Mental trötthet och utmattning: några tänkbara orsaker

Är du ofta trött utan att förstå varför och är detta något som inverkar på ditt dagliga liv? Om du lider av mental trötthet kan denna bero på stress. Kanske är den orsakad av en överdriven oro över olösta problem som du låtit bli att ta itu med.
Mental trötthet och utmattning: några tänkbara orsaker
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 03 januari, 2023

En till synes oförklarlig mental trötthet känns ofta överväldigande, men beror inte nödvändigtvis på fysisk ansträngning. Istället är det vanligt att emotionell utmattning ligger och lurar i bakgrunden.

“Jag känner mig slutkörd, som om jag hade sprungit ett maratonlopp och som om jag bar världens alla problem på mina axlar”. Låter detta bekant för dig? För det är helt klart en upplevelse som väcker genklang hos många.

Något som onekligen är lika anmärkningsvärt som det är uppenbart är det intima förhållande som råder mellan kropp och sinne. Ibland finns det inget skönare än att komma hem efter ett träningspass.

Man kommer hem och vet att man har fullgjort sina plikter för dagen och känner sig nöjd med vad man uträttat. Sinnet är vanligen tillfreds med den här typen av trötthet eftersom den varken är plågsam, tung eller mödofylld.

Kroppen återhämtar sig snabbt och det finns en känsla av inre frid.

Dock finns det tillfällen då bara det att ge sig ut och handla eller att gå ut och äta med sina vänner kan tära oerhört på ens krafter. Dessa situationer kan i vissa fall bero på underliggande problem.

Hur som helst bör du vara uppmärksam på dem.

“Det är inte monstren vi ska vara rädda för; det är de människor som inte är medvetna om dessa monster inom sig själva.”

-Shannon L. Alder-

Extrem trötthet utan anledning

Ofta vet vi inte varför vi upplever mental trötthet

Oftast vet du varför du är utmattad, åtminstone har du en god idé om varför. Det kan bero på att du överansträngt dig eller att du avslutat ett visst projekt som du behövde jobba lite extra med.

Kanske gjorde du en resa med många byten. Allt detta kan självklart leda till fysisk och mental trötthet. Men för de flesta av oss kan det vara svårt att veta varför vi känner den typen av utmattning som suger energin ur oss.

Emellertid finns det orsaker till att en sorts allmän obehagskänsla griper tag om dig och dessa orsaker är inte alltid helt uppenbara. Faktiskt kan det hända att du lider av mental trötthet.

Vad är mental trötthet?

Mental trötthet beror inte alltid på saker som har gått snett. Det handlar inte alltid om problem, besvikelser eller dagliga motgångar. Om du är trött och inte vet varför så kan orsaken vara allt du gör.

Förutom de problem du måste tackla utan att vare sig ta dig tid att fundera över dem eller ens ta en paus.

Hur många gånger stiger du till exempel upp på morgonen, äter frukost, tar barnen till skolan, går till jobbet och så hem igen på autopilot?

Det är främst passivitet som får dig att utföra dessa uppgifter, den ena efter den andra, utan att tänka. I princip lämnar du inget utrymme för eftertanke eller avkoppling och till slut går detta ut över din hälsa.

Vad leder till mental trötthet?

Mental trötthet beror ofta på att vi åtar oss för mycket

Mental trötthet är inte något som dyker upp från en dag till en annan. Istället är det resultatet av kumulativa effekter som beror på olika faktorer, såsom:

  • För många åtaganden. Hur ofta åtar du dig att göra mer än du egentligen kan?
  • “För att jag måste”. Om du tänker efter så har pliktkänslan ett starkt grepp om ditt sinne. Och att känna sig tvungen att göra något man egentligen inte vill är något som ofta ligger bakom mental trötthet.
  • Perfektionism. Denna går hand i hand med pliktkänslan. Du är övertygad om att du måste göra allt perfekt, snabbt och effektivt. Detta är något som utan tvekan kommer att leda till såväl mental trötthet som frustration.
  • Brist på sömn. Detta är den mest avgörande faktorn av alla. Och om du inte kan koppla av eller sova kommer du att känna dig utmattad innan du ens kliver ur sängen på morgonen.

Strategier för att motverka utmattning

Wayne Dyer brukade säga att det är bäst att göra olika saker när man är trött och att man ska undvika att beklaga sig över sin trötthet inför andra, eftersom man kan överföra sitt missmod på dem.

Alltså måste man tänka på att alla brottas med sin egen utmattning på ett eller annat vis.

Men när du säger att du är slutkörd utan att veta varför ska du ha en sak klart för dig: Det finns ett skäl för din utmattning och du måste försöka identifiera detta innan du kan göra något åt det.

För om du inte agerar utan bara klagar kommer du bara att känna dig sämre.

Och här är en del strategier som du kan tillämpa i ditt dagliga liv:

  • Du måste göra avbrott under dagen och se till att du får åtminstone två timmar som du kan ägna helt åt dig själv. Sätt undan en del av denna tid och detta utrymme för att reflektera, koppla av och göra saker du tycker om.
  • Lär dig att prioritera det som är viktigt över det som är mindre viktigt.
  • Satsa på din självvård, för du förtjänar det. Tveka inte att pyssla om dig själv på ett hälsosamt sätt (“hälsosamt” antyder inte ska maxa dina kreditkort i köpcentret). Det är viktigt att du tar hand om både kropp och själ.
  • Identifiera dina självsaboterande tankemönster och var försiktig med ditt krävande och pessimistiska sätt att tala till dig själv. Börja inte meningar med “jag måste”, eftersom det kan undergräva din självkänsla och ditt välbefinnande.

Några sista tankar

Meditation kan hjälpa mot mental trötthet

Slutligen bör tilläggas att meditation i dess renaste betydelse är en lämplig och effektiv strategi, eftersom den gör att du kan tänka, överväga, utforma och begrunda.

Om du utövar denna under minst 20 minuter per dag, kommer du att märka hälsoeffekterna inom loppet av några få veckor.

Ge dig själv tillåtelse att tänka på hur viktigt det är att jobba med en mental trötthet och en emotionell utmattning som inverkar på din livskvalitet. Skjut inte upp till morgondagen det du bör göra idag!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.