11 tecken på att du är för självkritisk

11 tecken på att du är för självkritisk
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

De flesta av oss försöker medvetet ta rätt väg för att bli den bästa versionen av oss själva. Du bör såklart försöka ditt bästa för att bli så bra som möjligt, men ibland finns det saker som tyder på att du är för självkritisk.

Det är anledningen till varför vi ofta tittar på det negativa för att göra saker bättre nästa gång. Det bästa verktyget vi har för att mäta våra ansträngningar är självanalys.

Genom att göra en självanalys kommer man kunna observera sitt beteende och komma över sina svagheter samt dåliga vanor; det är enkelt att underskatta sig själv och det är väldigt enkelt att bli för självkritisk.

I det långa loppet så kan alltför mycket självkritik ha en negativ påverkan på dina framgångar och din mentala hälsa. Att vara för självkritisk skadar din självkänsla och ditt självförtroende.

Faktum är att det är direkt relaterat till låg självkänsla och perfektionism.

Kvinna med förstoringsglas.

Tecken på att du är för självkritisk

Det blir ett problem om vi går på “autopilot” då vi börjar kritisera oss själva. Vi måste vakna upp och se den skada som vi orsaka. För att se om du är för självkritisk så kan du ta en titt på den här listan.

Om du anser att detta går i linje med vad du gör dagligen så är det dags att sätta stopp för det och ta bättre hand om din mentala hälsa.

Skuldkänslor

  • Inget är tillräckligt bra för dig, inkluderat du själv. Du känner att du aldrig gör ett tillräckligt bra jobb. Enligt dig så går det inte som det borde. Allt omkring dig är fel, inklusive du själv.
  • Det är bara du själv som bär skulden för varje negativ situation. Du känner dig personligt ansvarig bär något dåligt händer. Du tar ansvar direkt och ignorerar att det kan finnas externa faktorer som står bortom din kontroll.
  • Du gör dig själv besviken, trots att det är något specifikt som du skulle kunna förbättra. Varje gång du gör något fel så känns det som ett misslyckande. Då du gör ett misstag så anser du direkt att du är helt misslyckad, även om det är ett specifikt beteende som du skulle kunna ändra på. Istället för att fokusera på det specifika beteendet som gav upphov till problemet så börjar du generalisera.
  • Dina skuldkänslor drar ned dig eftersom du konstant analyserar dina misstag. Du spenderar mycket tid och energi på att analysera vad som har gått fel och hur du har ansvaret för det. Men i slutändan så drar du aldrig en slutsats som låter dig titta tillbaka på det förflutna med optimism.

Att undvika risker

  • Risker är inte ett alternativ. Du tar inte risker, för du känner att du kommer misslyckas. Du tror att allt kommer gå dåligt om du tar en risk, precis som förr. Du är övertygad om att det är bäst att inte göra något alls.
  • Du undviker att uttrycka dina känslor. Du är rädd för att säga något dumt, så du säger inget alls. Om du säger något så tror du att du inte har något intressant att säga. Du kanske tror att det du har att säga är tråkigt.

Negativitet

  • Du är aldrig nöjd med det du har upplevt. Du hittar konstant fel i det arbete som du gör. Om du inte kan göra något perfekt så är det bäst att inte göra något alls. Du koncentrerar dig på dina felsteg, även om resultaten är positiva.
  • Alla situationer är det värsta tänkbara scenariot. Förväntar du dig alltid det värsta? Då du tänker på framtiden så börjar dina tankar alltid med: “Men tänk om…” Du filtrerar alla dina framtida handlingar genom linsen av möjliga misstag. Du är rädd för att bli förödmjukad och misstagen styr dig mer än de saker som du faktiskt lyckats med.
  • Du har problem med din självbild. Du kanske har komplex som du helt enkelt inte kan släppa taget om. Du tror att de dåliga delarna av dig kommer påverka hur andra ser på dig. Din självbild blockerar både ditt arbete och ditt sociala liv.
  • All kritik du får gör att du blir defensiv. Du blir störd av konstruktiv och resonlig kritik. Dina handlingar är överdrivna och du tar det som andra säger personligt.

Du är för självkritisk: sluta sabotera för dig själv

Intensiv och frekvent självkritik är en form av självsabotage. Genom att kritisera oss själva så gör vi raka motsatsen till vad som är hälsosamt för oss.

Så varför gör vi det? Eftersom det utgör en del av vår större psykologiska självbild, där vi är vana vid att bära med oss dessa tyngder.

Hjärta på vindruta.

Negativiteten blir då till en fälla som det är svårt att komma ut ur. Vi kedjar oss fast vid den eftersom det är något vi känner igen. Vi letar efter negativitet på autopilot eftersom vi känner oss nakna utan det.

Om du vill sluta vara så självkritisk och sabotera för dig själv så måste du lära känna dig själv bättre. Detta kräver även att du ändrar din interna dialog.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.