5 steg som gör det lättare att byta riktning i livet
Att välja att byta riktning i livet är inte ett ledigt beslut eller något man gör på ett infall. Oftast talar vi om viktiga förändringar eller handlingar av nödvändighet, övertygelse och framförallt mod.
Ibland har vi inget annat val än att göra det – ömsa skinn, dra upp rötterna och söka efter nya horisonter. Vi måste starta om oss själva och finna balansen mellan behov och prestation, önskan och beteende. I denna artikel kommer du se att allt detta är viktigt när du tar det modiga beslutet att byta riktning i livet.
Winston Churchill sade väldigt pricksäkert att förbättring är förändring, och att man för att vara “perfekt” måste ha modet att förändras ofta.
Vi kan lägga till en lika viktig tanke till denna idé: förändringar är positiva så länge vi inte förlorar våra egna värderingar. Det är därför alla förändringar vi gör under livets gång bör göras i syfte att komma närmare personen vi verkligen vill vara.
“Det finns inget som att återvända till en plats som förblir oförändrad för att finna sättet du själv förändrats på.”
Att byta riktning i livet och genomföra dessa förändringar är dock ofta varken snabbt eller enkelt gjort. Det är definitivt inte nöjsamt, åtminstone inte inledningsvis. Något intressant som sker är att de flesta av oss antar att vi bör göra en förändring när något stort sker i våra liv.
Att förlora jobbet, avsluta ett förhållande eller drabbas av misslyckanden och besvikelser, är en nästan direkt inbjudan att följa talesättet “förändras eller dö”. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte är en dålig idé att utveckla strategier relaterade till personlig förändring.
På så sätt kommer vi vara förberedda att tackla tider som dessa. Vi kommer inte bli överrumplade när vi kommer till klippans kant. Om “förändring” betyder framsteg och förbättring är det dags att utöva det dagligen. Låt oss kontinuerligt göra holistiska och intelligenta förändringar i våra liv.
På så sätt kommer vi reagera mycket bättre på allt som livet kastar mot oss. Vi kommer även känna oss mer kapabla att gå framåt. Låt oss titta på några strategier för att uppnå detta mål.
Att byta riktning i livet – 5 steg som underlättar
Du har säkerligen känt behovet att byta riktning i livet. Kanske efter att du läst en självhjälpsbok för att se vilka typer av råd den erbjöd. Du kan ha upptäckt att de flesta av dessa böcker erbjuder generella idéer som är väldigt lika varandra. De tenderar att vara väldigt optimistiska och välmenande.
Men situationens verklighet är annorlunda. Vår hjärna motsätter sig förändring. Den gillar inte förändring och ser det som negativt. För hjärnan innebär förändring obalans och ett direkt hot mot vår överlevnad. Detta stärker idén att all förändring är traumatisk och att vi måste lindra dess effekter.
Men något vi kan göra är att använda oss av fem regler i våra dagliga liv. Detta är fem sätt att fokusera tankarna för att hjälpa vår personliga tillväxt.
1. Klarhet kommer från enkelhet
Markus började undervisa i karate. Han säger konstant “ingen smärta, ingen vinst” till sina 8-12 år gamla elever. Dessutom säger han det samtidigt som han ger dem utmattande, komplexa instruktioner. Han uppmanar dem att jobba hårt, men efter en vecka är bara 3 av de 20 eleverna kvar.
Vad gör denna instruktör för fel? Att tro att han kunde producera snabba förändringar och hängivelse hos eleverna var ett misstag. Sann förändring och stora prestationer kommer nämligen genom att jobba mot tydliga, enkla och motiverande mål varje dag.
Om du vill förändra ditt liv är det bästa du kan göra att förenkla processen. Sätt ett mål som är enkelt att nå, men som utgör en del av ett större och svårare mål. När du når det sätter du ett nytt, något svårare mål som rör dig än närmare. Om du gör detta kommer du vara halvvägs uppför berget innan du vet ordet av.
2. Skydda ditt nya beteende
Alla förändringar, stora eller små, kräver nya beteenden. Det finns dock ett vanligt problem vi ofta inte talar om. “Hur reagerar din omgivning på dessa förändringar? Hur reagerar personerna omkring oss när vi beslutar oss för att byta riktning i livet?”
- Ofta får vi motta nedslående kommentarer. Negativ kritik kan faktiskt knuffa oss bakåt.
- För att hindra detta från att ske ska du komma ihåg att det nya beteendet ska vara “skyddat”. Om du till exempel väljer att sluta träffa vissa vänner, ha mer tid för dig själv eller ägna dig åt andra hobbyer, ska du inte låta det som andra säger påverka dig.
3. Att vara är enklare än att bli
När du vill förändra ditt liv kanske du begår misstaget att vilja bli en annan person. Du visualiserar dig som en annan person. Vi föreställer oss att vi gör spännande saker och träffar nya, intressanta människor.
Vi måste dock ha fötterna på jorden och förstå två nyckelpunkter.
- Det är lättare att vara än att bli. Att göra förändringar i livet betyder alltså inte att vi ska bli något vi inte är. Det är varken logiskt eller hälsosamt.
- Den bästa förändringen gör oss till den bästa versionen av oss själva. Den låter oss finna balans men utmanar samtidigt våra rädslor och begränsningar. Den pushar oss även att ta ett steg längre och justera våra aspirationer efter våra prestationer, våra drömmar efter våra triumfer och värt välmående efter vår tillfredsställelse.
“Försök inte förändra världen. Försök att se till att världen inte förändrar dig.”
-Carlos Ruiz Zafon-
4. Rädslan för det okända är rättfärdigad
Många självhjälpsböcker säger “var inte rädd, du kan göra det, lita på dig själv”. Detta trötta, överanvända uttryck inkluderar vissa saker vi bör tänka på.
- Att vara rädd är normalt. Förneka och göm det inte, försök bara förstå det.
- Rädsla för förändring är rädsla för ovisshet. Det är rädsla för vad som kommer ske, om vi kommer kunna hantera det, om allt kommer gå fel. Men vi måste förstå att dessa typer av tankar är svar på hjärnans överlevnadsinstinkt, som säger åt oss att hålla tyst och inte ta risker.
Det är därför serien av fraser nedan kan hjälpa dig på daglig basis.
- Jag är rädd och min rädsla är rättfärdigad. Det är en normal process och jag måste bara hantera och förstå den. Målet är att rädslan ska utmana snarare än paralysera mig. Den bör pusha mig att se hur långt jag kan gå.
- För att minska min rädsla kommer jag sätta realistiska, enkla och progressiva mål. Jag kommer gå framåt sakta men säkert utan att stanna.
- Om det finns en sak jag vet säkert så är det att all förändring kommer ta mig till en bättre plats. All förändring ska vara positiv. Jag måste därmed fokusera mitt sinne på de goda saker som kommer ur processen att nå mitt mål.
5. Att byta riktning i livet inkluderar att fira varje prestation
Om du vill förändra ditt liv ska du även komma ihåg att det inte är bra att rusa. Att gå långsamt låter oss få ett bättre perspektiv. Om vi tar oss tid kommer vi vara mer medvetna om varje steg vi tar, misstagen vi begår och korrigeringarna vi bör göra i takt med att vi går framåt.
Att genomföra förändringar är inte lätt eller simpelt. Ibland är faktiskt det kortaste avståndet mellan två punkter inte en rak linje. Det är en sicksackande resa där vi alla måste ramla och ställa oss upp, om och om igen…
Längs med vägen kommer vi förlora oss själva och finna oss igen, vi kommer ta två steg framåt och ett steg bakåt. Och det finns en sak vi aldrig får glömma: att vara tacksamma för varje prestation. Vår framgång tillhör oss och ingen annan. Den enda personen vi måste vara till lags i denna process är alltså oss själva.
Lyssna på dessa råd om du vill byta riktning i livet. Det kommer vara värt det.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Arias L, Portilla L, Villa C. El desarrollo personal en el proceso de crecimiento individual
Scientia Et Technica. 2008; 14(40): 117-119.