Psykosomatiska sjukdomar: när sinnet sårar kroppen
Psykosomatiska sjukdomar är bevis på kraften som sinnet kan utöva på kroppen. Vid en psykosomatisk episod upplever patienten en serie verkliga, fysiska symptom som är kopplade till en osynlig sjukdom. Tillståndet existerar inte organiskt, utan är resultatet av mentala konflikter eller olösta problem som patienten har på insidan.
Det är svårt att tro på berättelser om studenter som förlorar förmågan att se innan ett prov på grund av ångest. Eller historien om en 60-årig kvinna som förlorade rörligheten i benen eftersom hon trodde sig ha en tumör i ryggraden.
Men detta är verkligheten för många.
“Din kropp säger åt dig att något inte står rätt till inombords, och du ser det inte.”
-Suzanne O’Sullivan-
Är det verkligt?
Hur svårt det än är att tro så finns det gott om bevis för att dessa episoder sker varje dag. De utspelar sig hela tiden och över hela världen. Som ett resultat har neurologer och specialiserade psykologer snabbt lärt sig att ge dessa patienter utrymme att tala om vad som drabbar dem. Om de säger att de har smärta så är det förmodligen sant, även om det inte syns på datortomografier eller blodprover.
Det är viktigt att validera patienternas lidande. Samma sak gäller patienter med depression som säger att de har självmordstankar eller en person med schizofreni som ser i syne och har hallucinationer. Dessa verkligheter existerar i deras sinnen och kan vara förödande. När våra sinnen – traumatiserade och utsatta för intensiv ångest – tar kontrollen är allt möjligt.
Psykosomatiska sjukdomar – är allt verkligen bara i mitt huvud?
Psykosomatiska sjukdomar inkluderar alla uppsättningar av symptom som inte har en fysisk eller organisk korrelation. De är smärtorna och begränsningarna som helt är ett resultat av mentala processer. Nu kanske du undrar – är allt verkligen bara i mitt huvud?
Sanningen är att detta fält fortfarande är fullt av mysterier. Något vi vet är att detta spektrum av fysiska åkommor som associeras med mental stress har en cerebral korrelation: hyperaktiviteten hos nervimpulserna i hjärnan när de kommunicerar med olika delar av kroppen.
Vem drabbas?
- Något annat som patienter upplever är höga nivåer av adrenalin i blodet såväl som ändrade biologiska parametrar. Ett exempel på det är ökad ämnesomsättning av glukos eller aminosyror.
- Samtidigt har forskare demonstrerat att vissa personer är mer mottagliga för psykosomatiska sjukdomar. Patienter som lever med mycket ångest eller som har haft traumatiska barndomar på grund av övergrepp eller försummelse, tenderar att löpa högre risk för dessa typer av problem.
Det finns något viktigare än att förstå eller inte förstå orsaken till psykosomatiska sjukdomar. Tänk dig en läkare som förklarar för en patient att det hon känner inte är verkligt. Att bröstsmärtan inte är en hjärtinfarkt, att hon inte tappade rösten på grund av ett problem med stämbanden eller att den fasansfulla migränen inte orsakas av en tumör.
Det är okej att berätta för patienten vad hon inte har, men hur hjälper vi henne att läka vad hon faktiskt har om allt utspelar sig i hennes sinne?
“Detta är något som drabbar oss alla. Men jag kan inte säga varför denna mekanism beslutar sig för att skapa en patologi hos vissa individer. Saken är den att vi alla har olika sätt att hantera stress.”
-Suzanne O’Sullivan-
Problem som genereras i sinnet
Psykosomatiska sjukdomar kan drabba alla organ, system, vävnader och strukturer. Deras påverkan kan vara intensiv och vi får inte underskatta psykets kraft. Samtidigt är det viktigt att skilja mellan somatiska sjukdomar och psykosomatiska sjukdomar.
Hos de förstnämnda finns det aldrig några fysiska symptom. Hos de senare finns det synlig skada på kroppen (sår till exempel). Här kommer några exempel på sjukdomarna:
- De mest klassiska av de psykosomatiska sjukdomarna är hudproblem såsom eksem, utslag, infektioner, akne etc.
- Hypertoni, takykardi, andningssvårigheter och bröstsmärtor är andra vanliga symptom.
- Sjukdomar i matsmältningssystemet är väldigt vanliga. De vanligaste är irritabel tarm (IBS) och magsår.
- Intensiv huvudvärk och migrän är också vanligt förekommande.
- Minnesförlust.
- Bronkial astma.
- Mensvärk, menstruationsproblem.
- Alopeci.
- I extrema fall har patienter upplevt temporär blindhet, paralys i lemmar, svimningar etc.
Vad är behandlingen för psykosomatiska sjukdomar?
Det finns två tillvägagångssätt för behandling av psykosomatiska sjukdomar. Å ena sidan är den första och mest uppenbara metoden att behandla fysiska symptom som patienten har (magsår, infektioner, eksem…). Det viktigaste är dock att ta reda på vad orsaken till problemet är. Med andra ord att förstå de psykologiska rötterna hos sjukdomen. Denna olösta mentala spänning visar sig i kroppen i olika grader.
Hur man behandlar dessa fall varierar. De beror alltid på patientens specifika omständigheter. Det är bäst att prova olika metoder för att se vilken som fungerar för patienten. Terapeuten kan försöka observera vilka tekniker som har mest positiva resultat.
- Avslappningstekniker är alltid väldigt effektiva.
- Kognitiv beteendeterapi är enormt hjälpsamt för att lära patienter nya sätt att hantera sina problem. De kommer förstå hur deras sinnen fungerar, applicera realistiska mål och identifiera tankemönstren som måste förändras. Det kommer hjälpa dem att utveckla en positivare livsstil.
- En annan typ av terapi som har liknande positiva resultat är psykoanalys. Detta är effektivt för att behandla mentala och emotionella konflikter, såväl som ångestsjukdomar.
- Gruppterapi, såsom psykodrama (skapat av Jacob Levy Moreno), är ytterligare en användbar, stimulerande och tillfredsställande strategi.
Att hitta en lösning för patienter som lider av psykosomatiska sjukdomar är en viktig uppgift för dagens läkare. Verkligheten för dessa patienter är väldigt svår, och de förtjänar vår uppmärksamhet och taktfullhet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- O’Sullivan, S. (2016) Todo está en tu cabeza. Barcelona: Ariel
- Ramírez, M. T. G., & Hernández, R. L. (2008). Síntomas psicosomáticos y estrés: comparación de un modelo estructural entre hombres y mujeres. Ciencia-Uanl, 11(4), 11.
- Velasco, C. B., Vilarrasa, A. B., Fénétrier, C., & Nargeot, M. C. G. (2011). Trastornos psicosomáticos y su rela-ción con alexitimia, ansiedad, depresión y demanda de ayuda psicológica. Psicología y salud, 21(2), 227-237.