betedde oss. Eller så mådde de helt enkelt dåligt och behövde projicera sin negativitet på någon annan. Kanske har även du befunnit dig i den positionen någon gång.

“Inte ens dina värsta fiender kan såra dig lika mycket som dina egna tankar.”

-Buddha-

Kritik kan göra stor skada på oss. Beroende på hur stark vår självkänsla är vid tillfället kan vi ignorera det eller låta det såra och påverka oss. Ja, du är den som ansvarar för hur all negativitet som projiceras på dig påverkar dig. För du kan inte kontrollera hur andra agerar, men du kan kontrollera hur mycket du låter det påverka dig.

Den som kritiserar dig definierar sig själv

Vi är alla olika. Kanske påverkas inte din bästa vän av vad andra säger till honom, men med dig är det annorlunda. För att förändra detta är det viktigt att du börjar se på situationen från rätt perspektiv. Varför skulle någon kritisera dig i syfte att såra dig? Kanske kritiserar den personen vad som definierar honom själv.

Vi projicerar ofta våra osäkerheter och rädslor på andra. Behov som vi skjuter ut som giftpilar mot andra eftersom de inte är uppfyllda eller lösta. På så sätt försöker vi må bättre i oss själva. Vi inser inte att vi istället för att lösa problemen bara flyr från dem.

Rödhårig tjej

Varje gång någon projicerar all denna negativitet mot dig ska du tänka på det faktum att detta är en försvarsmekanism. Att personen försöker försvara sig mot alla impulser, handlingar och tankar som han inte vill erkänna som sina egna. Hans inre negativitet leder honom till att projicera dem på dig så att han inte behöver ta ansvar för, acceptera och lösa sina problem.

“Jag bantar bort dåliga tankar, destruktiva personer och saker som inte är bra för mig.”

-Paulo Coelho-

Låt oss ta en titt på ett vanligt exempel. Tänk på kärleksförhållanden där en medlem anklagar den andra för att vara otrogen utan att egentligen ha några tecken på att så är fallet. För denna situation kan det finnas många förklaringar.

En är att personen som gör anklagelserna själv har haft dessa otrogna tankar, men accepterar dem inte eftersom han ser på dem som negativa. I sitt behov att må bättre projicerar han sina osäkerheter på sin partner. Han skickar sin rädsla för tankar som han inte vet hur man hanterar.

Men vad som är viktigt här är hur du som mottagare faktiskt agerar. Kommer du låta all negativitet som projiceras på dig vinna? Tänker du behålla personen som spottar de sårande orden mot dig vid din sida? Kommer du göra något du inte vill göra eftersom personen annars skulle se negativt på dig eller kritisera dig?

Flicka mellan händer som utstrålar negativitet

Lär dig att motverka negativitet

Ibland är det svårt att hålla sig lugn inför en person som beter sig felaktigt mot dig. Det är dock nödvändigt att du gör en ansträngning för att undvika att låta rädslorna och osäkerheterna hos den andra personen påverka dig. På så sätt kommer du även vara mer förmögen att analysera anledningarna till att personen agerar som denne gör. I bästa fall kan du till och med få ut något positivt av det.

Känner du till det bästa sättet att inte oroa sig för mycket i sådana här situationer? Att skratta kan verka löjligt, men det är ett viktigt verktyg. Ett leende i svåra tider kan hjälpa oss, vare sig vi tror det eller inte. Börja med att utöva detta idag, så kommer du märka att all kritik och allt dömande får mycket mindre slagkraft.

På samma sätt ska du inte glömma att kritik bara är en åsikt. Som sådan bör den inte påverka dig på ett påtagligt sätt eftersom alla inte har samma syn på omständigheter och handlingar. Hur många har för övrigt kritiserat dig utan att känna dig?

Sovande kvinna

Det är även väldigt viktigt att du uppmärksammar hur personen som kritiserar dig beter sig. Normalt sett är personer som projicerar sina behov och tankar på andra väldigt känslomässiga. Deras ord svämmar över av känslor som leder till att de ser saker på ett mycket allvarligare sätt.

“Det bästa med kritik är inte att den svarar på önskan att såra, utan friheten att döma.”

-Fernando Sánchez Dragó-

När detta är fallet har du att göra med en person vars ord inte är riktade mot dig, utan mot henne själv. Hennes osäkerheter och rädslor projiceras på dig, men du har inga problem, du har inte gjort något fel. Det är hon som är rädd för att acceptera vad hon inte anser vara rätt, men som är en besatthet i hennes tankar.

Under livet kommer du stöta på många personer som passar in på denna beskrivning. Många av dem är giftiga personer som inte bara kan fylla ditt liv med negativitet, utan även sårande, skadliga känslor som vänds mot dig. Det bästa sättet att inte tillåta detta är att förbli lugn och lita på dig själv. Vad dessa personer säger är inte alltid sant, men ibland är det frukten av rädsla och obehag inom dem själva.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.