Lindra psykologisk erektil dysfunktion och höj din sexprestation
Sexproblem påverkar ofta människors livskvalitet och utgör ett hinder i deras förhållanden. Och även om impotens förblir ett tabubelagt ämne bland många män, kan det göra stor skillnad att söka professionell hjälp och förändra sina vanor. Fortsätt läsa och upptäck några sätt att lindra psykologisk erektil dysfunktion.
Människans sexualitet är mer komplex än den verkar. När det gäller män spelar både sinnet och det fysiska tillståndet en ledande roll för möjligheten att uppnå stabila erektioner och en tillfredsställande prestation. Att lära sig att identifiera psykologisk impotens och söka behandling är avgörande för att kunna njuta av ett tillfredsställande sexliv.
Du kanske också är intresserad av att läsa: Vad är orsakerna till manlig impotens?
Vad är psykologisk erektil dysfunktion?
Sexuell impotens är ett problem som drabbar många män över hela världen och kan ha en betydande inverkan på deras liv och emotionella välbefinnande. Enligt Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V) kännetecknas erektil dysfunktion av återkommande svårigheter att uppnå en stabil och bestående erektion under sexuell aktivitet.
Arbetsrelaterad stress, ekonomiska bekymmer, känslomässiga konflikter och traumatiska upplevelser orsakar ofta erektil dysfunktion. Dessutom är ångest relaterad till sexuell prestation också ett vanligt problem, eftersom oro för att misslyckas och press för att tillfredsställa en partner kan försämra förmågan att få och bibehålla en erektion.
När impotens är av psykologiskt ursprung utlöses den vanligtvis av episoder av stress, ångest, depression eller problem med självkänslan. Därmed behöver den drabbade professionell hjälp för att avhjälpa problemet. Fysisk erektil dysfunktion, å andra sidan, kan behandlas med ett potensmedel för att förbättra potensen. Det verkar genom att förbättra blodflödet till penis under sexuell stimulering.
4 tips för att lindra psykologisk erektil dysfunktion
Att förstå impotens av psykologiskt ursprung är det första steget för att hantera det effektivt. Genom att förstå påverkan av mentala faktorer på sexuell funktion är det möjligt att söka lämpligt stöd. Dessutom kommer du kunna vidta åtgärder för att förbättra potensen och den övergripande livskvaliteten. Följaktligen kan det vara till hjälp att implementera följande rekommendationer.
1. Konsultera en specialist
För att eliminera alla rädslor och begränsningar som påverkar ditt sexliv (såsom prestationsångest), är det viktigt att söka hjälp från en läkare eller en specialiserad terapeut. Dessa experter kan utföra en grundlig utvärdering och erbjuda vägledning för att hantera psykologisk erektil dysfunktion.
Genom sexterapi, livsstilsförändringar och kompletterande läkemedel kan man identifiera och behandla emotionella problem som har en negativ inverkan på sexuell potens. Detta inkluderar stresshanteringstekniker, individuell terapi eller parterapi och egenvårdsövningar.
2. Lär dig hantera sexuell ångest
Många gånger kan sinnet få oss att gå igenom dåliga upplevelser när vi låter påträngande tankar dominera vårt inre i varje sexuellt möte. En forskningsstudie publicerad i tidskriften Comprehensive Psychiatry rapporterar att ångeststörningar och depression ofta ses hos män som lider av erektil dysfunktion och för tidig utlösning.
Att lära dig att identifiera källor till stress i det dagliga livet kan hjälpa dig att hantera dem mer effektivt. I sin tur kan avslappningstekniker och kognitiv beteendeterapi vara effektiva verktyg för att minska negativa tankar, utveckla hanteringsförmåga och främja ett positivt tänkesätt kring sex.
3. Förbättra er kommunikation som ett par
Att tydligt och respektfullt uttrycka sexuella behov och önskningar kan hjälpa par att bättre förstå och svara på problem relaterade till erektil dysfunktion. Det handlar om att kommunicera förväntningar realistiskt och att arbeta tillsammans för att hitta lösningar som tillfredsställer båda parter.
En studie publicerad i tidskriften Escritos de Psicología visar att det att genomföra en terapeutisk process med en partner kan vara en effektiv behandling för erektil dysfunktion. Sexuell psykoedukation, erkännande av sina egna känslor och sensoriskt fokus är grundpelare för framgångsrikt psykologiskt stöd.
4. Skaffa en hälsosammare livsstil
Att implementera hälsosamma vanor i ditt dagliga liv kan bidra till att lindra psykologisk erektil dysfunktion. Att få kvalitetssömn hjälper dig till exempel att reglera hormoner och minska stress, vilket kan ha en positiv inverkan på den sexuella funktionen.
En balanserad och näringsrik kost är avgörande för allmänt välbefinnande. Införliva näringsrika livsmedel, såsom frukt, grönsaker, fullkorn, magra proteiner och hälsosamma fetter.
Träning förbättrar inte bara din kardiovaskulära hälsa, utan kan också öka blodcirkulationen och minska stress. Att regelbundet utöva fysiska aktiviteter som promenader, löpning, simning eller annan idrott, förbättrar ofta den sexuella prestationen och livskvaliteten.
Dessutom bör alkoholkonsumtion och rökning begränsas eftersom vissa studier har visat att det kan orsaka erektil dysfunktion. Så undvik överdrivet drickande och överväg att sluta röka för att förbättra din sexuella och allmänna hälsa.
Sök professionell hjälp för att behandla psykologisk erektil dysfunktion
Impotens av psykologiskt ursprung kan försämra mäns självförtroende och sexliv. Det finns dock effektiva sätt att hantera och lindra detta tillstånd. Ett holistiskt tillvägagångssätt inkluderar att söka professionell hjälp, ta hänsyn till både känslomässiga och fysiska aspekter och att hantera stress och ångest som kan påverka prestationsförmågan.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- American Psychiatric Association (2013). DSM 5 diagnostic criteria reference guide. Arlington. https://www.eafit.edu.co/ninos/reddelaspreguntas/Documents/dsm-v-guia-consulta-manual-diagnostico-estadistico-trastornos-mentales.pdf.
- Gades, N. M., ... & Jacobsen, S. J. (2005). Association between smoking and erectiledysfunction: a population-based study. American journal of epidemiology, 161(4), 346-351. https://academic.oup.com/aje/article/161/4/346/92680
- Rajkumar, R. P., & Kumaran, A. K. (2015). Depression and anxiety in men with sexual dysfunction: a retrospective study. Comprehensive psychiatry, 60, 114-118.
- Valero, L. & Bernet, J. (2015). Treatment of a case of erectile dysfunction using couples therapy and sex therapy. Escritos de Psicología (Internet), 8(3), 48-57. https://dx.doi.org/10.5231/psy.writ.2015.1806