Tibetanska munkar som förvånade forskare
Herbert Benson var kardiolog och en berömd professor i medicin vid Harvard University. Han ägnade mycket tid åt att studera kulturerna i Fjärran Östern under 60-talet. Detta var en tid då ämnet var en källa till orolighet bland vissa människor. Därför väntade han en kväll tills efter midnatt med att smyga in 36 tibetanska munkar i sitt laboratorium.
Benson ville med egna ögon se hur mycket som var myt och hur mycket som var verklighet i de berättelser man hör om tibetanska munkar. Bruce Lee var väldigt populärt på TV under denna tid, men utöver det så ansågs de som ägnade sig åt transcendental meditation vara människor med nästan övermänskliga egenskaper. Hur som helst så var Benson en seriös forskare och han trodde inte på något som vetenskapen inte kunde bevisa.
Det han upptäckte den natten förändrade hans liv för alltid. Faktum är att han tre år senare skrev en bok som kom att bli en bästsäljare: The Relaxation Response. Inte bara det utan detta skapade också en alternativ typ av medicin. En som säger att tro kan vara helande eftersom placeboeffekten har kraftigt terapeutiska effekter.
Tibetanska munkar enligt Benson
Vad Herbert Benson och hans team fann var att tibetanska munkar faktiskt hade förmågor som stred mot vetenskapliga påståenden.
Till exempel kunde en grupp munkar som utövade yoga med hjälp av Tummo-tekniken sänka temperaturen i sina händer och fötter med upp till 17 grader. Hittills finns det ingen vetenskaplig förklaring till detta fenomen, men Harvard Gazette har granskade detta och efterföljande experiment .
Det sägs att tibetanska munkar kan höja sin kroppstemperatur så pass mycket att de kan torka våta lakan med sina kroppar. Men förmågan är större än så. Benson fann också att avancerade utövare som använde Sikkim-tekniken även kunde sakta ner sin metabolism med upp till 64 %.
Några teoretiska perspektiv
I artikeln Ciencia y Meditación (på svenska: vetenskap och meditation), anger professor Ana María Krohn på universitetet Antonio Nariño, att det i nuläget finns cirka 500 studier angående de fysiologiska, psykologiska och sociologiska effekterna av transcendental meditation inspirerad av traditionerna hos tibetanska munkar.
Hon nämner dessutom att den första studien angående fenomenet publicerades av tidskriften Science på 70-talet. I denna skriver författaren att de funnit ett annat medvetandetillstånd hos praktiserande munkar.
Enligt vetenskapen finns drömmande, djupt drömmande och vaket medvetande. Men uppenbarligen finns det ett också fjärde tillstånd som kombinerar vila och uppmärksamhet samtidigt hos dessa munkar.
1971 skrev Daniel Goleman, skaparen av konceptet multipla intelligenser, en artikel kallad Unstressing. I den menar han att det finns ett femte medvetenhetstillstånd. Ett där det inte bara finns vila och uppmärksamhet samtidigt, utan även handlande.
Swami Rama
Frågan om den till synes överlägsna kapaciteten hos tibetanska munkar och andra utövare av transcendental meditation, är en av de saker som alltid ligger på gränsen mellan fakta och fiktion. Därför är det inte ovanligt att hitta verifierad information tillsammans med myter och legender. Det är dock inte alltid lätt att skilja det ena från det andra.
Ett exempel på detta är fallet med Swami Rama. Han är författaren till Living with the Himalayan Masters: Spiritual Experience of Swami Rama. Denna studie hävdar att tibetanska yogier och munkar kan sitta helt stilla i flera timmar samt även levitera.
Det finns dock inga bevis för att detta är sant. Dock genomförde Menninger Foundation några studier på honom.
Läkarna Elmer och Alyce Green studerade hans ”krafter”. Deras resultat visade att Rama kunde producera samma hjärnvågor som normalt uppträder i sovande tillstånd då han var vaken. Dessutom stoppade han med viljans kraft sina hjärtslag i 17 sekunder utan att det slutade slå.
Även om media vid denna tid publicerade detta fenomen, gjorde de ingen uppföljning. Dock publicerades resultaten av studierna i Beyond Biofeedback av Elmer och Alyce Green.
Kanske är det inget annat än en bluff, och en ganska sofistikerad sådan. Eller kanske är sinnet starkare än vi tror, och det är något som vi människor precis börjat upptäcka.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Giuffra, L. (2009). El Monje y el Psiquiatra: Una conversación entre Tenzin Gyatso, el 14o. Dalai Lama, y Aaron Beck, fundador de la Terapia Cognitiva. Revista de Neuro-Psiquiatría, 72(1-4), 75-81.