Hur man hanterar stress

Punset sa att hjärnan behöver en pålitlig uppfattning om världen för att känna sig trygg, annars skulle stress döda oss. Vad gör du med stress? Undviker du det eller möter du det? Vi berättar hur du hanterar det.
Hur man hanterar stress
Gorka Jiménez Pajares

Skriven och verifierad av psykologen Gorka Jiménez Pajares.

Senaste uppdateringen: 02 januari, 2024

Samhället idag är allt snabbare, krävande och ofta överväldigande. Eftersom dina hanteringsresurser är begränsade är det troligt att du någon gång kommer att uppleva stressymptom. Till exempel trötthet, snabba hjärtslag, vissa hudreaktioner (såsom psykogen dermatit) och irritabilitet. Av denna anledning kommer vi att ta upp frågan om hur man hanterar stress. Vi kommer att ge dig fem effektiva sätt.

Som människor behöver vi alla en viss grad av stress för att leva. Detta kallas aktivering, och det är användbart att identifiera det och förstå att det, i dess rätta mått, är fördelaktigt. Det beror på att det fungerar som motorn som säkerställer att du förblir funktionell och ansluten till din miljö. Med andra ord, det låter dig leva. Innan vi pratar om hur man hanterar stress ska vi definiera det.

Stress

“Jag orkar inte mer”, “Hur länge ska det här pågå?”, “Jag blir utmattad av den här situationen”. Ringer dessa ord en klocka? Faktum är att stress omfattar två element: den faktor som orsakar den och den respons som uppstår som ett resultat. Det kan definieras som ett speciellt tillstånd du befinner dig i på grund av överansträngning. Faktum är att stress innebär överansträngning och den subjektiva känslan det ger är spänning eller press.

När en händelse dyker upp som rubbar din balans, gör du ditt bästa för att rida ut stormen och återgå till ditt jämviktstillstånd. Denna process kallas allostas. Den består av sökandet efter och upprätthållandet av stabilitet och inre balans genom kontinuerliga förändringar och justeringar över tid.

“Stress uppstår när någon förändring inträffar i organismens normala funktion på grund av verkan av en yttre eller inre faktor. Under dessa omständigheter reagerar organismen på ett extraordinärt sätt och anstränger sig för att motverka obalansen.”

-Bonifacio Sandín-

Stressad tjej
När vi upplever stress tror vi att vi inte har tillräckligt med resurser för att hantera det som händer oss.

Hur man hanterar stress

Vad innebär det att hantera stress? Enligt Amparo Belloch, professor i psykopatologi, innebär stresshantering ansträngning i form av beteenden, tankar och känslor som vi sätter i verket för att hantera stressiga situationer. Följaktligen minskar vi tillståndet av obehag som stress framkallar.

1. Identifiera dina svaga punkter

Undviker eller konfronterar du stress? Även om det kan verka kontraintuitivt använder många människor undvikande för att ta avstånd från ett problem eller en stressig situation. Därför kan problemet växa och bli ännu mer plågsamt. Bland de beteenden som innebär undvikande finns:

  • Att försova sig
  • Att äta hyperkalorimat i stora mängder.
  • Överdriven användning av TV, videospel eller sociala medier.
  • Att dricka för mycket alkohol eller använda droger, som cannabis.
  • Väntan på att ett mirakel ska ske.

“Att kasta dig ut i arbete eller andra aktiviteter; “gå ut” för att glömma problemet; att koncentrera dig på andra saker är undvikandestrategier.”

-Bonifacio Sandín-

Men ibland är det nödvändigt att undvika stress genom att stanna upp och återansluta. När du känner dig överväldigad av vad som händer dig kan det vara användbart att undvika kontakt med situationen. Med det sagt får du inte göra det överdrivet, eftersom överdrivet undvikande inte är till hjälp.

Begränsa ditt undvikande. Ge det en början och ett slut och håll dig till det. Det är användbart att stanna upp och återansluta men om du kopplar bort för mycket riskerar du att gå vilse.

2. Livet är rörelse

Som vi redan har nämnt är undvikande en bra följeslagare på kort men inte på lång sikt. Se till att du inkluderar beteenden som involverar rörelse när du hanterar stress. Gå ut, promenera, spring, gå till gymmet, cykla… Om det är möjligt, lätt att göra och innebär att du rör på dig så går det bra.

Livet är rörelse. Att möta stressande situationer som händer dig med beteenden som involverar kroppsrörelser kan vara till stor hjälp för att släppa på spänningar.

3. Ta kontakt med andra medan du hanterar stress

Som människor är vi biologiska entiteter designade för att interagera. Så om du isolerar dig i en stressig situation kommer det att vara skadligt för dig. Det är nyttigt att relatera till dem du älskar och som älskar dig.

  • Fråga en vän om råd eller hjälp.
  • Prata med någon som kan hjälpa.
  • Berätta för en familjemedlem vad som händer med dig.
  • Be om vägledning om vad du ska göra.

Ditt sociala nätverk kommer att ge dig energi och även olika synvinklar för att berika dig, vilket gör de beslut du fattar mer korrekta.

4. Undersök din attityd

Fokuserar du på problemet, känslan eller båda? Att fokusera på lösningen innebär att man följer en rad konkreta steg. Det handlar om att upprätta en handlingsplan, fundera över vilka steg som ska följas och sedan genomföra dem.

Att fokusera på känslan däremot betyder att du är medveten om hur du tolkar (förnekelse, omvärdering) och hanterar (undvikande, konfrontation) vad som händer dig för att mildra din stress.

  • Vad betyder det som händer för dig?
  • Kan du få ut något positivt ur situationen?
  • Är det verkligen så viktigt som du föreställer dig att det är?

“Det handlar om att reglera stressreaktionen. Att ändra till exempel den relationella innebörden av det som händer är ett mycket kraftfullt sätt att minska stress och känslor.”

-Bonifacio Sandín-

Man som tänker
För att hantera stress är det viktigt att möta den, antingen med en problemlösningsstrategi eller en som fokuserar på känslor.

5. Utveckla dina resurser när du hanterar stress

Upprätta en handlingsplan och håll dig till den. För att göra detta kan du använda D’Zurillas och Goldfrieds felsökningsteknik. Ta fram penna och papper och svara på dessa frågor. Dina svar kan resultera i ett skräddarsytt hanteringskit som hjälper dig att fatta beslut och gå vidare.

  • Vad är ditt problem av för natur? Vad hände? Hur definierar du det?
  • Vilka lösningar har du? Gör en brainstormingsövning. Det spelar ingen roll om dina lösningar låter galna. I detta skede är kvantitet viktigare än kvalitet.
  • Välj ett av dina alternativ.
  • Omsätt det i praktiken.
  • Utvärdera resultaten. Om det fungerar, gratulera dig själv. Om inte, välj ett annat av dina alternativ.

Slutligen måste du komma ihåg att problem är en helt naturlig del av livet. Att försöka “behandla” alla dina problem är omöjligt och till och med skadligt. Du måste lära dig att leva med dem. Med det sagt, när du fastnar och känner dig mer stressad än du borde, är det värt att undersöka situationen för att säkerställa att konsekvenserna är minimala.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Belloch, A. (2022a). Manual de psicopatología, vol I.
  • Cífuentes López, I. C., & Villegas Moreno, M. J. (2022). Estrés y afrontamiento en pacientes con cáncer de mama.
  • López, Y. C. V., Patrón, R. A. M., Valenzuela, S. E. C., Pedroza, R. I. H., Quintero, I. D. E., & Zavala, M. O. Q. (2022). Nivel de estrés y estrategias de afrontamiento utilizadas por estudiantes de la licenciatura en Enfermería. Enfermería Global, 21(1), 248-270.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.