Snälla narcissister, kamouflerad själviskhet
Snälla narcissister är svåra att identifiera. Det är för att du inte ser dem komma. Dessutom kan du mycket väl ta för givet att personen du just träffat är den mest omhändertagande, omtänksamma och hänsynsfulla personen i världen. Men så småningom avslöjar de sitt andra ansikte. Den där mörka sidan, där den slugaste egoismen och mörkaste personligheten bor.
På senare år har termen “narcissist” blivit extremt populär. Vi bör dock vara försiktiga med att inte använda denna etikett på ett godtyckligt sätt. Till exempel är en narcissist inte någon som helt enkelt tar många selfies eller permanent söker uppmärksamhet.
I själva verket definierar narcissistisk personlighetsstörning en känslomässigt kränkande profil som styr individens beteende mot manipulation. Brist på empati, grandiositet, oförmåga att etablera djupa sociala band och ett tvångsmässigt sökande efter validering av andra, är de egenskaper som definierar dem. Dessutom använder varje narcissist sina egna tekniker för att få vad de vill ha.
Vissa uppvisar till exempel ett öppet skadligt beteende. Å andra sidan är andra mer listiga och använder vänlighet för att tjäna pengar. Låt oss ta en titt.
Det finns narcissistiska vänner, föräldrar, partners, chefer och kollegor. Faktum är att denna egenskap kan finnas hos vilken person som helst. Dessutom yttrar det sig på sätt som är både kamouflerade och lömska.
Snälla narcissister
Snälla narcissister är förklädda. De verkar till exempel vara en trevlig kille eller en charmig och uppmärksam kvinna. Dessutom verkar de ofta vara extremt pålitliga och brukar ha social framgång. Men bakom denna fasad döljer sig den klassiska narcissisten. Det är bara deras sätt och tekniker som är annorlunda. Det är detta som visar sig vara så motsägelsefullt när du först träffar dem. För du märker helt enkelt inte att de är narcissister då de inte väcker några misstankar hos dig överhuvudtaget.
Med detta i åtanke tänker du förmodligen att den narcissistiska typologin är ganska bred och att det är därför det är så svårt att känna igen dem. Detta är dock inte helt sant. Faktum är att University of Pittsburgh i USA genomförde forskning som föreslog att vi inte borde tänka på typer eller undertyper av narcissister, utan snarare på en störning som faller inom ett spektrum.
Därför är vissa personligheter problematiska, medan andra lyckas integreras ganska bra. Dessutom använder var och en sina egna strategier, och både vänlighet och altruistiskt beteende kan ingå i deras repertoar.
Definierande karaktärsdrag hos snälla narcissister
Snälla narcissister är den där typen av människor som i början av ett förhållande kommer att förflytta himmel och jord för att tillfredsställa sin partner. De är alltid uppmärksamma och omtänksamma. Men med tiden tar situationen en helomvändning till det sämre.
Faktum är att de så småningom inte rör en muskel för sina partners. Dessutom är det bara deras egna omedelbara behov som spelar roll. Det mest komplexa är dock att utomstående kommer att fortsätta att se narcissisten som en enastående person som beundras av alla.
Denna personlighetsprofil uppstår också hos personer som tar hand om släktingar närhelst det finns en klar fördel för dem, som ett arv. Den ses också ofta i arbetsmiljöer. Den definierar den där typen av kollegor som alltid är villiga att hjälpa, men som vid varje given tidpunkt kan arbeta mot dig på flera sätt. De gör det för att bli uppmärksammade eller uppnå någon speciell fördel.
Vänlighet som ett lockbete
Narcissister verkar inte bara vara trevliga. De antar faktiskt att de verkligen är det. Dessutom kommer du inte att se den narcissistiska personligheten som fientlig eller hotfull när de först dyker upp vid horisonten. Det är verkligen inte lätt att identifiera dem i början. Det beror på att de i allmänhet är så charmiga.
Narcissister ses på detta sätt eftersom de behöver skapa en bra intern berättelse om sig själva. Faktum är att om det finns en egenskap som de alla delar så är det låg självkänsla. Detta gör att de bygger en konstgjord image av sig själva som de kan stödja och validera sig själva med. Likaså vet den snälla narcissisten att man genom att agera på ett prosocialt och altruistiskt sätt, vinner allas förtroende.
Snälla narcissister lurar med sitt diskreta beteende. De försöker inte vara i centrum för uppmärksamheten. Faktum är att de förtjänar andras förtroende lite i taget, som de sedan använder till sin fördel.
Den diskreta och generösa narcissisten är precis lika farlig som alla andra
Det finns narcissister som är vargar i vargkläder och narcissister som är vargar i fårakläder. De förra är högljudda, imponerande och uppmärksamhetssökande. De är också utåtriktade, karismatiska och attraktiva och de lyckas vara i centrum för uppmärksamheten under alla omständigheter. Den andra typen visar andra typer av beteenden. Snälla narcissister tillhör denna kategori. De är diskreta och mindre iögonfallande.
I själva verket är detta deras stora tillgång. Det tillåter dem att skickligt göra känslomässiga erövringar och klättra på karriärstegen på jobbet.
Autentisk vänlighet börjar från en genuin känsla av empati och altruism. Ingenting eftersträvas i gengäld. Bara det faktum att man agerar utifrån godhet fungerar redan som en fördel. Detta är dock något som narcissister varken kan förstå eller känna.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Aslinger, E. N., Manuck, S. B., Pilkonis, P. A., Simms, L. J., & Wright, A. (2018). Narcissist or narcissistic? Evaluation of the latent structure of narcissistic personality disorder. Journal of abnormal psychology, 127(5), 496–502. https://doi.org/10.1037/abn0000363
- Carlson, E. N., Vazire, S., & Oltmanns, T. F. (2011). You probably think this paper’s about you: narcissists’ perceptions of their personality and reputation. Journal of personality and social psychology, 101(1), 185–201. https://doi.org/10.1037/a0023781
- Grapsas, S., Brummelman, E., Back, M. D., & Denissen, J. (2020). The “Why” and “How” of Narcissism: A Process Model of Narcissistic Status Pursuit. Perspectives on psychological science : a journal of the Association for Psychological Science, 15(1), 150–172. https://doi.org/10.1177/1745691619873350
- Rose, A. B., & Stern, T. A. (2015). Narcissistic Patients: Understanding and Managing Feelings and Behaviors. The primary care companion for CNS disorders, 17(4), 10.4088/PCC.15f01823. https://doi.org/10.4088/PCC.15f01823