Stödteam: en grundpelare för mammors mentala hälsa
Att bli mamma är en av de bästa upplevelserna i de flesta kvinnors liv. Det är dock en utmanande resa som kan vara komplicerad att navigera på egen hand. Därför är det ett privilegium att det finns trygga stödteam som kan hjälpa mammor med vissa av deras många skyldigheter. Detta har en positiv inverkan på deras mentala hälsa.
Moderskap är vackert och givande, men det kan också vara känslomässigt utmanande. Mammor står inför ett antal fysiska, hormonella och psykologiska förändringar som kan påverka deras allmänna hälsa. Därför är det viktigt att förstå att det inte bara handlar om att ta hand om barnet, utan också om att ta hand om mamman. Fortsätt läsa för att ta reda på mer om detta ämne i detalj nedan!
Mammors emotionella välbefinnande och dess inverkan på föräldraskap
Varje 4 maj firas World Maternal Mental Health Day. Denna dag syftar till att öka den sociala medvetenheten om de psykiska problem som vissa mammor lider av. Episoder av stress och ångest, psykoser och förlossningsdepression är allvarliga problem. De går dock att förebygga när det finns en krets av människor som är villiga att hjälpa nyblivna mammor.
Enligt en studie publicerad i tidskriften BMC Psychiatry, är unga mammor mer benägna att uppleva internaliserande och externaliserande problem hos sina barn. Detta, i kombination med yttre faktorer (som dysfunktionella relationer och socioekonomiska problem), kan öka risken för psykopatologier som förlossningsdepression.
När en mamma känner sig ledsen och överväldigad av ansvaret i sin nya roll, är det något som kan vara skadligt för hennes barns fysiska och emotionella välbefinnande. Detta gäller särskilt under de första åren av livet. Att be om hjälp från sin partner och familjen, eller att anlita en trygg nanny från en professionell aktör, är en bra idé för föräldrar med många skyldigheter.
5 fördelar med ett stödteam för mammors mentala hälsa
Övergången till moderskap kan vara överväldigande och utmanande. Att ha ett nätverk av människor som är villiga att vara där under alla stadier av resan gör det dock mer uthärdligt. Förutom den stora hjälpen från en partner är det en stor lättnad för alla mammor att ha en pålitlig familj, vänner och barnvakter, särskilt de som är mer utsatta.
Dessa är de främsta fördelarna med att ha ett stödteam.
1. Det ger emotionellt stöd till mammor
Ackompanjemanget av en partner och vårdgivare skapar ett säkert utrymme att dela känslor, rädslor och bekymmer relaterade till moderskapet. Att bli lyssnad på och stöttad i sina upplevelser ger mammor tröst, empati och förståelse.
En forskningsstudie i Journal of Health Economics visade till exempel att kvinnor som genomgår ett oplanerat kejsarsnitt löper en förhöjd risk att utveckla förlossningsdepression under de första nio månaderna efter förlossningen. Så att ha någon man litar på eller en utbildad specialist att prata med om det kan vara en stor trygghet för mammor.
2. Det tillåter fördelning av ansvar
Moderskap är ett av de svåraste jobben i världen. Ett stödteam kan dela på uppgifterna relaterade till barnomsorg, såsom matning, blöjbyten och bad. Detta minskar den fysiska och emotionella bördan för mammor.
Kom ihåg att varje person har unika färdigheter och preferenser. Så det är viktigt att identifiera och erkänna dessa styrkor för att tilldela ansvar som bäst passar varje person. Vissa är naturbegåvningar när det kommer till att ta hand om barn medan andra kan vara mer skickliga på hushållssysslor eller på att koordinera medicinska möten.
3. Med ett stödteam får du hjälp när du vill, var du vill
En av fördelarna med att anlita en professionell nanny är att barnomsorgsföretag ofta erbjuder flexibla arrangemang för att möta varje familjs behov. Oavsett om du behöver hjälp under några timmar under dagen, på kvällen eller på helgerna, kan du hitta en kvalificerad person som kan tillgodose ditt schema.
Utbildade nannies genomgår certifieringar i till exempel HLR (hjärt- och lungräddning) för barn för att kunna ge dem säker assistans. Med dessa specialister kan du vara säker på att ditt barn inte bara har det bra, utan också är i goda händer.
4. Det ger mammor ledig tid
Det är viktigt att förstå att efter att ha blivit mamma behöver varje kvinna tid att ta hand om sig själv. Att främja egenvård är inte själviskt utan nödvändigt för mammans mentala hälsa. Detta innebär att upprätta schemalagda pauser, fördela uppgifter och ansvar, uppmuntra avslappningsaktiviteter och ge emotionellt stöd.
På fritiden kan mamman uppmuntras att upprätthålla meningsfulla sociala kontakter, antingen genom att träffa vänner, delta i stödgrupper eller delta i andra aktiviteter som gör att hon kan umgås och ha ett stödnätverk utanför kärnfamiljen.
Läs också: Nej, du är inte en dålig mor
5. Det underlättar vården av barnet
När du är nybliven mamma eller har flera barn hemma kan vardagen vara en odyssé full av nya saker att lära sig och lösa. Lyckligtvis kan mammor vila och tillgodose sina egna behov genom att ha ett stödteam. Det hjälper till med barnets dagliga behov (såsom blöjbyten, bad, matning och påklädning).
Oavsett om personen är en familjemedlem, vän till familjen eller professionell nanny, kan en mammas närmaste nätverk dela med sig av sin kunskap och erfarenhet och ge praktiska råd och vägledning om barnomsorg. Detta hjälper till att bygga upp mammans självförtroende och kompetens.
Att ha ett stödteam är avgörande för mammors mentala hälsa
Många kvinnor är självklart kapabla att uppfostra sina barn med kärlek, ansträngning och engagemang även utan hjälp av sin partner eller sina familjemedlemmar. Men förmånen att ha pålitliga människor omkring sig, gör att mammor kan njuta av högre emotionellt välbefinnande.
Genom att dela dagliga uppgifter, ge amningsstöd, ta hand om barnet under sömntimmarna, underhålla och stimulera barnet och lära ut föräldraskap, lättar ett solitt stödteam på mammors bördor och främjar deras mentala hälsa.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Agnafors, S., Bladh, M., Svedin, C. G., & Sydsjö, G. (2019). Mental health in young mothers, single mothers and their children. BMC psychiatry, 19 (112):1-7. Recuperado de: https://link.springer.com/article/10.1186/s12888-019-2082-y
- Akay, N., & Acar, B. Ş. (2021). The relationship between the nanny and the family. Turk Psikoloji Yazilari, 24(47):112-114. Retrieved from: https://www.proquest.com/openview/52878318ebda2517cce8c86eafdfb1a8/1?pq-origsite=gscholar&cbl=296200
- Davoudian, T., Gibbins, K., & Cirino, N. H. (2021). Perinatal loss: The impact on maternal mental health. Obstetrical & Gynecological Survey, 76(4):223-233. Retrieved from: https://journals.lww.com/obgynsurvey/Abstract/2021/04000/Perinatal_Loss__The_Impact_on_Maternal_Mental.19.aspx
- Tonei, V. (2019). Mother's mental health after childbirth: does the delivery method matter?. Journal of health economics, 63:182-196. Retrieved from: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0167629617308937