Vad innebär det att arbeta smartare, inte hårdare?

I denna konkurrensutsatta värld kan du genom att arbeta effektivt hitta sätt att optimera din tid och dina resurser för bättre resultat.
Vad innebär det att arbeta smartare, inte hårdare?

Senaste uppdateringen: 04 mars, 2024

Många tror att det enda sättet att vara en värdefull anställd är att visa maximal produktivitet hela tiden. I den traditionella affärsvärlden kan vi ofta märka att vi gör saker bara för att visa att vi är produktiva. Men att lära sig att arbeta smartare och utnyttja resurserna innebär inte mindre engagemang.

Allteftersom åren går och tekniken går framåt kan många jobb som tidigare krävde stor fysisk och intellektuell ansträngning nu automatiseras med hjälp av digitala verktyg. Detta har lett till en större tonvikt på att använda modernitetens framsteg för att säkerställa att uppgifter utförs på bästa möjliga sätt, men utan den ansträngning som de tidigare krävde.

Att arbeta smartare är en vändning mot effektivitet

“Arbeta smartare, inte hårdare” är ett talesätt som antyder att hårt arbete går att undvika med smart planering, delegering och organisation. Denna tanke har fått en hel del konnotationer på senare tid. Den har blivit sannare än någonsin med den mängd verktyg och tjänster som nu finns tillgängliga för att stödja anställda i nästan alla uppgifter.

Från algoritmisk AI-mjukvara som möjliggör snabb och effektiv informationsinsamling, till ökningen av videosamtal och distansassistenter… Anställda har nått den punkt där många av deras mest tidskrävande uppgifter nu kan delegeras.

Datasystem och inlärningsalgoritmer har lyfts fram, vilket gör det möjligt att arbeta smartare och mer effektivt. Detta säkerställer i sin tur att arbetstiden minskar samtidigt som kvaliteten på produktionen kan förbli densamma eller öka beroende på omständigheterna.

En person som arbetar på en bärbar dator, med bilden av en robothand som sträcks ut från skärmen.
I affärsvärlden har distansarbete blivit den nya normen.

Vilka förändringar innebär att arbeta smartare idag?

Tekniska framsteg har medfört stora fördelar genom att automatisera processer och koppla samman människor. Till exempel ger alltfler företag sina anställda tillåtelse att arbeta hemifrån om deras jobb tillåter det. Det betyder att de nu kan spara timmar i trafiken och har många fler alternativ på arbetsmarknaden.

Den enkla tillgången till snabbare online-BSN-program och andra möjligheter för distansutbildning har dessutom gjort möjligheterna till högre utbildning billigare och mer realistiska för många blivande akademiker.

Möjligheten att ta emot lektioner var som helst via videokonferenser säkerställer att studenter som inte har lust eller förmåga att resa till skolan, kan få en bra upplevelse och utbildning genom dessa plattformar.

Vad kan du göra för att jobba smartare?

I praktiken beror detta på vilken typ av jobb och vilket område du arbetar inom. Följande allmänna perspektivförändringar kan dock hjälpa dig att utföra smartare, mer effektivt arbete och minska behovet av långa, stressiga timmar.

1. Etablera en rutin

För personer som arbetar i stressiga positioner eller de som är benägna att ta sig an stora projekt, är det viktigt att etablera en daglig rutin. Detta gör att du bättre förstår dina begränsningar. Samtidigt säkerställer du att du har en tydligare uppfattning om vad du måste göra. Från ögonblicket du vaknar till ögonblicket du går och lägger dig.

Enligt en studie publicerad i Journal of Global Health kan generaliserade rutiner hjälpa människor att minska stressens negativa inverkan på det dagliga livet och förbättra deras mentala hälsa. Dessutom kan en fast rutin och ett schema vara till hjälp för att stödja personer med ångest och humörstörningar.

2. Överväg att söka stöd

Beroende på omständigheterna kan detta vara så enkelt som att be om hjälp med överväldigande uppgifter. Eller så komplicerat som att outsourca support. Kom ihåg att inte allt arbete måste utföras av en person. Det gäller även om denne är specialist inom sitt område.

Mindre uppgifter, som datainsamling, programmering och hantering av kalkylblad, går att delegera till en tredje part. Så om du anser det nödvändigt, dränk dig inte i skyldigheter. Istället är det bättre att söka stöd från ditt team för att delegera vissa uppgifter.

Forskning publicerad i den akademiska tidskriften Purposes and Representations antydde att när anställda utför flera aktiviteter som kräver deras fulla uppmärksamhet, kan detta utlösa utmattningssyndrom och försämra deras självgående, mentala hälsa och arbetsprestation.

En kvinna ansluter till ett virtuellt arbetsmöte på sin bärbara dator.
När du arbetar hemifrån bör du använda varje utrymme med ditt arbetslag för att uttrycka dina förslag och problem.

3. Få ut det mesta av möten

För företag som har veckomöten kan det vara lätt att de blir en ren formalitet. Men i en värld av distansarbete kan varje session du spenderar med ditt team vara ett utmärkt tillfälle att organisera uppgifter och få en känsla av deras genomförbarhet. Så dra nytta av varje virtuellt eller fysiskt möte för att uttrycka dina idéer.

4. Träna upp din kommunikationsförmåga

Vi pratar inte ofta om hur viktig kommunikation är när det gäller att delegera inom team. Om du är någon som inte är försiktig med dina ord, är det lätt för människor att få fel uppfattning om vad du förväntar dig av dem. När ett projekt fallerar på grund av otydlighet är det svårt att skylla på någon annan än dig själv.

På grund av detta, och många andra skäl, är det mycket viktigt att arbeta med din kommunikationsförmåga. Var noga med att vara tydlig och detaljerad i dina instruktioner. Möjligen mer än vad du kanske anser vara nödvändigt. Som någon som redan känner till informationen du försöker förmedla.

Utnyttja tekniken för att arbeta smartare

Allteftersom tiden går och standarderna förändras är det oklart vilka framsteg som kommer att hjälpa människor att snabba upp manuella uppgifter i framtiden. Men vad de än är kommer de att ha en positiv inverkan på hur vi lever våra liv i arbetslivet om de tillämpas på ett ansvarsfullt sätt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.