Nattarbete kan påverka hälsan på många sätt
Det finns många personer som har sitt arbetspass på natten. Läkare och sjuksköterskor, väktare och personer som reser ofta tillhör yrken där man ofta måste jobba på natten. Många studier visar dock att nattarbete bland annat kan påverka hälsan, livskvaliteten och den förväntade livslängden.
Men vi kan inte bara få dessa jobb att försvinna. Många av dem utgör grundläggande tjänster som samhället är i behov av. Med det sagt finns det vissa som insisterar att vi måste begränsa mängden tid vi spenderar med att jobba natt.
Nattarbete
Med det växande antalet inrättningar som är öppna 24 timmar om dygnet ökar även mängden nattjänster. Utöver detta finns det människor som jobbar med att städa på gator eller ta hand om inrättningar som används dagtid, såsom tåg- och busstationer.
Vi har även sjukvården: läkare, sjuksköterskor och andra som säkerställer patienternas hälsa. Anställda utför inte dessa jobb endast på natten, men det finns olika morgon-, eftermiddags- och nattskift.
Vad händer om man inte sover på natten?
När man inte sover på natten får man inte den vila man är van vid. Detta av biologiska anledningar: vår hjärna är programmerad att vila på natten. Människor som jobbar natt vilar 1-2 timmar mindre än resten av oss. Endast de under 35 år kan sova normalt, nästan som om de inte jobbade nattskift.
Men vi talar inte bara om antalet timmar vi sover, utan även kvaliteten hos sömnen. Vår kropp skapar ett hormon vid namn melatonin på natten. Detta hormon justerar vår biologiska rytm, vilket signalerar till kroppen när det är dag och när det är natt.
På grund av detta genomgår vår kropp hormonförändringar när vi inte sover på natten. Dessa hormoner är en anledning till att kvinnor upplever förändringar i menstruation och PMS eller löper högre risk för bröstcancer. En annan konsekvens av att jobba nattetid är att man förlorar fem år av sitt liv för varje 15 år man jobbar natt.
Utöver dessa förändringar blir nattskiftarbetare även oftare irriterade. De löper dessutom högre risk för kardiovaskulära sjukdomar, dåliga kostvanor, matsmältningsproblem, sömnproblem och kronisk trötthet. Det är till och med vanligt att börja ogilla sitt sociala liv och familjeliv.
Nattarbete kan påverka hälsan på många sätt…
Nattarbete kan påverka hälsan, men man kan lindra effekterna
När du måste jobba natt är det viktigt att följa dessa riktlinjer för att säkerställa att kroppen fungerar så normalt som möjligt.
- Ingen över 35 bör arbeta nattskift: om du kan är det viktigt att du undviker att jobba natt om du är över 35. Detta är åldersgränsen för din kropps förmåga att enkelt återhämta sig från denna typ av arbete.
- Sov innan du åker till jobbet, helst när det är mörkt. 90 minuters sömn innan du går och jobbar, runt klockan 21:00 är bäst. Att få vila innan man går till jobbet är hur man drar nytta av det faktum att vår hjärna producerar melatonin vid denna tidpunkt.
- Bär mörka glasögon när du går hem från jobbet. Om du gör det kommer kroppen tro att det är mörkt ute. Hemma drar du ner persiennerna för att få kroppen att glömma att det är dag.
- Ta melatonin: om din kropp inte är kapabel att skapa melatonin normalt är det viktigt att du tar det en halvtimme innan du går till sängs för att simulera en naturlig sömncykel.
- Isolera dig själv från oljud. Vi bör göra allt vi kan för att undfly oväsen när vi sover. Om du hör oljud kan det störa din viktiga sömn.
- Be om en hälsoundersökning: som nattarbetare bör du genomgå tester för att säkerställa att du är lämpad för denna typ av jobb. Om du jobbar inom sjukvården kan detta vara ett bra sätt att få slut på nattskiften om din hälsa sviktar.
Att sova är en nödvändighet, precis som att äta och dricka. Vi måste främja god sömnhygien för alla, så att alla kan gagnas och få rätt service av personerna som arbetar under dessa omständigheter.