Ånger i ett förhållande: Varför blev jag kär i dig?
Ånger i ett förhållande är ganska vanligt. Ärligt talat, vissa individer föredrar att bara glömma människor de hade en dålig tid med eller människor de har obehagliga minnen med. Detta är faktiskt ganska normalt, och det är också ganska vanligt att någon frågar sig själv “Varför blev jag kär i dig?” efter ett uppbrott eller “Varför såg jag honom/henne inte för den han/hon faktiskt var?” eller “Varför gav jag allt för någon som inte förtjänade det?”.
Dessa och andra frågor kan navigera i ditt sinne någon gång i ditt liv. De matar obehag och frustration och för upp dåliga minnen till ytan. Som man säger, “Goda relationer ger minnen av njutning, och dåliga ger viktiga lärdomar”. Det senare är dock inte alltid fallet.
Alla relationer är olika och alla individer är olika. Av den anledningen känner vissa människor fortfarande mycket smärta efter det som hände månader eller till och med år efter att det tog slut. I dessa fall är det svårt att fokusera på att hitta lärdomen när det finns så mycket trauma. Än mer så när personen har en negativ syn på sig själv för att ha haft ett icke-berikande band så länge.
Vad kan du göra i den här situationen?
Nycklar till att hantera ånger i ett förhållande
Ånger i ett förhållande är en hård verklighet som vetenskapen har studerat i åratal. Studier som den här som genomförts vid University of Illinois, till exempel, visar att detta fenomen är vanligare än du tror. Efter ett uppbrott är det mycket vanligt att människor reflekterar över saker som de borde ha gjort eller inte gjort, liksom över de saker de inte borde ha stått ut med från början.
Dessa kallas kontrafaktiska tankar. På samma sätt är det intressant att veta att både män och kvinnor upplever denna känsla av ånger för att ha inlett vissa relationer. Utan tvekan är detta ett mycket viktigt faktum, vilket förklarar varför psykologin är så intresserad av att studera det.
Ånger och kontrafaktiskt tänkande har stor inverkan på emotionellt välbefinnande, beslutsfattande, beteendereglering och mental hälsa. Därför är det meningslöst att säga till någon, “Oroa dig inte, du lär dig alltid av dåliga relationer”, när ingen i verkligheten kan ta steget att etablera vissa lärdomar när det man upplevde innebar så mycket lidande.
Hur kan du hantera denna typ av upplevelse? Låt oss analysera det.
Var tydlig med sakerna du ångrar
Ånger i ett förhållande härrör inte bara från känslan av frustration över att ha investerat tid och känslor i någon som inte förtjänade din energi. Detta är något djupare och mycket komplext. Till exempel kan vissa må dåligt över att ha gett upp drömmar för sin före detta partner. Andra kan känna sig hemska för att inte ha insett tidigare att deras partner ljög för dem.
Många kan till och med ångra att de inte kämpade tillräckligt hårt för förhållandet, att de försummade sin partner eller att de begick misstag. Det finns många saker man kan ångra. Därför är det viktigt att klargöra vad som verkligen smärtar dig och de specifika dimensioner som orsakar ditt lidande.
Lär dig att bearbeta alla känslor
Vet du verkligen vad ånger “består av”? Det finns de som påpekar att det är en värdelös psykologisk verklighet eftersom det helt enkelt blockerar personen; de säger att ingenting kommer ut av det. Det är dock inte sant. För det första döljer denna känslomässiga konstruktion tyngden av sorg, vilket uppmuntrar individen att reflektera över vad denne upplevt och hur denne känner inför det.
Det för också in lite raseri eller ilska i bilden, känslor som uppmanar dig att reagera och möta det som gör ont eller stör dig. På samma sätt inkluderar ånger i ett förhållande en besvikelse. Detta är en annan viktig dimension att hantera för att förstå att besvikelse är helt normalt. Det enda som återstår att göra här är att gå vidare och förstå att du förtjänar bättre.
Befria dig från skuld: du visste inte vad som skulle hända
Du är inte tillfredsställd med vad som hände i förhållandet. Du känner dig ångerfull och till och med arg på grund av allt hopp du hade för ert band. Dessutom tyckte du att det var magiskt och så blev det ingenting. Det är förståeligt, men i den här situationen är skuld eller skam det sista du bör mata. Sanningen är att du inte visste vad som skulle hända. Sluta vara hård mot dig själv för att du har försökt ditt bästa.
Att bli kär och engagera sig i ett förhållande är något som görs från hjärtat. Att göra det som inte kan uttryckas i ord för någon är normen i varje förhållande, för att älska är att kämpa för det och dem du vill ha i ditt liv. Ångra inte dina ansträngningar; de gör dig värdefull och ädel. Det som hände senare var helt enkelt inte något du kunde förutse.
Ånger i ett förhållande är ytterligare en fas av sorg
När du bryter upp är ånger i ett förhållande ytterligare en del av sorgen. Att avsluta ett känslomässigt band med någon tenderar att aktivera den här delen av sorgeprocessen som inte alla talar om. Men det sista du bör göra är att “frysa” din sorg i detta skede. Tvärtom, fortsätt jobba på att gå framåt. Att sitta still med denna smärta hindrar din process, så försök ditt bästa för att lösa ditt obehag. Det kan ta tid, men det är möjligt och måste göras.
Det är viktigt att acceptera det som hände, befria sig från skuld och kunna lita på sig själv och processen. Genom att fokusera på dig själv kan du få en viktig lärdom av denna erfarenhet. I det ögonblicket kommer du att se varför det måste ske på det här sättet. Om du har svårt att släppa den här känslan, fokusera på att acceptera och övervinna den gradvis.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Coats, S., Harrington, J.T., Beaubouef, M.E., & Locke, H.S. (2012). Sex Differences in Relationship Regret: The Role of Perceived Mate Characteristics. Evolutionary Psychology, 10.
- Roese, N. J., Pennington, G. L., Coleman, J., Janicki, M., Li, N. P., & Kenrick, D. T. (2006). Sex differences in regret: all for love or some for lust?. Personality & social psychology bulletin, 32(6), 770–780. https://doi.org/10.1177/0146167206286709