Vad fem minuter av tystnad kan göra för din hjärna

Vad fem minuter av tystnad kan göra för din hjärna
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Valeria Sabater

Senaste uppdateringen: 18 december, 2022

Ibland kan fem minuter av tystnad vara tillräckligt för att du ska återfå lugnet, balansen och ron. Bara att komma bort från allt oljud och de ständiga konversationerna och helt plötsligt så börjar vår hjärna att jobba på en annan nivå. Flera studier visar just det, att vi människor behöver tystnad för att göra nya kopplingar och skapa nya hjärnceller.

Det är utan tvekan ett intressant ämne. Alla vet på något sätt att välja att ha en stund av tystnad är något mycket terapeutiskt. Det är däremot viktigt att det är en utvald stund av tystnad då människor som blir isolerade i flera dagar eller veckor upplever en motsatt effekt.

Vi är sociala varelser som är i behov av interaktioner och en miljö full av stimuli för att leva och växa. Men även om vi behöver sådana stunder av dialoger, musik och socialt umgänge så behöver också vår hjärna stunder av tystnad. Detta är inte struntprat; utan det är en psykologisk princip, precis som att äta och sova.

Faktum är att vi nästan helt säkert kan säga att tystnad borde vara en del av de grundläggande behoven i Maslows behovstrappa.

Vår hjärna har ett behov av tystnad

Fem minuter av tystnad förändrar din hjärna

Kan bara fem minuter av tystnad ha en så pass positiv inverkan? Ja, detta faktum har en studie som blivit publicerad i tidningen Brain Structure & Function visat på. Neurovetenskapen när det gäller tystnad i en era full av ljud har blivit mer och mer relevant, så till den grad att turismen har börjat möjliggöra kontakt med denna dimension.

Populära “silent retreats” har blivit en del av turistpaket som erbjuds i exempelvis länder som Finland och i andra delar av världen som har passande miljöer där man kan dra sig tillbaka och njuta av tystnaden. Vi ska däremot tänka lite logiskt innan vi blir helt uppslukade av tanken på semester. Det är nämligen inte nödvändigt att resa jorden runt för att få lugn och ro.

Tystnad hjälper oss att skapa nya hjärnceller

Vi lever i en värld full av ljud. TV, vår favoritartist i lurarna medan vi går längs gatan, trafik, samtal, bakgrundsmusik i butikerna. Vi lever helt enkelt i städer där det aldrig är tyst. Där ljud är en del av livet och uppslukar oss.

Om vi kunde njuta av fem minuters tystnad per dag, skulle flera saker hända. En är att nya celler skulle utvecklas i hippocampus. Denna del av hjärnan är kopplad till minnet och våra känslor. En annan sak som skulle hända är att dessa celler skulle hjälpa oss att ha tydligare tankar. Vi skulle även känna en tydligare koppling till vår omgivning och oss själva.

Fem minuter av tystnad gör skillnad

Förbättrar vår känslighet och empati

Detta är intressanta fakta. Som vi redan vet så är många delar av hjärnan kopplade till känslighet och empati. En av dessa delar är den övre högra colliculus. Det har visats att när denna del är skadad så minskar vår empati. Till följd av detta tar det längre tid att ta beslut och vi visar mindre intresse för vår omgivning.

Att ha rofyllda stunder eller fem minuter av tystnad varje dag, hjälper den övre högra colliculusen att fungera bättre. Med andra ord, tystnad ökar hjärnans förmåga att känna empati och känna sig exalterad.

Mindre stress, bättre beslut

När det är för mycket buller i vår omgivning aktiveras amygdalan. Denna lilla struktur är vår beskyddare mot faror och hot. Den läser av riskerna omkring oss och säger till om vi behöver fly. Hur konstigt det än låter så är höga ljud och ljudet av trafik störande för denna delen av hjärnan. Dessa ljud signalerar att man bör skydda sig. Detta gör kroppen stressad, vilket i sin tur stimulerar produktionen av kortisol.

Med denna informationen i hand är det lätt att se varför vi behöver fem minuter av tystnad. En studie publicerad av The American Psychology Association avslöjar att tystnad inte bara är ett utmärkt sätt att minska stress, utan även utsöndrar serotonin, endorfiner samt oxytocin. Denna förening betonar även den skada som höga ljud och oväsen kan medföra.

Förutom detta så hjälper även några stunder av tystnad oss att må bättre. Vi blir självsäkrare i sättet vi uppfattar oss själva och mer fokuserade när vi ska ta beslut. Vi kan inte heller ignorera tystnadens positiva effekt på våra kognitiva processer.

Tystnad förbättrar vårt minne, hjälper oss att fokusera bättre, gör att vi bearbetar information på ett mer effektivt sätt och höjer vårt medvetande så att vi känner oss “mer vakna”. Vi har en starkare koppling till nuet och känner oss redo för vad det har att ge.

Man vid havet

Slutligen, som Friedrich Nietzsche sa, “Vägen till alla goda ting går genom tystnaden”. Låt oss därför gå på den vägen lite oftare. Låt oss börja stänga av vår bullriga omvärld lite då och då så att vi kan ta en välbehövlig promenad i våra tysta, inre universum. När vi lämnar dem kommer vi inte längre vara desamma.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.