Skillnaderna mellan självmedkänsla och självömkan
Vad är skillnaden mellan självmedkänsla och självömkan? Båda beteendena är riktade mot oss själva, och det centrala innehållet är lidande. Följaktligen kan de tyckas vara samma sak. Detta är dock inte fallet.
Faktum är att det finns stora skillnader mellan de två, till att börja med vad gäller deras syften. Medan självmedkänsla är fokuserat på förändring och ett bättre välbefinnande (det är en form av egenvård), kan självömkan vara mycket skadligt.
Vad är mer känt om dessa två begrepp? Hur kan vi skilja på dem? Här är några tips.
Självmedkänsla och självömkan
Självmedkänsla definieras som “känslan av medkänsla för sitt eget sätt att vara eller handla“. Det betyder att du försöker acceptera och förstå smärtan när du går igenom en jobbig period och är sårad. Å andra sidan är självömkan “överdriven självabsorberande olycka över sina egna problem”.
Självmedkänsla innebär en handling av självkärlek som i sin tur innebär att du kan känna igen dig själv när du känner dig sårbar och att du kan ta hand om dig själv. Du lyssnar på dig själv och tillåter dig själv att gråta och känna din egen smärta.
Å andra sidan är självömkan ganska skadligt. Det betyder att du ständigt klagar på otur du har haft eller hur dåligt du har gjort något. I extrema fall är det ett sätt att kritisera dig själv genom din negativa interna dialog.
Skillnaderna mellan självmedkänsla och självömkan
Nu när vi har definierat båda begreppen ska vi prata om skillnaderna mellan självmedkänsla och självömkan. Vi har listat tio av dem här, men det kan mycket väl finnas fler.
1. Vart leder de dig?
I allmänhet leder självmedkänsla dig till att utföra positiva handlingar mot dig själv. Till exempel att lyssna på dig själv, tillåta dig själv att gråta och känna dina inre sår, erkänna din sårbarhet och tillåta dig själv att göra misstag. När självmedkänsla är hälsosamt kan du ta hand om dig själv i stunder av svaghet.
Tvärtom leder självömkan dig till ganska skadliga attityder och beteenden, genom en intern diskurs av negativitet.
Därför får självömkan dig att ångra dina misstag. Det är en ganska passiv attityd, vilket innebär att du inte känner någon lust till handling eller motivation till förändring. Detta för oss till nästa skillnad mellan självmedkänsla och självömkan.
2. Passiv kontra aktiv attityd
En annan skillnad mellan självmedkänsla och självömkan är att det förra innebär en aktiv attityd, medan självömkan är passivt. När du visar självmedkänsla vidtar du nämligen åtgärder som får dig att må bättre. Till exempel att tillåta dig själv att gråta, distrahera dig själv, uttrycka dina känslor, skriva ner dem osv.
Dessa beteenden innebär en aktiv attityd som leder dig mot förändring och förbättring. Med självömkan förblir du tvärtom förankrad i negativa känslor. Faktum är att du inte gör någonting; du bara klagar, känner dig ledsen eller stönar över din situation. Kort sagt: du tycker synd om dig själv.
3. Självmedkänsla och självömkan har olika syften
Självmedkänsla är ett sätt att vara medveten om vad du behöver vid ett givet ögonblick. På ett sätt är det konsten att ta hand om sig själv.
Genom självmedkänsla försöker du upptäcka dina behov och tillfredsställa dem. Självömkan är ofta fokuserat på att manipulera andra eller att fortsätta lida (om än oavsiktligt eller omedvetet).
4. Intern dialog
Som vi nämnde tidigare innebär självömkan en negativ intern dialog. Du tycker synd om dig själv för det som har hänt dig eller vad du eller någon annan har gjort mot dig.
När du har självmedkänsla är din interna dialog empatisk mot dig själv. Denna attityd innebär att du behandlar dig själv väl, talar snällt till dig själv och framför allt lyssnar på vad du behöver. Du accepterar din smärta och ger den utrymme.
5. Anpassningsförmåga
Man kan säga att självmedkänsla låter dig anpassa dig till olika situationer och känslorna som härrör från dem. Självömkan distanserar dig istället från denna anpassning, speciellt om det varar över tid, eftersom det kan ge dig ännu mer smärta.
Som vi nämnde tidigare innebär självmedkänsla handling, rörelse och ett sökande efter mening. Självömkan är tvärtom en passiv attityd genom vilken du inte gör något för att förändra dig själv, utan du försöker manipulera andra.
6. Möjligheterna som självmedkänsla erbjuder
Självmedkänsla gör att du kan se varje situation utifrån introspektion. Därför kan du korrekt analysera och hantera dina känslor, tankar och handlingar. Detta ger dig värdefulla lärdomar.
Med självömkan möter du inte den negativa situationen, utan du använder den för att bygga en mur som gör att du inte kan vidta några åtgärder; men du känner inte ånger. Du lägger fokus på ansvaret någon annanstans och bearbetar inte dina känslor.
7. Självmedkänsla och självömkan innebär olika syn på anpassning
I ljuset av ovanstående följer att det är möjligt att anpassa sig till situationer och lösa problem om du upprätthåller en självmedkännande attityd. Men med självömkan har du en negativ syn på problemet. Detta saboterar dina avsikter att anpassa dig till förändrade omständigheter.
8. Graden av psykiskt lidande
Som du kan föreställa dig genererar självömkan mycket mer lidande än självmedkänsla. Det senare, som bygger på handling, egenvård och optimism, är inte befriat från lidande, men det gör det möjligt att lindra det. Självömkan innebär dock att du fastnar i en ond spiral av negativa känslor och att det är svårt att fly från dem.
9. Resultaten
Naturligtvis är resultaten som erhålls med dessa två attityder olika. Med självmedkänsla når du ett mer solitt tillstånd av välbefinnande och känner en känsla av självuppfyllelse. Med självömkan är det visserligen möjligt att du kommer över hindret, men det lämnar dig med en känsla av att ha haft en obehaglig upplevelse som du inte hade någon kontroll över.
10. Det intryck du gör på andra
Även om det kan vara den minst viktiga aspekten, är den yttre bilden som du reflekterar med var och en av dessa attityder också klart annorlunda. Om du har självmedkänsla kommer du att spegla autonomi och motståndskraft, medan självömkan ger intrycket av att du är manipulativ och självisk.
Vikten av känslomässigt ansvar
Som du kan se är självmedkänsla inte detsamma som självömkan. Man skulle kunna säga att självmedkänsla, i sin mest extrema version, skulle kunna resultera i självömkan. Därför är det viktigt att du både kan acceptera och ta ansvar för din smärta utan att söka externt ansvar eller “skyldiga” (som skulle vara fallet vid självömkan).
Affektivt ansvar innebär att ta ansvar för sina egna känslor. Om du tar dem till det yttersta eller tenderar att skylla på andra för vad som händer dig, kan du gå i fällan av självömkan. Detta kommer inte att ge dig några lösningar. Faktum är att det bara kommer att få dig att vältra dig i din smärta och förvandla den till ett kroniskt tillstånd.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Neff, K. (2012). Sé amable contigo mismo. Paidós: Barcelona.
- Simón, V. & Germer, C.K. (2011). Aprender a practicar mindfulness. Sello Editorial: Barcelona.