Sex känslomässiga konsekvenser av stress i vardagen

Hur påverkar stress dina känslor och ditt beteende? I den här artikeln får du reda på det.
Sex känslomässiga konsekvenser av stress i vardagen
Laura Ruiz Mitjana

Skriven och verifierad av psykologen Laura Ruiz Mitjana.

Senaste uppdateringen: 24 april, 2023

Har du någonsin lidit av stress? Tror du att detta fenomen bara påverkar kroppen? Faktum är att verkligheten visar att det också finns ett antal känslomässiga konsekvenser av stress.

Även om stress kan vara adaptiv vid specifika tillfällen, påverkar långvarig stress både dina känslor och ditt sinnestillstånd negativt. Av denna anledning måste du känna till vilka konsekvenser det kan få.

“Sinnet har stort inflytande över kroppen, och sjukdomar har ofta sitt ursprung där.”

-Jean Baptiste Molière-

Stress

Stress är ett fysiologiskt och psykologiskt tillstånd som uppstår när miljökraven överstiger dina resurser och din kapacitet. När du känner dig stressad känner du dig överväldigad. Faktum är att detta tillstånd förbereder dig för att reagera snabbare på signaler från omgivningen (särskilt larmsignaler).

Det finns dock olika typer av stress. Till exempel, om du attackeras av ett lejon, är detta specifik, anpassningsbar och motiverad stress. Men om du lider av kontinuerlig stress, till exempel när du upplever ständiga problem på jobbet, är detta den kroniska och ihållande typen.

Stress uppstår från en mycket primitiv mekanism. Det är en mekanism som har utvecklats under våra miljoner år av evolution. Av denna anledning upplever inte bara människor stress, utan också djur (för att säkerställa deras överlevnad).

Stressad kvinna

Hur påverkar stress dig?

Stress påverkar din kropp på en fysiologisk nivå. Men det påverkar också dina tankar och känslor. Därför innebär stress inte bara känslomässig utmattning, trötthet, spänning och hyperarousal, utan också ångest och obehag.

Men vilka är de vanligaste känslomässiga konsekvenserna av stress? Låt oss ta reda på det.

Känslomässiga konsekvenser av stress

Som du har sett påverkar stress dina känslor. Faktum är att dina känslor, din kropp och ditt sinne inte kan skiljas från varandra. Några av de mest framträdande känslomässiga konsekvenserna av stress är:

1. Upprördhet på grund av bristande kontroll

En av de viktigaste känslomässiga konsekvenserna av stress är den obekväma känslan som uppstår på grund av brist på uppfattad kontroll över dina känslor och upplevelser. I dessa situationer känner du vanligtvis en önskan att kontrollera vad du känner och vad som händer med dig.

Men när du känner dig “överväldigad” och inte kan hantera dessa känslor, känner du dig obekväm. Dessutom adderas ibland maktlöshet och oro till obehaget eftersom du känner att du inte kan ändra situationen.

2. Episoder av ångest är vanliga känslomässiga konsekvenser av stress

Som vi nämnde tidigare, när du känner dig stressad, försöker du kontrollera vad som händer med dig både på insidan och utsidan. Dessutom kan du ha en tendens att kontinuerligt kontrollera de saker som du vill förändra eller göra “okej”.

Dessa kontroller leder ofta till mer ångest och en känsla av inlärd hjälplöshet.

Ett exempel på den här känslomässiga konsekvensen av stress kan vara att kontinuerligt kontrollera och återkontrollera om att du har gjort en perfekt rapport till din chef. Detta beror på att du är rädd att han eller hon kommer att påtala ett fel, vilket skulle öka din stress.

3. Matande av negativa tankar

Stress påverkar också ditt tankesystem. På detta sätt matar det katastrofala och negativa tankar (också typiska för ångest).

Dessa tankar har en direkt inverkan på dina känslor och ditt sinnestillstånd. Faktum är att negativt tänkande kan få dig att känna dig svagare och ledsnare. Då ökar din stress. Det är en ond cirkel.

4. Inlärd hjälplöshet

Inlärd hjälplöshet, som vi redan nämnt, är en annan känslomässig följd av stress. Det definieras som känslan av att du är de facto maktlös och att du inte kan göra någonting för att ändra – och förbättra – din situation.

När du lider av stress, och framför allt, långvarig eller kronisk stress, kan du till slut utveckla denna uppfattning. Det får dig att känna dig mer osäker, obekväm och ångestfylld.

5. Ökad irritabilitet

Irritabilitet är en annan av de känslomässiga konsekvenserna av stress. Irritabilitet innebär att din tröskel för att reagera på händelser i omgivningen sänks. Det betyder att du är mottaglig och att saker lättare irriterar dig.

Hur är det med stress? Faktum är att när du har varit stressad under en längre tid så ökar din irritabilitet. Detta av flera skäl. För det första är du fysiskt och känslomässigt utmattad. För det andra betyder din känsla av att vara “överväldigad” att du inte har tillräckligt med tålamod för att reagera lugnt på situationer.

Par som bråkar

6. Utbrändhet, en av våra allvarligaste känslomässiga konsekvenser av stress

Enligt Gil-Monte (2002), citerad i en studie av Zavalda (2008), är utbrändhet ett svar på kronisk arbetsstress . Det omfattar också fysiska såväl som känslomässiga symptom. Faktum är att Zavala hävdar att utbrändhet är en av de känslomässiga konsekvenserna av stress.

Några av symptomen på utbrändhet är brist på energi, överbelastning, irritabilitet, oförmåga att koncentrera sig och känslor av att vara överväldigad etc. Det är ett syndrom som uppstår på arbetsplatsen. Ändå påverkar det också ditt personliga och känslomässiga liv.

Stress, särskilt kronisk eller långvarig, kan få dig att känna dig känslomässigt upprörd, överväldigad och tyngd. Det kan till och med göra dig ledsen. Detta är bara några av de känslomässiga konsekvenserna av stress. De kan dock förebyggas när du behandlar det underliggande problemet.

I dessa fall är psykologisk terapi alltid fördelaktigt. Dessutom bör du införliva hälsosamma livsstilsvanor. Till exempel en balanserad kost och tillräcklig sömn. Du bör också upprätta ett korrekt schema och en bra rutin, träna regelbundet och eliminera onödiga stresskällor etc.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bustamante, E. (2007). El sistema nervioso: desde las neuronas hasta el cerebro humano. Medellín (Colombia): Universidad de Antioquía.
  • Gil-Monte, P. (2002). Validez factorial de la adaptación al español del Maslach Burnout Inventory-General Survey. Revista Salud Pública de México, 44(1).
  • Zayala, J. (2008). Estrés y burnout docente: conceptos, causas y efectos. Educación, 17(32): 67-86.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.