Självstimulerande beteende vid autism
Autism är ett spektrum och rymmer som sådant en mängd olika sätt att manifestera sig. Faktum är att alla personer med autism inte har samma sociala funktion, IQ eller förmågor och intressen. Men det finns ett karaktärsdrag som förekommer ofta och som i betraktarens ögon inte bara är iögonfallande utan också obegripligt och störande. Det är känt som självstimulerande beteende.
Det består av repetitiva handlingar utan något uppenbart syfte som hjälper individen att reglera sig själv. Det är också känt som stereotypt beteende och är inte unikt för autism. Faktum är att det kan förekomma hos personer som lider av olika sensoriska eller neurologiska problem, hos personer med ADHD och till och med hos personer som inte lider av någon störning.
Debatten kring självstimulerande beteende kretsar kring en central frågeställning: Ska vi försöka eliminera eller minska det? Eller ska vi tvärtom förstå och respektera det? Vi utforskar båda positionerna nedan.
Självstimulerande beteende
Som vi nämnde tidigare hänvisar termen självstimulerande beteende till rytmiska och repetitiva beteenden som återges på ett stereotypt sätt som en individ använder för att reglera sig själv internt. Denna självstimulering kan involvera vilket som helst av de fem sinnena och ta sig många former.
Till exempel kan en person bita på naglarna eller linda håret runt fingrarna när denne är uttråkad eller nervös, och ingen som ser det skulle bli särskilt förvånad. Men när någon svajar rytmiskt, viftar med händerna eller dunkar med huvudet blir människor i omgivningen ganska chockade. Men i realiteten är den underliggande funktionen densamma. I själva verket är den enda skillnaden typen och intensiteten av stimulering. Följaktligen är vissa typer mer accepterade och normaliserade än andra.
De olika typerna av självstimulerande beteende är följande:
- Visuellt. Till exempel att blinka upprepade gånger.
- Auditivt. Avge höga skrik eller upprepa fraser eller ord.
- Taktilt. Gnugga huden eller knäcka fingrarna.
- Lukt- eller smakrelaterat. Lukta eller slicka på föremål.
- Vestibulärt. Hoppa eller gunga fram och tillbaka.
Förstå självstimulerande beteende
Även om denna stimulering uppenbarligen inte har något syfte, är sanningen att det är en form av självstimulering och självtillfredsställelse. Det är en anpassningsmekanism som individen använder i vissa komplicerade och överväldigande situationer. Det här är några av dess huvudfunktioner:
Självstimulering
Som termen antyder tjänar självstimulering eller självstimulerande beteende till att ge individen den stimulans denne inte får från sin omgivning. När personen till exempel känner sig uttråkad, befinner sig på en händelsefattig plats eller är involverad i monotona aktiviteter, kan denne ta till detta stereotypa beteende.
Sensorisk reglering
Självstimulerande beteende kan också ha motsatt funktion, det vill säga att distrahera eller “skydda” individen från en miljö som är för stimulerande. Extremt starkt ljus, höga ljud, mycket rörelser, folksamlingar och andra liknande element kan överbelasta de drabbades sinnen. De kan inte bearbeta sådan stimulans.
Således hjälper självstimulering dem att kompensera för störningen i deras sensoriska integration. Dessutom ger det dem en behaglig känsla av lättnad, avkoppling, säkerhet och välbefinnande.
Emotionell hantering
Dessa beteenden är också användbara när drabbade står inför en emotionell överbelastning. Till exempel kanske de inte vet hur de ska hantera det när andra kräver för mycket av dem, den sociala situationen är stressig eller komplicerad eller omgivningen är obekant eller hotfull. Självstimulering hjälper dem att reglera dessa intensiva känslor och lindra sina känslor av ångest.
Kommunikation och uttryck
Slutligen har självstimulerande beteende också en viktig roll i kommunikation och känslomässiga uttryck. Det kan faktiskt vara sättet på vilket drabbade uttrycker sitt obehag så att deras omgivning minskar kraven på dem eller erbjuder dem hjälp och stöd. Å andra sidan kan det också vara ett uttryck för känslor, som lycka och glädje. I slutändan är det ett kommunikationsmedel.
Bör självstimulerande beteende avrådas?
Traditionellt ansåg man att självstimulerande eller stereotypa beteenden borde kontrolleras och korrigeras. Således utformades interventionsprotokoll för att agera på dem. Men på senare tid har många experter samt vuxna med autism börjat tro på och försvara idén att självstimulering måste förstås och respekteras, i ljuset av de funktioner det fyller för dem som utför det. I själva verket utgör det en väldigt användbar och relevant hanteringsmekanism.
Å andra sidan finns det vissa situationer där det kan vara nödvändigt att ingripa när självstimulering inträffar. Till exempel:
- Om det är självskadande. Till exempel när en individ dunkar huvudet mot något.
- Om det förvränger individens uppmärksamhet. Detta försvårar inlärning och normal utveckling.
- När det livnär sig på sig självt. Det innebär att eftersom beteendet är behagligt så förstärker det sig självt. Det kan leda till att individen blir överdrivet självupptagen. Alternativt kan beteendet öka så mycket i frekvens och intensitet att det stör personens normala dagliga funktion.
- Om det är stigmatiserande. När allt kommer omkring har samhället brist på förståelse för och ser negativt på vissa stereotypa beteenden. Detta kan försvåra individens sociala relationer och öka risken för bortstötning.
Att ingripa eller inte?
Innan man ingriper i självstimulerande beteenden, är det alltså viktigt att avgöra om de orsakar någon skada eller störning eller om de tvärtom är ett användbart verktyg för individen. Med det sagt, om det är nödvändigt att ingripa, är det viktigt att förstå vad som orsakar uppkomsten av självstimuleringen. Individen bör lära sig andra sätt att hantera och reglera sig själv ur ett sensoriskt och emotionellt perspektiv.
Personen kan också instrueras att utföra en alternativ och inkompatibel åtgärd till självstimulering, en som är mer acceptabel och mindre störande. Likaså kan det vara till stor hjälp att agera utifrån vissa miljöfaktorer (som graden av stimulans eller behov).
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Camacho Candia, J. A., Navarrete Nava, L., Aguilar Guevara, F. J., Tecamachaltzi Silvarán, M. B., & Cabrera, F. (2021). Discriminative learning and RDI as an alternative for the reduction of stereotyped motor behaviors in autist spectrum disorder. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 24(3), 898-923.
- Kapp, S. K., Steward, R., Crane, L., Elliott, D., Elphick, C., Pellicano, E., & Russell, G. (2019). ‘People should be allowed to do what they like’: Autistic adults’ views and experiences of stimming. Autism, 23(7), 1782-1792.
- Pérez-Dueñas, B. (2010). Estereotipias primarias en pediatría. Anales de Pediatría Continuada, 8(3), 129-134.
- Steward, R. L. (2015). Repetitive Stereotyped Behaviour or “Stimming”: An Online Survey of 100 People on the Autism Spectrum. International Society for Autism Research. https://insar.confex.com/insar/2015/webprogram/Paper20115.html