Varför använder psykologer WISC-testet som verktyg?

Vad är WISC-testet för någonting? När används det och vilka ledtrådar ger den psykologer under en utvärdering? I den här artikeln kommer vi att försöka svara på dessa och andra intressanta frågor.
Varför använder psykologer WISC-testet som verktyg?
María Paula Rojas

Skriven och verifierad av psykologen María Paula Rojas.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Som vi alla vet har vårdpersonal olika verktyg till sitt förfogande för att utvärdera de potentiella problemen hos de som kommer för en konsultation. När det gäller psykologer använder de mestadels standardiserade tester. När det handlar om barn, är WISC-testet ett av de mest kända och använda testen man använder som verktyg.

Trots att det är så vanligt förstår inte många exakt vad det bedömer, eller hur det kan hjälpa till i kliniska sammanhang och utbildningsmiljöer. Därför kommer vi i den här artikeln att försöka förklara vad detta test består av och varför det är ett av de verktyg som psykologer använder mest.

En pojke sitter på marken och tänker på WISC-testet som verktyg

Vad är målet med WISC-testet?

WISC är ett test som psykologer använder för att utvärdera ett barns kognitiva funktion. Mental kapacitet kan utvärderas i funktioner som minne, uppmärksamhet, bearbetningshastighet, språk och verkställande funktioner. Dessa är grundläggande för en adekvat utveckling av färdigheter hos barn, både sociala och kognitiva.

Därför är ett av testens mål att vara en utgångspunkt för att fatta beslut om ett barns utveckling. Detta kan man göra tack vare testets förmåga att identifiera både styrkor och svagheter.

På klinisk nivå identifierar detta test svårigheter eller kognitiva brister i samband med vissa störningar. När det gäller inlärningsstörningar är det absolut nödvändigt, eftersom det hjälper till att identifiera de största problemen.

Vad tar psykologer med i beräkningen när de använder WISC-testet som verktyg?

Under ansökan, tolkningen och leveransen av rapporten måste psykologer ta hänsyn till olika de aspekter som samlas för att förstärka resultatens tillförlitlighet. De måste också vara uppmärksamma på två särskilt intressanta områden: de kvantitativa och kvalitativa uppgifterna som testet erbjuder.

Kvantitativa aspekter

För att förklara denna aspekt på rätt sätt måste vi ta hänsyn till olika egenskaper. En av dem är att det finns flera deltester, och var och en av dem ger en specifik poäng. Experter använder dessa poäng för att skapa en skala. De jämför sedan personens poäng med medelvärdet för dennes åldersintervall.

Denna process genomförs för att se om den erhållna poängen är den förväntade poängen för barnets ålder eller om den är högre eller lägre.

När det gäller WISC-testet är den genomsnittliga poängen mellan 8 och 11 poäng. En poängsumma under åtta indikerar att det finns svårigheter i ett område. Däremot innebär en poängsumma över 11 att deras förmågor är högre än genomsnittet för deras åldersgrupp.

Experter kan också hämta olika index från dessa test, som är komplementära poäng. Dessa index hjälper till att konsolidera informationen om vissa specifika funktioner och hjälper till att förstärka de erhållna siffrorna.

När poängen är mellan 85 och 115 faller kapaciteten inom barnets åldersintervall. Några av indexen är:

  • Verbal förståelse. Den bedömer förmågan att resonera och uttrycka sig verbalt. Dessutom kan experter observera förmågan att bilda koncept.
  • Visuella och spatiala funktioner. Förmågan att förstå rumsliga relationer, bygga geometriska mönster från en modell och utvärdera detaljer.
  • Flytande resonemang. Mäter förmågan att använda resonemang för att identifiera och tillämpa regler.
  • Arbetsminne. Detta är förmåganatt ta hand om och manipulera verbal och visuell information på ett mentalt sätt.
  • Bearbetningshastighet. Utvärderar förmågan att effektivt och snabbt utforska, utvärdera och sortera enkel visuell information.

Kvalitativa aspekter

Å andra sidan har vi kvalitativa aspekter, som är lika viktiga för effektiv användning av WISC-testet som verktyg. Genom dem kan resultaten som ges av testet stödjas och anpassas på ett mer lämpligt sätt. I detta fall måste man beakta aspekter som observeras under samråd och tillämpning av verktyget.

Den första relevanta aspekten är observation och registrering av barnets attityd och beteende medan aktiviteten genomförs. Experterna tar hänsyn till aspekter som:

  •     samarbetsnivå
  •     tolerans mot frustration
  •     hantering av svårigheter
  •     kompensationsverktyg
  •     sinnesstämning
  •     icke verbalt beteende
  •     motoriskt beteende
  •     personligt utseende.

Under utvärderingen är det också viktigt för experterna att ta hänsyn till andra faktorer. Men i det här fallet måste man göra detta utan hjälp av extra poäng. Dessa strategier kan vara användbara när man startar hanteringsprocessen.

Därför är det en verklig fördel att ta reda på om barnet förvärvar information på ett bättre sätt genom synen eller hörseln när det gäller att förbättra sitt lärande.

Ett barn med en psykolog

Användbarheten av WISC-testet som verktyg inom utbildningsområdet

Ett av huvudmålen för WISC-testet inom utbildningsområdet är etablering av kognitiva färdigheter hos barn med speciella pedagogiska behov. Dessa kan bland annat inkludera inlärningsstörningar, begåvning och intellektuella funktionshinder.

Å andra sidan hjälper de att värdera både förmågorna och svårigheterna som dessa barn kan ha. Allt detta kan underlätta anpassningen av undervisningsprocessen och underlätta för lärare och psykologer att kunna optimera olika sätt att öka barnets motivation och inlärande.

Slutligen, med hjälp av WISC-testet som verktyg kan man förutsäga det akademiska resultatet för vart och ett av barnen. Detta tack vare att man då kan utvärdera flera kognitiva funktioner ur flera olika synvinklar.

Dessa funktioner kan man sedan relatera till begrepp som är nödvändiga för att utveckla specifika aspekter av lärande. Till exempel behöver barn en bra grund i språket för att korrekt kunna utveckla läs- och skrivprocessen.

Nyttan av WISC-testet som verktyg inom det kliniska området

Man använder också WISC-testet i stor utsträckning inom det kliniska området. För det första är det användbart för att samla in information för att göra den initiala huvuddiagnosen, såväl som differentiell diagnos av psykologiska, neurologiska eller psykiatriska störningar. De kognitiva effekterna finns särskilt i sjukdomar eller störningar.

Å andra sidan är det användbart när man förbereder och utvecklar hjälpprogram. Med de resultat det ger experter kan de upptäcka barnets styrkor.

Slutsats

Slutligen är det viktigt att notera att detta är ett av de mest använda testerna för närvarande av två skäl:

  • I en klinisk miljö hjälper det experter att ställa diagnoser.
  • I en icke-klinisk miljö ger det experter en profil av barns mest och minst utvecklade färdigheter.

Genom att utvärdera olika kognitiva funktioner ger testet omfattande information om alla viktiga aspekter. Med andra ord, när man utför detta test på ett barn, beror det inte nödvändigtvis på att misstanke finns om att barnet har någon form av störning eller sjukdom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Brenlla, M. E. (2013). Interpretación del WISC-IV: puntuaciones compuestas y modelos chc. Ciencias Psicológicas, 7(2), 183-197.
  • Campos, J. A. A. (2019). Escala de inteligencia de Wechsler para niños, quinta edición: WISC-V. Universitat de Barcelona.
  • Rodríguez, M. A., & Vizcarra, M. B. (2018). Uso del WISC-III en Chile: Análisis de fortalezas y limitaciones según la percepción de los psicólogos. Revista de psicología (Santiago), 27(2), 36-48. https://doi.org/10.5354/0719-0581.2019.52316

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.