Är du rädd för tystnad? Här är några möjliga förklaringar!
Du går in i bilen och sätter på radion. När du kommer hem sätter du på TV:n. Du spelar musik på din telefon medan du duschar eller diskar. Att vara rädd för tystnad är vanligt och många visar det tusen gånger om dagen. Vissa människor är rädda för frånvaron av ljud. Om du är en av dem kan din rädsla få dig att missa viktiga möjligheter. Om du kände till värdet av tystnad skulle du kanske sluta undvika den hela tiden.
När befann du dig senast i fullständig tystnad? Kan du dra dig till minnes ett tillfälle då du upplevde en frånvaro av externt och internt ljud? För de flesta är det praktiskt taget omöjligt att uppnå och upprätthålla. Inte bara det, många upplever det som farligt och störande. Men varför? Finns det något man kan göra åt det?
Att vara rädd för tystnad
Du kanske redan har märkt denna tendens hos dig själv och andra. När du väl är medveten om det är det lätt att upptäcka det. De flesta av oss visar tecknen många gånger om dagen.
Vi omger oss med enheter som ger visuell och auditiv stimulering. Inte bara när vi har en stund över och letar efter underhållning. Vi använder dem också under nästan alla våra dagliga aktiviteter. Externa ljud finns där när vi städar, lagar mat eller tränar.
Samma sak händer när du tillbringar tid med dina kollegor, familj eller vänner. Även när du bara stöter på en granne i hissen så föredrar du förmodligen en banal konversation framför att vara tyst. Oftast har ingen av er något meningsfullt att säga, men du kommer ändå att försöka fylla den läskiga tystnaden med ord.
Om det är svårt att fly från externa ljud kan det vara ännu svårare att tysta den inre rösten. Ligger du någonsin i sängen i nattens stillhet medan sinnet rusar med tankar om det förflutna och framtiden? Detta är en annan mekanism för att undvika nuets tystnad.
Varför är du rädd för tystnad?
Du känner inte dig själv
Tystnad är skrämmande eftersom det handlar om att vara i kontakt med sig själv. Du undviker tystnad eftersom du undviker dig själv. Det är en rädsla för att vara ensam med den sida av dig själv som du försöker att inte se, med all den rädsla och smärta som du gör ditt bästa för att ignorera. Det är skrämmande att höra din egen röst ropandes till dig för att överrösta bullret utanför.
Du känner inte dig själv för du är aldrig riktigt ensam. Du känner inte dig själv och du är rädd för att göra det. När tystnaden anländer så för den med sig allt mörker och alla skuggor du helst inte vill tänka på. Ångest, ensamhet, tomhet och ilska som bubblar upp till ytan när det blir tyst är också delar av dig, även om du har ignorerat dem.
Du är inte van vid det
Det här är inte helt och hållet ditt fel. Du föddes och lever i ett samhälle som inte lär dig att lyssna på dig själv. Istället lär du dig att hålla dig sysselsatt och ständigt distrahera dig själv.
Självkännedom, personlig utveckling och meditation kan verka som metoder som är reserverade för personer som är psykiskt nedsatta på något sätt och behöver professionell hjälp. Men i verkligheten kan de förbättra ditt välbefinnande.
Tystnad är nästan tabu, och samhället lär oss att se det som något negativt. Om någon är tyst tolkas det som att personen är arg, förolämpad, ledsen eller frånvarande. Tystnad väcker känslor av ensamhet, tomhet, blyghet och negativitet. Men det behöver verkligen inte vara på det sättet.
Praktisera tystnad
Att praktisera tystnad kan hjälpa dig att komma i kontakt med dina rädslor och önskningar. Det låter dig lära känna dig själv, läka och komma tillbaka till dig själv. Att vara i tystnad ger dig möjlighet att upptäcka nya önskningar och åsikter och återställa din styrka och inre röst. Få förmågor är lika viktiga som att känna sig själv, acceptera sig själv, älska sig själv och veta hur man ska vara med sig själv.
Bara du kan fylla din tomhet, läka dina sår och övervinna dina rädslor. Bara du kan arbeta mot dina drömmar och mål. Så varför är du så rädd för att vara med dig själv? Ge tystnaden en chans!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Le Breton, D. (2006). El silencio. Madrid: Sequitur.
- Hanh, N. T. (2016). Silencio: el poder de la quietud en un mundo ruidoso. Barcelona, España: Urano.