Taijin Kyofusho-störning – när rädslan tar över
Taijin Kyofusho-störning är en speciell sorts social fobi. Det är en social fobi som gör att folk blir rädda för att göra andra förnärmade, antingen genom att säga något fel, göra fel gester eller att titta på personerna på ett visst sätt.
Denna fobi kan verka konstig, men den är ett klassiskt exempel på sociala ångeststörningar.
Denna specifika störning associeras ofta med japaner. Som du antagligen vet så har japanerna höga standarder när det gäller korrekt beteende, absolut respekt för andra samt artighet.
Det är dock bra att vara medveten om att denna typ av social fobi kan manifestera sig i varje kultur.
Taijin Kyofusho-störningen har sin grund i att man betvivlar sig själv. Detta skapar ett beroende av att man vill ses som perfekt. Personen vill se bra ut, ha en bra attityd och en extrovert personlighet.
Detta får folk att tvivlar på sig själva.
Saker som att skämmas för hur man stammar, att man ska råka säga något dumt eller att man har någon form av odör är exempel på de små saker som denna störning utgörs av.
Taijin Kyofusho-störningen upptäcktes först i Japan. Inom västvärlden har dock denna typ av fobi inte någon egen kategori. Den klassificeras bland de andra sociala fobierna.
Kännetecken hos och behandling av Taijin Kyofush-störning
Taijin kyofusho-störning kan karaktäriseras som “rädslornas störning”. Denna typ av fobi beskrevs först i Japan, för i den japanska kulturen är grupper viktigare än individer.
Det finns därför en allmän rädsla för att göra andra förnärmade.
Denna typ av fobi kan ses på andra håll i världen, men för japanerna är det ett välkänt psykiatriskt syndrom. Inom västvärlden hör man inte mycket om det.
Det tillhör inte någon specifik kategori, utan är en del av andra specifika och relaterade tvångssyndrom.
Skillnader mellan Taijin kyofusho-störning och social ångest
Taijin kyofusho är en annan typ av social fobi, men man bör vara medveten om några saker som gör den speciell.
- Folk med sociala fobier oroar sig mycket och känner sig skamsna och ängsliga då de är i närheten av andra personer. Patienter med Taijin kyofusho-störning är dock rädda för att skämma ut sig själva eller att irritera andra personer bara genom att existera.
- Det främsta problemet har inte att göra med hur folk reagerar inom en speciell situation. De är helt enkelt osäkra på hur andra kanske reagerar då de interagerar med dem.
- Ett annat intressant faktum är tvångsbeteendet. Det finns exempelvis ett fall med en amerikansk kvinna som blev diagnostiserad med denna störning. I en studie som utfördes vid det nationella universitetet för hälsovetenskaper i Chicago så hade denna patient en speciell besatthet: att titta på andra personers könsorgan. Hon visste att det var obekvämt för dem och även om hon kände ångest över det så kunde hon inte sluta stirra.
Dessa detaljer visar hur komplex denna psykiatriska störning är.
Kännetecken hos Taijin kyofusho-störning
Denna störning har fyra undertyper som utgör en specifik typ av fobi.
- Sekimen-kyofu. Rädslan för att rodna och att andra känner sig obekväma med det.
- Shubo-kyofu. Rädslan för att irritera andra eftersom man inte är attraktiv.
- Jiko-shisen-kyofu. Att tänka att andra kommer känna sig hotade eller obekväma om man tittar på dem.
- Jiko-shu-kyofu. Rädslan för att ha en dålig kroppslukt.
I västvärlden tar man dock dessa fyra aspekter i beaktande:
- Analys av huruvida dessa egenskaper är permanenta eller övergående. Detta beteende kan exempelvis börja under tonåren och sedan försvinna.
- Hur allvarlig fobin är.
- Att man har villfarelser, tvångstankar, etc.
- Denna störning är vanlig hos folk med schizofreni.
Vad finns det för behandlingar för denna störning?
Ur en kulturell synvinkel kan Taijin kyofusho-störningen vara väldigt intressant. Den första behandlingen för detta tillstånd gjordes år 1910 av Dr. Shoma Morita.
Vid denna tid så använde läkaren följande tillvägagångssätt:
- Isolering av patienten.
- Uppmanande att patienten bör vila och slappna av.
- Skriva dagbok.
- Utföra manuellt arbete, som exempelvis trädgårdsarbete.
- Att man går på Dr. Moritas undervisning.
Från 1930 och framåt så ändrade Dr. Morita några av dessa aspekter. Han introducerade både gruppterapi och medicinanvändning. Japanerna använder fortfarande Morita-terapi än idag.
I västvärlden är det dock lite annorlunda. Taijin kyofusho-störning anses inte vara en separat störning, så den behandlas som social fobi.
Det finns konduktiv kognitionsterapi som utsätter patienten för triggande stimuli samt övningar för att förbättra självkänslan och för att slappna av.
Det beror dock på varje individuell patient och huruvida patienten har denna störning. Taijin kyofusho är välkänt för japanerna, men inte lika känt i västvärlden.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Essau, CA, Sasagawa, S., Chen, J., y Sakano, Y. (2012). Taijin kyofusho y síntomas de fobia social en adultos jóvenes en Inglaterra y en Japón. Revista de psicología intercultural , 43 (2), 219-232. https://doi.org/10.1177/0022022110386372
- Maeda, F., & Nathan, J. H. (1999). Understanding Taijin kyofusho through its treatment, Morita therapy. Journal of Psychosomatic Research. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(98)00113-5