Skräpmatens negativa effekt på hjärnan

Flera studier har visat vilken kraft vi har över hjärnans hälsa. Vi kan antingen äta en nyttig kost som hjälper den eller en kost med många kalorier som förstör den.
Skräpmatens negativa effekt på hjärnan

Senaste uppdateringen: 21 september, 2019

Då du är medveten om vad du äter så kan du ta hand om din hälsa. Det är därför viktigt att du förstår skräpmatens negativa effekt på hälsan och hur detta kan påverka din hjärna.

Den ger dig inte någon näring utan eroderar kroppens funktioner. Vetenskapen har nyligen upptäckt att mat med mycket kalorier och ett lågt näringsvärde hindrar kroppen och sinnet från att fungera ordentligt.

I den här artikeln kommer vi därför att analysera den effekt som skräpmaten har på din hjärna.

Tidskriften Brain, Behavior and Immunity publicerade en studie som utförts vid University of New South Wales i Australien och som tog upp att en kost med mycket socker och fett försämrar hjärnans kognitiva förmåga.

Forskarna noterade att barndomen är en känslig tid för detta. Detta innebär att om en person äter en kost med får viktiga näringsämnen under livets första år så kommer detta ha en påverkan i det långa loppet.

“Den mat som du äter kan antingen vara säker och en kraftig form av medicin eller ett långsamt gift.”
-Ann Wigmore-

Skräpmatens negativa effekt på din hjärna

Glas med socker.

Den studie som utfördes vid New South Wales fann att skräpmat har skadliga effekter på hjärnan. För att verifiera detta så utfördes det ett experiment med två grupper med möss.

En av grupperna fick mat med mycket socker och mättat fett. Den andra gruppen hade en hälsosammare kost men de fick äta sporadiska portionera av sockervatten, som påminner om vanlig läsk.

Forskarna blev överraskade av resultaten. Efter bara en vecka så började den första gruppen visa tecken på nedbrytning av det område i hjärnan som har att göra med minnet.

Den andra gruppen visade liknande tecken som den förra gruppen.

En annan intressant studie om skräpmatens negativa effekt

Bevisen på de skräpmatens skadliga effekt på hjärnan slutar inte här.

En annan studie som publicerades i journalen Cell Metabolism visade att en grupp amerikanske forskare kom till samma slutsats, men på ett annat sätt.

Forskarna började med kunskapen att cellerna i hjärnans immunförsvar blev inflammerade då man åt mat med en hög nivå av kalorier och en låg nivå av näringsämnen. De upptäcka att hungern också ökar då detta händer.

Du är vad du äter

Detta talesätt bekräftas av vetenskapen. Faktumet att det du äter påverkar din mentala hälsa ger oss en möjlighet att vara våra egna kroppsarkitekter. Är inte det fantastiskt?

Vi vet att mat med en låg nivå av näringsämnen och många kalorier ger upphov till fysiologiska beroendebeteenden. Då man äter mer av dessa livsmedel så kommer man också vilja ha ännu mer av dem.

Som med de flesta beroenden så blir det mer lockande att känna ett välbehag på kort sikt än att tänka på kroppens hälsa på lång sikt.

Galen och andra antika läkare under historien var övertygade om att mat och hälsa går hand i hand. Hippokrates hade följande som princip: “Låt maten vara din medicin och medicinen din mat”.

Mat för hjärnan

Kvinna som äter hamburgare.

När du äter så påverkar du din mentala hälsa. Precis som det finns bevis på den negativa effekten av skräpmat, så har man även sett positiva hälsoeffekter från mer nyttig mat.

Det är inte så svårt. Inkludera bara mer hälsosamma livsmedel i din dagliga kost. Att äta en handfull nötter varje dag är exempelvis ett bra sätt att lindra aptiten och ta hand om din hjärna.

Mat som blåfisk, blåbär, havre, yoghurt, choklad och avokado är också bra för hjärnan. Om du inte tycker om dem så ät iallafall en portion av dem varje dag. Din hjärna kommer tacka dig för detta!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodríguez, J. R., González, M. J., & Miranda, J. (2008). Deficiencias nutricionales y comportamientos inadaptados: un posible nuevo paradigma para la prevención de conductas agresivas. Psicología y Salud, 18(2), 199-206.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.