Varför kommer vi ihåg vissa drömmar men inte andra?

Varför kommer vi ihåg vissa drömmar men inte andra?
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Valeria Sabater

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Vi spenderar nästan en tredjedel av våra liv sovande, men det är inte alltid som vi kommer ihåg vad som händer i våra drömmar. Vi vaknar upp från ett konstigt och fascinerande universum som ibland ger oss värdefull och meningsfull information, men det är inte alltid vi kommer ihåg det. Varför händer detta? Varför kommer vi ihåg vissa drömmar men inte andra?

Dali sade att bara för att han inte förstod innebörden av sin konst, innebar inte det att den inte hade någon. Många av de verk som Dali, en oförglömlig målare, skulptör och designer, skapade var inspirerade av hans drömmar. Dali var specialist på att utforska sina drömmar.

Den största delen av befolkningen har tyvärr inte denna förmåga. Det är väldigt få som kan komma ihåg sina drömmar. De flesta personer vaknar upp desorienterade och med meningslösa bilder. Detta fenomen kanske frustrerar dig, men det finns flera orsaker till det. Låt oss titta på några av dem.

Två gula tigrar.

Varför kommer vi ihåg vissa drömmar men inte andra?

Svaret ligger i hjärnan. Drömcyklerna varar oftast mellan 90 till 100 minuter. En sådan cykel delas in i olika stadier. Ett av dessa stadier är REM-sömnen (rapid eye movement). Det är då vi har de mest intensiva drömmarna. De drömmar vi utsätts för under denna fas kan vara både skrämmande och fascinerande. Det är här du känner väldigt intensiva känslor. Det är viktigt att veta att REM-sömnen är den längsta och den sista. Därför är det vanligt att man vaknar upp mitt i natten och bara kommer ihåg de sista stunderna av drömmen.

Många neurologer säger att “den sovande” hjärnan inte har något minne utanför drömstadiet. Vi är inte programmerade att lagra data under denna fas eftersom inget användbart händer oss. Men om detta är sant, varför kommer då vissa personer ihåg sina drömmar?

Ett svar på denna fråga ges i en ny studie från Monash University i Melbourne i Australien. Denna teori hade redan föreslagits 2011 i tidskriften Neuron efter en serie med tester med magnetiska resonansbilder. Det verkar som att hemligheten till detta ligger i hippocampus. Denna struktur i hjärnan är “boven” som gör att vi inte kan komma ihåg många av de drömmar vi har varje natt.

Schematisk bild av grön hjärna.

Hippocampus och drömvärlden

Om du tror att hjärnan “stänger av” helt när du somnar så har du fel. Den stängs inte av, utan går bara in i ett viloläge. Hippocampus är en av de sista delarna av hjärnan som övergår till sömnstadiet.

Detta område har bland annat som uppgift att överföra information från korttidsminnet till långtidsminnet. Det finns personer vars hippocampus kopplar bort senare än hos andra, vilket gör att de kan komma ihåg sina drömmar. För resten av oss (runt 90% av befolkningen) så kommer vi inte ihåg drömmarna eftersom hippocampus kopplas bort vid ett speciellt tillfälle. Det är det tillfälle då våra hjärnor bestämmer att andra saker är “viktigare”.

Hippocampus gör mer än att bara reglera huruvida vi kommer ihåg drömmar. En av dess uppgifter är att gå igenom information och bestämma vad som är viktigt att komma ihåg och vad som inte är det. Den raderar vissa data och tar bort dubbletter av information och bilder som vi har sett under dagen. Dessa funktioner gör att långtidsminnet håller sig friskare. Hippocampus fokuserar så mycket på denna uppgift att den inte uppmärksammar vad du drömmer om.

Man som sover.

Tack vare en artikel som publicerades i tidskriften Neuropsychopharmacology kan vi se att personer som kommer ihåg sina drömmar inte bara har en mer medveten hippocampus, utan även har en större aktivitet i de centrala delar av hjärnan som hanterar information.

Hur kan vi komma ihåg fler drömmar?

Många av oss skulle vilja bli bättre på att komma ihåg våra drömmar. Vi tror att vi kan förstå saker om oss själva bättre genom att göra detta. Du bör veta att ingen av de tekniker som vi tagit upp ovan rekommenderas eller är 100% effektiva.

Den senaste tekniken för att komma ihåg drömmar är att sätta ett alarm var 30-35:e minut. Detta uppvaknande kommer låta oss komma ihåg våra drömmar, som vi sedan bör skriva ned i ett block. Detta kommer dock ge dig drömmar av låg kvalitet, och du kommer inte få din nödvändiga vila. Detta rekommenderas inte.

Om vi inte kommer ihåg vissa drömmar så är det för att hjärnan inte ansåg dem vara viktiga. Å andra sidan är de drömmar som vi kommer ihåg alltid de viktigaste. De innehåller en viktig emotionell komponent och information som kan tolkas på många olika sätt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.