Psykologiska fördelar med jultraditionerna
Det är många som ser fram emot julen. Julen kommer inte vara sig lik ifall man inte får äta sin favoritmat eller öppna presenter. Denna högtid tappar sin betydelse när man inte kan utföra dess traditioner. Det finns faktiskt många psykologiska fördelar med jultraditionerna.
Julen är en gåva för sinnena. Ljusen, de dekorerade gatorna, pappret som paketen är inslagna med. Matens smak och den varma chokladens arom och andra traditionella drycker som är en njutning för både ung och gammal.
Julen är framförallt en tid för att vara med familjen. Under denna högtid har vi möjligheten att vara med dem vi älskar och fly undan alla rutiner.
Fly från ångesten
Vardagen kan vara stressig för många av oss. Livets takt kan vara utmattande och tröttheten kan bli kronisk över tid. Det finns också så mycket osäkerhet med livet. Den där osäkerheten tenderar att förstora våra negativa tankar.
Det är anledningen till att så många behöver en högtid som julen. Vi behöver en speciell dag varje år som tar oss tillbaka till barndomen och låter oss komma ihåg vad vi har förlorat och spendera lite tid med dem som inte bor så nära. Det är dags att öppna presenter och öppna våra famnar för människorna vi älskar.
Högtiderna baseras på ritualer och det har bevisats att det finns emotionella fördelar med jultraditionerna. Labbexperiment har visat att de strukturerade och repetitiva handlingar som utförs inom dessa ritualer kan kan motverka ångest genom att göra världen till en mer förutsägbar plats.
Man utför såklart många av dessa ritualer under andra tider på året, men under julen tar det sig an en djupare mening. Vi firar dessa högtider på en speciell plats (familjehemmet) med en speciell grupp med personer (vår familj och våra nära vänner).
Det är därför fler personer reser under jul och nyår än andra tider på året. Att träffa personer som man vanligtvis inte träffar hjälper en att bli av med sina orosmoment. Dessa möten låter dig återkoppla med gamla familjetraditioner.
Fördelar med jultraditionerna när det gäller mat
Ingen jul är fulländad utan julmaten. Långa timmar i köket belönas med långa måltider där familjemedlemmarna kan prata och skratta tillsammans. Speciella högtider kräver speciell mat.
Att dela en måltid är symboliskt för gemenskapen. Det får hela familjen att samlas runt bordet och skapa ett utrymme för konversation och kärlek. Många studier visar att vissa typer av ritualer som man utför innan måltiden kan förbättra måltiden som sådan och få maten att smaka bättre.
Andra studier har visat att när barnen deltar i matförberedelserna så kommer de tycka mer om att äta maten. Och ju längre tid det tar att laga maten, desto mer uppskattar vi den senare. Man kan säga att den ansträngning som krävs för att tillreda dessa speciella måltider förbättrar den kulinariska upplevelsen.
Psykologiska fördelar med jultraditionerna och gåvor
En jultradition är att utbyta gåvor. Från ett rationellt synsätt har det inte någon funktion att utbyta gåvor. När man byter gåvor så byter man egentligen pengar. Det är som ett nollsummespel.
Om du ser på det på detta sätt så hade det varit bättre om du köpte din egen gåva. Att byta gåvor handlar dock inte om vem som spenderade hur mycket. Gåvor bidrar till att bibehålla de sociala banden, för de får oss att tänka på någon annan, även om det bara är för en kort tid. Det är glädjen som utbytet ger upphov till som är det viktiga.
Det stärker familjebanden
Den viktigaste funktionen med julen är att bibehålla och stärka familjebanden. För de släktingar som inte bor så nära kan dessa ritualer vara det lim som håller ihop familjen.
Barn tenderar också att utveckla starkare band med sin familj när de deltar i firandet. Ritualer och traditioner är nämligen indikatorer på identitet och grupptillhörighet. Det är anledningen till att julen får folk att känna att de är en del av något större.