Skillnaden mellan motiv och motivation

Motivation och motiv är inte samma saker. Ändå har båda betydande makt över vårt beteende. Vill du veta mer? Fortsätt läsa!
Skillnaden mellan motiv och motivation
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 08 november, 2023

Varför gör du vad du gör? Vilka är dina motiv? Vad motiverar dig att agera på ett visst sätt? Är motiv och motivation samma saker?

Motiv och motivation är två relaterade termer, men de har inte samma betydelse. Istället är de komplementära.

Att förstå skillnaden mellan de båda begreppen är nyckeln till att förstå mänskligt beteende i allmänhet. Det kan också vara användbart att försöka förstå varför människor beslutar att antingen göra en eller annan sak.

Man kan säga att motivet i sig självt provocerar handling. Motivation är å andra sidan kraften som driver en individ att vidta åtgärder. Att ha ett motiv och en anledning att göra det räcker inte.

Du måste ha inre styrka och behöver motivation för att sätta saker i rörelse. På samma sätt är det meningslöst att vara motiverad om du inte har ett motiv eller en anledning att vidta åtgärder.

Skillnaden mellan motiv och motivation

Med andra ord är motivation den psykologiska process som hänvisar till allmänt beteende. Motivet är å andra sidan den konkreta orsaken till nämnda beteende.

Motivation är alltså själva processen och motivet är det konkreta skälet att vidta åtgärder.

Primära och sekundära motiv

Den danska psykologen K.B. Madsen delar in motiv i två kategorier:

  • Primära (medfödda eller biologiska).
  • Sekundära (förvärvade eller sociala).

Att förstå skillnaden mellan primära och sekundära motiv är avgörande för att förstå motivation. Detta beror på att även om alla arter har primära motiv, är sekundära motiv exklusiva för människor.

Primära motiv är relaterade till överlevnad. Hunger, törst, sömn och sex är några av de främsta motiven. Dessa är essentiella processer som säkerställer en individs överlevnad och överlevnaden för arten som helhet.

Andra primära motiv är att fly från fara, leta efter skydd och kämpa för att försvara dig själv.

De sekundära motiven är relaterade till människors allmänna tillväxt efter en inlärningsupplevelse. De utvecklas genom interaktionen mellan individer.

Precis som de primära motiven aktiverar och dirigerar de beteende. De är inte nödvändiga för människans överlevnad, men de spelar en viktig roll i emotionell utveckling och är unika för människor.

Prestation, tillhörighet och makt är exempel på sekundära motiv.

En kvinna framför en mur.

Inneboende och yttre motivation

  • Yttre motivation är när du gör något som ett medel för ett mål. Med andra ord är yttre motivation när yttre stimuli bestämmer ditt beteende. Med andra ord hänvisar det till miljöfaktorer som får dig att ge ett visst svar, upprepa det och slutligen förvärva det.
  • Inneboende motivation är när du gör något för någon annan. Med andra ord när vårt beteende inte bestäms av ett yttre stimuli.

Inneboende motivation medför kreativitet och nyfikenhet . Det hänvisar också till det psykologiska behovet av att vara involverad i något utan yttre belöningar. Uppgiften i sig är belöningen.

Inneboende motivation bestäms inte av de motiverande faktorerna, utan av det aktiva och avsiktliga sättet som du testar din egen kompetens, driven av personliga mål.

Sammanfattningsvis kan vi säga att motiv är orsakerna till att människor engagerar sig i ett visst beteende.

Motivation hänvisar å andra sidan till de grundläggande psykologiska processerna som förklarar varför olika motiv verkar på motiverat beteende. Med andra ord varför och hur motiven motiverar oss.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Maslow, A. H. (1991). Motivación y personalidad. Ediciones Díaz de Santos.
  • McClelland, D. C. (1989). Estudio de la motivación humana (Vol. 52). Narcea Ediciones.
  • Rivas, J. I. V. (1996). Motivos y Motivación en la Empresa. Ediciones diaz de santos.
  • Vadillo, M. T. P. (2013). Liderazgo y motivación de equipos de trabajo. ESIC Editorial.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.