Muskelspänningar orsakade av stress

Inverkan som känslor kan ha på människokroppen är omfattande. I dagens artikel ska vi kika på hur stress kan påverka din kropp och vad du kan göra för att bekämpa effekterna av stress så att det inte bidrar till muskelspänningar.
Muskelspänningar orsakade av stress
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

Får du ofta ont i nacken, även när du jobbar sittandes med bra hållning? Har du märkt att det ibland värker i käkarna när du är stressad på grund av för mycket arbete? Om ditt svar är ja, är det troligt att du lider av stressrelaterade muskelspänningar. Det är en fysisk manifestation av ett vanligt hälsoproblem som drabbar många människor.

Denna artikel om “akademisk stress” beskriver många psykologiska symtom som stress kan orsaka. Den noterar att stress är som en serie krav på kroppen som kan provocera fram en känsla av press, förlust av kontroll och utmattning.

Dessa krav kan ibland vara så belastande för kroppen att de framstår som fysiska symtom. Detta är anledningen till att stress kan orsaka ryggsmärtor, värkande käke och huvudvärk.

Ett allvarligt problem

Att många drabbas av muskelspänningar orsakade av stress har resulterat i en “normalisering” av problemet. Av de människor som drabbas antar många att det är en helt naturlig situation som man helt enkelt måste lära sig att leva med. Därför försöker de inte ta reda på hur man löser problemet eller ta reda på om de kan göra något åt det. Detta är egentligen bara den mörka sidan av acceptans: resignation.

Vilka är några av varningstecknen på att din kropp säger till dig att du har tagit på dig för mycket arbete? Spänningar i axlarna är en av dem. Du kanske noterar att de känns stela samt att du har muskelsammandragningar som ofta påverkar även nacken.

Stress kan orsaka axel- och ryggsmärtor

Har du någonsin sett någon rulla axlarna och byta position på dem medan de masserar dem? Till en början kunde det bara framstå som ett litet irritationsmoment. Men om du inte gör något för att minska din stress, kan detta med tiden bli ett påtagligt och kroniskt obehag.

Om du har känt dig överdrivet stressad någon gång, kanske du dessutom har märkt att musklerna i dina ben blir spända och drar ihop sig. Även om det kan verka som en struntsak, kan detta orsaka kramper och till och med få dig att förlora sömn på natten. Du kanske identifierar dig med dessa obehagliga episoder.

“Stress ska vara en kraftfull ledande kraft, inte ett hinder.”

-Bill Philips-

Muskelspänningar och skador orsakade av stress

Det kan verka som en överdrift, men det är det inte. När stress ökar muskelspänningarna kan det faktiskt vara en riskfaktor för muskelrelaterade skador och bristningar.

Detta är något som idrottare är bekanta med eftersom de lägger mycket tid på att försiktigt sträcka ut sina muskler när de avslutar ett intensivt träningspass. Syftet med detta är att slappna av musklerna, inte öka flexibiliteten.

Men hur är det när människor lider av muskelspänningar orsakade av stress? Tja, eftersom de faktiskt inte har tränat, inser de inte att de behöver sträcka ut sina muskler. Men musklerna är fortfarande stela och kan därför vara i riskzonen för ådra sig skador eller bristningar.

Förebyggande och minskning av stress för att minska muskelspänningar

Om du inte vidtar tillräckliga åtgärder för att minska och förebygga stressen som orsakar muskelspänningar, kommer fysiska symtom att förvärras. Tänk dig till exempel att du skulle gå till en fysioterapeut. Egentligen skulle det vara ungefär som att sätta ett plåster på ett djupt sår. Ytlig behandling kommer inte att göra någon nytta om du inte också behandlar grundorsaken; i det här fallet, stress.

Hur kan du minska stressen i ditt liv? Du måste vidta vissa åtgärder som kan verka enkla vid första anblick, men som kommer att kräva medvetna och kontinuerliga ansträngningar. Men även om det kan verka som att de kräver mycket arbete, kommer dessa åtgärder att medföra viktiga förändringar som hjälper dig att må bättre.

  • Avslappningstekniker. Från meditation till mindfulness och yoga – du har en mängd olika alternativ till ditt förfogande. Välj olika metoder för att hjälpa dig att slappna av och frigöra stress och spänningar som din kropp samlar på sig. Aktiva pauser medan du arbetar är också ett utmärkt tillfälle för avslappningstekniker.
  • Utöva självsäkerhet. Om du kan säga nej, gör det. Vi har ofta det här alternativet till vårt förfogande, men vårt sökande efter erkännande och andras godkännande kan hindra oss från att säga nej. Utsätt inte din hälsa för detta.
  • Kognitiv omstrukturering. Detta är ett utmärkt verktyg som psykologer använder sig av när de behandlar någon. Det går ut på att skapa distans mellan dig själv och en stressig situation. Målet är att identifiera vad som matar stressen och sedan hitta ett bättre sätt att möta situationen.
Avslappningstekniker är användbara för att minska stress

Hur du kan minska stress genom att förändra din miljö

Till sist vill vi påminna dig om något mycket viktigt. När du är långt borta från miljön som orsakar stress kan du fokusera på nuet.

Till exempel, varför inte fokusera på positiva saker, som naturen som omger dig när du går en promenad i parken? Eller på hur bra du mår när du tränar på gymmet? Och hur är det med den lycka du känner när du arbetar med ett projekt med vänner? Naturligtvis kan du också, utöver att testa dessa förslag, få hjälp att lindra din stress genom att prata med en specialist.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Elena, H. M., Sandra, C. R., & Guadalupe, L. S. M. (2007). Estrategias de afrontamiento ante el estrés laboral en enfermeras. Revista de Enfermería del Instituto Mexicano del Seguro Social15(3), 161-166.
  • Gonzales, R. R., Doval, Y. R., & Pérez, O. M. (2002). Estrés laboral, consideraciones sobre sus características y formas de afrontamiento. Revista internacional de Psicología3(01).
  • López Fernández, Rosa. (1996). La relajación como una de las estrategias psicológicas de intervención mas utilizadas en la practica clínica actual: Parte II. Revista Cubana de Medicina General Integral12(4), 375-380. Recuperado en 25 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21251996000400008&lng=es&tlng=es.
  • López, A. D. J. H., Pérez, F. M., González, J. G., & López, E. C. Cultivos biointensivos y huertos familiares como terapia de apoyo para minimizar el estrés: empleo de la creatividad como recurso en la preservación de la salud.
  • Sierra, Juan Carlos, Ortega, Virgilio, & Zubeidat, Ihab. (2003). Ansiedad, angustia y estrés: tres conceptos a diferenciar. Revista Mal Estar e Subjetividade3(1), 10-59. Recuperado em 25 de feveiro de 2019, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1518-61482003000100002&lng=pt&tlng=es.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.