Ursprunget till Crows typer av schizofreni
Schizofreni är en psykotisk spektrumstörning som kännetecknas av positiva symtom som hallucinationer, vanföreställningar och oorganiserat tänkande. De negativa symtomen kan vara apati och anhedoni, och de kognitiva symptomen uppträder vanligtvis i form av uppmärksamhetsstörningar. Det är en kronisk och handikappande sjukdom samt föremål för mycket intresse från experter inom olika discipliner. Dagens artikel kommer att diskutera Crows typer av schizofreni. De är uppkallade efter Timothy Crow, en engelsk psykiatriker född 1938 som urskilde två varianter av denna sjukdom under sin forskning år 1980.
Timothy Crows klassificering är viktig eftersom den relaterar till de olika faktorerna i den medicinska modellen som syndrom, förlopp, etiologi, behandling och prognos bland annat. Författaren skilde ursprungligen mellan typ-I-schizofreni (positiv) och typ-II-schizofreni (negativ).
Men han omformulerade sin klassificering sju år senare, år 1987. Detta eftersom att han ansåg att inte alla fall passade in i hans dikotomiska klassificering. Således inkluderade han också blandade typer av schizofreni.
Den kategoriska modellen av T. Crow är för närvarande oanvänd, även om hans förslag var ganska intressanta. Hittills anser vissa yrkesverksamma dem fortfarande användbara (på praktisk och akademisk nivå). Dessutom innebär klassificeringen att läkare kan förstå mer om verkligheten hos denna sjukdom. Okej, men vilka är då Crows två typer av schizofreni? Vad är skillnaden mellan dem? Fortsätt läsa för att ta reda på det.
”Åh, och jag lider verkligen inte av schizofreni. Jag tycker om det. Och det gör jag med.”
-Emilie Autumn-
Crows typer av schizofreni
Som vi nämnde ovan finns det två typer definierade inom Crows schizofreni:
- Typ I (positiv).
- Typ II (negativ).
Denna klassificering följs inte längre för att diagnostisera eller användas inom referensen för manualer för psykisk hälsa (DSM-5 och ICD-10). Det var dock den viktigaste referensen vid denna tid. Låt oss utan vidare omsvep gå in på de typer av schizofreni som denna psykiatriker föreslog och se hur de skiljer sig åt:
Typ-I-schizofreni (positiv)
Det har detta namn eftersom positivt verkande symtom som hallucinationer, vanföreställningar, positiva tankestörningar (till exempel desorganisation) och oorganiserat beteende dominerar.
Författaren liknar denna typ av schizofreni med den paranoida subtypen, som finns i DSM-IV-TR (men inte längre i DSM-5).
- Förmorbid inpassning. Detta är positivt. Med andra ord var patienten mer eller mindre anpassad innan de första symtomen på sjukdomen uppträdde.
- Start, förlopp och prognos. Här är uppkomsten av typ I schizofreni akut (till skillnad mot uppkomsten av typ II schizofreni, vilken är smygande). Vad detta betyder är att symtomen uppträder plötsligt. Dessutom är dess förlopp skarpt, med tillväxtfaser och nedsaktade faser. I schizofreni II är förloppet å andra sidan kroniskt och defekt. Typ I schizofreni är reversibel men typ II är irreversibel. Detta beror främst på de goda svaren på neuroleptikum hos schizofreni-I-patienter och den dåliga responsen hos typ-II-patienter.
- Neuropsykologisk försämring inom denna typ av schizofreni saknas samt möjliga brister eller förändringar i kognitiva processer. Låt oss säga att kognitiva symtom (kognitiva störningar) uppträder hos vissa personer med en diagnos av schizofreni, vilket föreslås av en studie av Barrera et al. (2006). Enligt detta är några av de mest drabbade aspekterna deklarativminnet, verkställande funktioner och ihållande uppmärksamhet.
- På patologisk processnivå producerar schizofreni typ I en serie neurokemiska förändringar. Specifikt, enligt Crow, finns det en ökning av dopamin D2-receptorer. Tänk på att signalsubstansen dopamin är starkt inblandad i schizofreni här (specifikt ett överskott av dopamin). När det gäller typ-II-schizofreni är förändringarna dock strukturella.
Typ-II-schizofreni (negativ)
Den andra av Crows typer av schizofreni, typ II eller negativ, liknar den oorganiserade undertypen av schizofreni (DSM-IV-TR). Detta beror på symtomen och egenskaperna hos denna undertyp. Således är symtomen på denna typ av schizofreni negativa och inkluderar affektiv utplattning, dåligt språk och förlust av impulser.
- Förmorbid passform. Till skillnad från vad som händer i den föregående typen är den förmorbida justeringen av typ II schizofreni negativ. Med andra ord förändras patientens funktion redan innan symtomen på sjukdomen börjar visar sig.
- Start, förlopp och prognos. Uppkomsten av typ II schizofreni är smygande, vilket innebär att symtomen uppträder successivt. Förloppet är kroniskt och defekt, och prognosen är irreversibel. Som du ser ovan svarar dessa patienter dåligt på neuroleptikum.
- Neuropsykologisk försämring. Den neuropsykologiska försämringen är närvarande här och den drabbade individen kan uppvisa brister eller förändringar i det kognitiva området. Detta inkluderar minne, uppmärksamhet, verkställande funktioner etc.
- Patologisk process. En strukturell förändring inträffar på hjärnnivå och resulterar i en cellulär förlust i strukturerna i den temporala loben och i parahippocampal gyrus.
Crows typer av schizofreni
Som du kan se har schizofreni av typ I den bästa prognosen eftersom den är reversibel och svaret på neuroleptikum är befintligt. När det gäller symtomen är de av typ I positiva, medan de av typ II är negativa.
Presentationen av typ I är uppenbar och dess förlopp är akut, till skillnad från typ II, där symtomens är mer subtila och dess förlopp är kroniskt.
Fram till i dag är det sant att den individuella presentationen av sjukdomen kan likna mer en eller annan typ av de som föreslagits av Crow, även om ingen tekniskt diagnostiseras med märkningen typ I eller II schizofreni. Det anses dock fortfarande riskabelt att försöka ”passa in” patienter i en specifik grupp. Med andra ord är det tydligt att varje person har sina egna särdrag (och mer då det kommer till mental hälsa).
Andra klassificeringar
Timothy Crow är inte den enda forskaren som klassificerat och grupperat olika typer av schizofreni. Den tyska psykiatrikern Emil Kraepelin (1856-1926) och den schweiziska psykiatrikern Eugen Bleuler (1857-1939) har också gjort olika klassificeringar.
Kraepelin utmärkte följande typer av schizofreni: paranoid, katatonisk och hebefrenisk (oorganiserad). Bleuler gjorde samma klassificering som sin kollega, men lade också till en ny undertyp: enkel schizofreni.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- American Psychiatric Association (2000). DSM-IV-TR. Diagnostic and statistical manual of mental disorders (4thEdition Reviewed). Washington, DC: Author.
- Belloch, A., Sandín, B. y Ramos, F. (2010). Manual de Psicopatología. Volumen II. Madrid: McGraw-Hill.
- Cooke, A. (2015). Comprender la psicosis y la esquizofrenia. Londres: British Society Division of Clinical Psychology.