Vad gör ett hus till ett hem?
Ditt liv är fullt av förnimmelser och upplevelser som du inte alltid vet hur du ska definiera. En av dem handlar om det fysiska utrymmet som i slutändan blir ditt hem. Det spelar ingen roll om det ägs eller hyrs. Ibland händer något nästan magiskt i det utmattande sökandet efter en plats att bo.
Du kliver in, ser dig omkring och utan att riktigt veta varför känner du dig hemma. “Jag har kommit hem!” utbrister du, säker på att du kommer att bli lycklig inom dessa fyra väggar. Det är en upplevelse halvvägs mellan det känslomässiga och det intuitiva eftersom du inte riktigt kan specificera i detalj vad som får dig att känna så.
Samma sak kan hända på andra platser som inte tillhör dig. Det finns faktiskt tillfällen då du känner dig lika bekväm som om det vore ditt eget hem när du spenderar tid på ett hotell eller i en väns eller släktings hus. Det är som om du har en djup koppling till det fysiska utrymmet och vad som finns i det. Så hur förklaras dessa känslor? Vad gör ett hus till ett hem?
Miljöpsykologer studerar individers relationer till de fysiska miljöer de vistas i.
Vad gör ett hus till ett hem?
Ett uttryck som är mer eller mindre universellt för alla språk är “Hem, ljuva hem”. Men som vi alla vet är inte alla hem ljuva eller lyckliga. Det finns en viss dynamik, upplevelser och element hos varje hus som bestämmer invånarnas välbefinnande och följaktligen deras koppling till dessa miljöer.
En lyxig och bekväm miljö gör inte nödvändigtvis ett hus till ett hem heller. Faktum är att processen med emotionell anslutning till ett hus involverar en serie variabler som miljöpsykologi har studerat i decennier. Det är ett fascinerande ämne.
University of Minnesota i USA publicerade en intressant artikel på sin hemsida skriven av geografen Yi-Fu Tuan om hur människor konstruerar begreppet “hem”. Han menar att våra hem är de platser där vi längtar efter att ha både skydd och frihet på samma gång. I dessa konkreta tillflyktsorter skyddar vi oss från utsidan, känner oss fria och kan vara oss själva fullt ut. Vi kan med andra ord ta av oss maskerna.
Så vilka faktorer gör verkligen ett hus till ett hem? Läs vidare för att ta reda på det.
Först och främst behöver du känna dig trygg och bekväm i ett hem.
1. Versionerna av dig själv som du ser i ditt hus
Detta är ett riktigt intressant parameter som är väl värd att fundera kring. Hazel Markus är socialpsykolog vid Stanford University i USA. Hon formulerade teorin om att våra “jag” är kopplade till ett givet sammanhang. Till exempel när du tittar på lägenheter för uthyrning och plötsligt hittar en du gillar eftersom du har projicerat in dig själv i utrymmet.
Du föreställer dig att du i detta hem spelar flera roller och är vad du vill bli. Du visualiserar dig själv vila, arbeta, laga mat och umgås med din familj och vänner i det. Det beror på att ditt hem är det utrymme där du utvecklas som person i alla dina olika versioner.
2. En plats där dina behov tillgodoses
Att bo i ett ohälsosamt hus med mycket omgivningsljud, där det knappt finns något naturligt ljus, täcker inte dina mest grundläggande behov. Ett sådant sammanhang skapar rastlöshet och olycka. Att tvärtom hitta en lugn fastighet, i ett bra läge, ljus och luftig, och i gott skick, genererar helt andra känslor hos dig.
Du behöver scenariot du kallar hem för att täcka alla dina behov, både av det grundläggande slaget och de som är relaterade till självförverkligande. Till syvende och sist är ett hus ett utrymme där du vill stanna och växa.
3. Hus som får dig att minnas andra hus där du var lycklig
Kanske är det färgen på väggarna, utsikten från fönstren eller till och med doften av omgivningen. Det finns hus som, precis som människor, påminner oss om andra hus där vi var lyckliga. Vi har alla en viss anknytning till tidigare hem. Kanske minns du med glädje huset din mormor bodde i, det du bodde i när du var liten, eller det du disponerade under semestern.
Ibland räcker det med att uppskatta en liten detalj för att uppleva samma känsla. Den som talar om för dig att du befinner dig i en trygg, stimulerande och varm miljö.
4. Dina tillhörigheter skapar också ditt hem
Ditt hem blir inte riktigt “ditt” förrän du fyller det med dina egna tillhörigheter. Det beror på att livlösa föremål också bygger vem du är. Du är fäst vid dem och de lämnar ett avtryck av vem du är i en fysisk miljö.
När du dessutom inreder ditt hus efter din egen smak och stil blir det en reflektion av din identitet. När allt kommer omkring speglar ditt hem ditt sinne, din personlighet och dina erfarenheter. Det är därför du behöver fylla väggarna med dina egna valda målningar och fotografier, hyllorna med dina böcker och rummen med de möbler som definierar dig.
Ett hus är en miljö som man tillför liv och karaktär när man inreder det i enlighet med sin egen identitet.
5. Ditt hus definieras av vem som bor i det
Ett hus är som en entitet med ett eget liv. Du ger liv åt det i det ögonblick du gör det till ditt, tar hand om det, ger det tillgivenhet, fyller det med dina tillhörigheter och ljudet av ditt dagliga liv. Men för att ett utrymme med fyra väggar ska vara ditt riktiga hem, behöver du ofta även människorna du älskar där.
Din familj, vänner och till och med dina husdjur är de som ger ditt hem det emotionella avtryck som gör det till ditt. Ibland spelar det ingen roll var du är. Om du är med människorna du älskar kan faktiskt en stuga bli ett palats och en lägenhet på 20 kvadratmeter ett femstjärnigt hotell.
I vilket hus som helst är det dina känslor som målar väggarna och ditt välbefinnande som lägger mattorna. Det är det som gör att det verkligen känns som hemma.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Hinds, Joe; Sparks, Paul (2008-06-01). “Engaging with the natural environment: The role of affective connection and identity”. Journal of Environmental Psychology. 28 (2): 109–120. doi:10.1016/j.jenvp.2007.11.001
- Simpson, J. A. & Rholes, W. S. (Eds.) (1998). Attachment Theory and Close Relationships. New York: Guilford Press.
- Tuan, Yi-Fu (1977). Space and Place. Minneapolis and London: University of Minnesota Press.