6 myter om smärta

6 myter om smärta

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2023

När vi förlorar någon vet vi inte riktigt vad vi ska göra. Detta eftersom vi från tidig ålder fått lära oss hur vi ska agera i specifika situationer, men inte i andra. Vi lär oss hur man får saker, hur man talar… men ingen har lärt oss vad vi ska göra när någon vi bryr oss om lämnar oss och vi blir helt överväldigade av smärta. Här ska vi utforska sex myter om smärta och hur man hanterar den. Myter som samhället såväl som våra familjer djupt intalat oss. Känner du igen några av dem?

Blanda inte ihop lidande med kärlek, och övervinn inte smärta genom att glömma…

– Margarita Rojas –

1. Komma över någon genom att dejta någon annan

Vi har blivit lärda att man för att komma över en förlust helt enkelt ska ersätta vad som förlorats. Om till exempel ett husdjur dör kan vi köpa ett nytt.

Budskapet vi mottar är att ersättandet av en person med en annan kommer ge oss den lindring av smärtan vi är ute efter. Har du någonsin hört uttrycket “Förlorar du en står dig tusen åter“? Du kanske har sagt detta till någon eller fått det som ett råd, framförallt när ett förhållande har tagit slut. Men mår du faktiskt bättre av att höra detta eller slutar det med att du mår sämre?

Spikar

Vi bör aldrig NÅGONSIN försöka ersätta något som betytt mycket för oss. Trots att andra förhållanden eller en partner kommer komma är det aldrig samma sak. Varför försöka fly från vår smärta? Är vi så svaga att vi inte kan hantera den?

2. Om du lider ska du lida i ensamhet

När någon gråter ska vi lämna honom eller henne ifred, och när vi lider vill vi vara ensamma; detta är vad vi blivit lärda. Du bör aldrig gråta på allmän plats; undertryck dina känslor!

När vi upplever sorg, om vi vill gråta, gör vi det på en privat plats. Att visa våra känslor för andra är skamligt. Sorg bjuder inte in till sällskap på samma sätt som lycka gör. I verkligheten anses detta dock bara vara “dåligt” av de som blir obekväma av andra människors sorg. För resten av oss är det bara en känsla som vilken annan, och som är omöjlig att undvika.

3. Tiden läker alla sår – en av våra mest klassiska myter om smärta

Detta är ett annat vanligt talesätt, och det hävdar att allt kommer glömmas i takt med att tiden går, och smärtan kommer försvinna. Sanningen är att det beror på personen som lämnat dig och vad han eller hon betydde för dig.

Tiden läker alla sår - en av våra mest klassiska myter om smärta

Idén att “tiden läker alla sår” har lite sanning i sig eftersom vi ofta blir mindre ledsna efter ett tag jämfört med när sorgen var ny. Det betyder dock inte att vi har “läkts”. En mor vars son dör kommer förmodligen aldrig läka smärtan som hennes förlust orsakat. År efter år kan passera utan att smärtan helt försvinner eller att hon helt lyckas återhämta sig. Av denna anledning är det lämpligare att säga att med tiden lär vi oss att leva med smärtan.

4. Du kommer må bättre om en vecka

Försvinner verkligen smärta efter en specifik tidsperiod? Smärta är något personligt. För vissa kan den hålla i sig i en vecka, för andra i månader eller till och med år. Att bagatellisera den och säga att den kommer försvinna efter en viss tidsperiod är okänsligt och kan orsaka ytterligare smärta hos den som lider.

Vi glömmer inte att vi har förlorat någon. Mängden tid det tar kommer bero på individen. Vi kommer inte komma över smärtan när vi vill, vi kommer komma över den när vi är redo.

5. Du måste distrahera dig själv

Distraktioner kommer lindra och läka oss, enligt populär tro… fel! Att vara upptagna är ingen garanti för att vi distraherar oss eller läker våra sår. Våra känslor kan inte luras. Vi kan senarelägga vår smärta, men vi kan inte bli av med den. Förr eller senare kommer den återvända, och ofta i mycket högre intensitet.

Glad ballong

Acceptera smärtan och låt den flöda. Försök inte distrahera dig själv från dina känslor. Acceptera dem, känn dem och bli sams med dem. Du kan inte avfärda något som är naturligt och oundvikligen måste passera. Trots att du kanske inte vill, trots att du kanske stretar emot och trots att du kanske ignorerar den, kommer smärtan finnas kvar.

6. Var stark! – en av de vanligast förekommande av alla myter om smärta

Vi känner ofta behovet att hålla oss kvar och vara starka efter en förlust så att vi inte helt bryter ihop. I verkligheten är de personer som följer dessa principer ofta de första att bryta ihop. Varför? För att de håller smärtan inom sig. De visar upp en stark fasad medan de upplever stor smärta inom sig.

Förlust orsakar svagheter som kan vara skrämmande. Vi försöker ofta gömma det så att folk inte ska märka något. Varför kan vi inte visa våra svagheter? Varför sätter vi upp en stark fasad som vi egentligen inte har? Vi är inte gjorda av sten! Vi känner, vi oroar oss och vi lider. Det är bättre om vi lämnar falska masker bakom oss.

Många av oss har blivit djupt influerade av dessa sex sociala myter om smärta. Kände du ingen någon av dem? Har du någonsin känt behovet av att undvika dina känslor, distrahera dig från smärtan eller försöka vara stark när du verkligen kände dig svag? Vi måste acceptera vår smärta för att undvika dessa myter som faktiskt gör oss mer sårbara. Smärta försvagar oss inte, den gör oss medvetna om vad vi mest bryr oss om.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.