Optografi: 1800-talets makabra "vetenskap"
Märkliga övertygelser och experimentering har lett till många mörka inslag i historien, såsom optografi – en “vetenskap” med vilken man trodde sig kunna fånga mördare.
1800-talet var en av de mest intressanta perioderna i historien. Sociala rörelser, industrialisering, ökad skolgång och vetenskapliga framsteg ledde till många innovationer och förändringar.
Dåtidens folk hade ett entusiastiskt intresse för efterlivet, Sherlock Holmes-romaner och Jack the Ripper – en av världshistoriens mest ökända seriemördare.
Därför är det inte överraskande att denna period gav upphov till några väldigt okonventionella forensiska metoder.
En av de mest berömda och kontroversiella försökte lösa hemska brott på ett mycket “modernt” sätt: genom att hämta den sista bilden som registrerades på offrets näthinna innan vederbörande dog.
Även om denna idé kan verka absurd idag så ska du komma ihåg att 1800-talets samhälle hyllade fotografi som något nästintill övernaturligt.
Det var exotiskt, mystiskt och till och med magiskt. I detta sammanhang är det inte överraskande att entusiastiska specialister försökte skapa optografi – en fotografibaserad vetenskap.
Vad är optografi för “vetenskap”?
Ordet optografi kommer från två grekiska termer: opto (av syn) och grapho (skrift). Akademiker vid Heidelbergs universitet i sydöstra Tyskland var de första att använda termen år 1877.
En fysiologiprofessor vid namn Wilhelm Friedrich Kühne var den första att mynta termen. En teori från kollegan Franz Christian Boll väckte hans intresse för ämnet.
Fysiologen hävdade att det fanns ett pigment inuti näthinnan som bleknade i solen och åter dök upp i mörker.
Upptäckten öppnade dörren för en helt ny värld av hypoteser och teorier som lovade att revolutionera den brottsmedicinska vetenskapen.
Kühne var säker på att optografi skulle avslöja identiteten på mördare genom att analysera offrets näthinna.
Allt man behövde göra var att extrahera näthinnan och spara den sista bilden med hjälp av rätt kemikalier.
Munken Christopher Schiener var faktiskt den första att analysera ett optogram (namnet man gav till de resulterande bilderna) över hundra år tidigare.
Han dissekerade en groda när han upptäckte den sista bilden den sett innan den dog. Detta gjorde stort intryck på munken och markerade starten för detta kontroversiella utövande.
Uppfinnandets grymhet
Kühnes avsikter må ha varit goda, men vi kan inte säga samma sak om hans metoder.
Han använda moraliskt förkastliga, grymma och makabra tekniker för sin forskning (vilket man dessvärre kan säga om många av dagens djurförsök också).
Kühne verkade inte ha några spärrar när det kom till hans arbete, för optografi skulle trots allt förändra världen!
Han använda små grodor och kaniner för sina experiment och tvingade dem att se på extremt starkt ljus under långa perioder, varpå han högg huvudet av dem.
Han tog snabbt ut deras ögon och placerade dem i mörkret i ett stängt rum. Där skar han ut deras hornhinnor och lade dem i en kemisk lösning för att bevara pigmentet.
“Vetenskapen löser aldrig ett problem utan att skapa tio till.”
-George Bernard Shaw-
Dessa hemskheter hade troligen inte varit så vanligt förekommande om Kühne inte hade nått en viss mån av framgång.
Han utförde sitt mest berömda experiment på en kanin, där han sägs ha lyckats fånga dess sista bild av ett fönster.
Mänskliga experiment
1880 lyckades Kühne uppfylla sin största önskan. Bödlar vid ett lokalt fängelse halshögg en fånge som dömts för att ha dödat en hel familj. Detta lät Kühne experimentera med mänskliga näthinnor för första gången.
Han hävdade att analysen av pigmentet visade en bild av giljotinens blad, men vissa andra forskare avvisade hans påstående och sade att bilden lika gärna kunde visa något annat.
Ett år publicerade han boken Observations for Anatomy och Physiology of the Retina. I den hävdade han att experimenten han utfört var framgångsrika. Dessvärre hade han inga vetenskapliga bevis för det.
Optografi och hur denna vetenskap utvecklades
Till slut ledde bristen på bevis till att brottsmedicinen och polisen slutade försöka använda optografi för att lösa brott. Det hindrade dock inte teorin från att bli en modern myt som gett näring åt fantasin i åratal.
Myten om optografi har inspirerat flera böcker, filmer och TV-serier. Berömda författare som Rudyard Kipling och Jules Verne inkluderade dessa idéer i sina berättelser, såväl som TV-serier som Dr. Who.
Människor är fascinerade av det makabra och kan inte motstå det. Men vi ansvarar för att använda våra förmågor på ett resonligt och civiliserat sätt.
Världen har många hemligheter, och människan upphör aldrig att sträcka sig efter dem.