Yūgen: Att uppnå en djup medvetenhet om universum
När kände du senast att något verkade ganska djupt för dig? Ibland kan ett talesätt, en dikt, en berättelse eller till och med ett specifikt scenario väcka denna känsla hos dig. Det är transcendent och värdefullt och bakom det ligger vissa intressanta betydelser. Det är en unik upplevelse som är svår att sätta ord på, men som alla förstår. Därför ska vi i den här artikeln kika närmare på fenomenet yūgen.
Vi kan till och med säga att det att uppleva känslan av djup tar bort lagren av egoism från vår psykologiska oflexibilitet. Den bjuder in dig att öppna upp för en intressant verklighet som berikar dig, exalterar dig och i sin tur upplyser dig på något sätt. Skulle det inte vara underbart att spendera en livstid på att leta efter element som får dig att känna så här?
Det var Fjärran Östern som först utforskade detta koncept, mer specifikt japanerna. Den japanska kulturen antog faktiskt en term av kinesiskt ursprung, yūgen, för att beskriva mysteriet som orsakas av de fenomen som skapar en känsla av djup hos människan. Den gavs sådan relevans att den blev en av de sju grundläggande pelarna av Zen-filosofin.
Tanken att mysterierna i vår värld är djupa och inte kan förklaras med ord är en idé som är djupt rotad i alla former av konst.
Yūgen är en subtil kombination av det som genererar inspiration och introspektion på samma gång. Det förbinder oss med skönhet och även med oss själva och inbjuder oss att reflektera.
Yūgen, mysteriets skönhet som inte kan förklaras
Första gången termen yūgen hördes i väst var av filosofen DT Suzuki (1870-1966). Faktum är att han var en av de största främjarna av Zen i världen. Han beskrev det som en känsla där det mänskliga sinnet identifierar sig med ett visst fenomens helhet. Helt plötsligt verkar något som var ändligt bli oändligt.
Det verkar dock som att vi, genom att försöka definiera känslan av djup, tar bort dess magi. Kanske var det av denna anledning som de assimilerade begreppet yūgen i öst, för att överföra det till konst, som ett lämpligt sätt att väcka denna typ av upplevelse. På 1100-talet försökte figurer som munk-poeten Saigyo, en älskare av naturens skönhet, förmedla känslor av smärta, melankoli och symbolisk transcendens i sina dikter, och på så sätt fånga essensen av zen.
Droppar av dagg
Uppträdda på trådar
av spindelnät –
sådan är grannlåten
som pryder den här världen-Saigyo-
Konsten att veta hur man observerar och känner
Alan Watts, den välkände brittiske filosofen, hade också en stor passion för Zen-filosofin och begreppet yūgen. Han såg det dagligen på himlen där vildgässen ofta försvann in i de tjocka molnen. Även när man går genom områden längst bort från civilisationen, där naturen segrade över människans framsteg.
En övergiven järnvägslinje, en sjö i gryningen, ett slott i ruiner efter en stormig eftermiddag. Yūgen är en berusande upplevelse som bara uppstår hos den som vet hur man lugnt iakttar och tillåter sig att känna naturens, människans och konstens märkligheter.
Enligt Watts lever de flesta av oss i överlevnadsläge och är besatta av att förstå verkligheten. Men för att uppleva yūgen behöver vi fly från våra vanliga mentala mönster och bara känna. Inget mer. För allt har inte en förklaring här i livet. Att omfamna mystik gör oss verkligen visa och stillar vår ångest över att ge mening åt varje aspekt som omger oss.
“Du måste lämna din subjektiva oro hos dig själv. Annars påtvingar du dig själv på objektet och du lär dig inte. Din poesi uppstår av sig själv när du och objektet har blivit ett, när du har stapplat tillräckligt djupt in i objektet för att se. Oavsett hur väl uttryckt din poesi är, om din känsla inte är naturlig, om objektet och du själv är åtskilda, så är din poesi inte sann poesi, utan helt enkelt din subjektiva förfalskning.”
-Matsuo Bashō (1644-1694)-
Essensen av yūgen finns överallt
Yūgen handlar inte om att föreställa sig en annan värld som låter dig fly från den här. Yūgen är en inbjudan till dig att uppskatta mysteriet med den värld du lever i. Du kan uppleva det i vilken miljö som helst som väcker en inspirerande känsla av både djup och förvirring.
Dessutom kan det inträffa varsomhelst. Till exempel när du läser en bok eller har ett samtal med en person som får dig att uppleva känslan. I dessa fall är det du läser och hör transcendent, giltigt, vist och berikande. Dessa uppfattningar är bränsle för din hjärna, som ofta blir ringrostig på grund av dina dagliga rutiner, ditt rusande runt och alla nya teknologier du är omgiven av.
Alan Watts menade att det är användbart att vara uppmärksam på tröskelvärdena. Dörrarna, fönstren, hålen i träden, kullarna, molnen, pölarna… Platser där du kan sänka ned ditt sinne. Senare, när du kommer hem, finns det inget bättre än att ta en penna och en bit papper och beskriva vad du kände. Faktum är att det finns mystiska hörn i vardagen där essensen av yūgen är gömd.
Känslan av djup finns ofta i sorgliga realiteteter
Universitetet i Genève genomförde en studie 2017 som visade att vi vanligtvis reflekterar över livets djup genom att läsa böcker som berättar sorgliga historier. Samma sak händer med alla berättelser eller anekdoter som vi hör som väcker våra känslor.
På något sätt ligger yūgen i din empatiska förmåga och i din emotionella koppling till andras verklighet. Det finns vissa fakta som berör dig och får dig att upptäcka skönheten och betydelsen som finns hos oss alla. Faktum är att begreppet Zen-filosofi finns överallt, inklusive i ditt hjärta.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cova, Florian & Deonna, Julien & Sander, David. (2017). “That’s Deep!”: The Role of Being Moved and Feelings of Profundity in the Appreciation of Serious Narratives. 10.1007/978-3-319-63303-9_13.
- Matsuo Basho: The Narrow Road to the Deep North and Other Travel Sketches; translated by Nobuyuki Yuasa. London: Penguin, 1966. Additional references: R. H. Blyth, A History of Haiku (2 vols.). Tokyo: The Hokuseido Press, 1964; T. D. Suzuki, Zen and Japanese Culture. London: Routledge & Kegan Paul, 1959.