Prata med dig själv: det är faktiskt riktigt terapeutiskt
Att prata med dig själv högt är inte fel. Det gör dig inte galen. Faktum är att få saker är så terapeutiska. Trots allt lever du med dig själv, eller hur? Så att kommunicera med dig själv är vitalt. Det är renande och känslomässigt nödvändigt för att ta hand om dig själv som du förtjänar.
Aldous Huxley sa att det bara finns en liten del av universum som vi kan känna djupt och har makten att förbättra. Den delen är oss själva. Men av någon anledning ger vi oss själva inte alltid den uppmärksamhet vi förtjänar. Vi försummar oss själva.
“Den största utforskaren på denna jord gör aldrig resor så långa som den människa som tar sig till djupet av sitt hjärta.”
-Julien Green-
Faktum är att psykologer säger att vi alla använder en intern dialog. Men vi använder den väldigt dåligt. Ethan Kross, den välkända vetenskapsmannen i emotionspsykologi vid University of Michigan, kom till insikten att människor är oerhört benägna att tala till sig själva negativt.
Han såg det hos sig själv när han korsade ett övergångsställe när det var rött, distraherad av sin mobiltelefon. Efter att han med nöd och näppe hann undan en bil som var på väg att köra på honom överraskade han sig själv genom att skälla ut sig själv och kalla sig dum.
Och egentligen gör de flesta av oss samma sak. När något inte går som förväntat eller vi begår ett misstag, kommer vårt samvete fram. Det berättar hur dumma eller värdelösa vi är. Det är den här ihållande negativa interna dialogen som får oss att känna oss hjälplösa. Den för oss farligt nära depression. Låt oss därför göra en förändring.
Att prata med dig själv är hälsosamt
Professor Ethan Kross, som nämnts ovan, gjorde ett experiment och kom till en intressant, användbar slutsats. Människor som pratade för sig själva och började sin dialog genom att säga sina namn var mer framgångsrika i sina liv. De var säkrare och lyckligare.
Det kan tyckas alltför enkelt vid första anblicken. Men att prata med dig själv har makt: din hjärna fungerar mycket bättre, din uppfattningsförmåga främjas och du hanterar dina känslor bättre. Vi hittar inte på: intern dialog är bra för oss och vetenskapen bekräftar det.
Att prata med dig själv gör dig smartare
Att prata med dig själv kommer inte att göra dig smartare över en natt. Men vad som händer är att din intellektuella kapacitet kommer att förbättras: din koncentration och ditt tänkande kommer att förbättras och du kommer att kunna fatta bättre beslut.
Något så enkelt som att säga till dig själv: “Maria, ta dig en funderare, fokusera och tänk på vad du ska göra åt det här problemet...” eller “Martin, du slösar din tid, lugna dig och tänk på vad som händer”, kan göra en hel del.
Det kommer att förbättra din självkänsla
Kom ihåg att den enda personen som är med dig hela ditt liv är DU. Så varför undanta dig själv från konversationen om vem du är och vad du är värd? Varför inte sitta ner och ta en kopp kaffe med dig själv och prata om hur du mår?
Du är inte galen om du gör det. Om du inte gör det, kommer du verkligen att missa en av de bästa självhjälpande och personliga tillväxtteknikerna där ute. Här är några fördelar…
- Att prata med dig själv hjälper dig att fokusera på nuet och vad du känner just nu. Att känna igen, förstå och hantera dina nuvarande känslor.
- Intern dialog är också en stark motivationskälla, den mest uppriktiga och pålitliga motivationen du någonsin kan få. Så när du går igenom tuffa tider, säg till själv: “Kom igen Anna, du har det svårt men du kan inte ge upp nu, kör på!”
- Quarterly Journal of Experimental Psychology säger att om du säger något högt sätts något igång i din hjärnbark, där självmedvetenheten finns. Du tänker klarare.
- På samma sätt, när du lyssnar på rösten du har inom dig så får du perspektiv och ser negativa tankar mer realistiskt.
Avslutningsvis, låt oss klargöra att det endast är underbart och hälsosamt att prata med dig själv om du får din negativa dialog under kontroll. Sluta säga till dig själv, “Du kan inte göra någonting rätt, du kommer aldrig att klara det, du är ett misslyckande”.
Varför vara din egen värsta fiende? Kom ihåg hur Sokrates definierade tankar: konversationen själen har med sig själv. Så behandla inte dig själv dåligt. Låt oss ta hand om oss som de dyrbara varelserna vi är. Låt oss alltså prata med oss själva vänligt, kärleksfullt och konstruktivt.