Artificiell intelligens tillåter oss snart att skriva med våra tankar

Tekniska gränssnitt kommer snart att tillåta oss att förbättra många av våra funktioner. Faktum är att det redan nu finns människor med kvadriplegi som kan skriva på en dator bara genom att tänka, tack vare artificiell intelligens.
Artificiell intelligens tillåter oss snart att skriva med våra tankar
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2024

Mycket snart kommer människan att kunna skriva med sina tankar. Det här kan låta som science fiction för dig. Tänk dock på den välkända frasen från Arthur C. Clarke, att “magi är bara vetenskap som vi inte förstår ännu”. I själva verket går detta i uppfyllelse dagligen. Faktum är att artificiell intelligens är en arkitekt som gör det omöjliga möjligt.

Om det är något vi alltid har drömt om, är det att göra saker med sinnets kraft. Vi minns alla scenen där Luke Skywalker testade sin telekinesi efter att ha sett hur Yoda lyfte rymdskeppet från träsket med endast sina mentala förmågor. Tja, på 2000-talet strävar människan efter att utföra liknande uppgifter.

Hur kan detta vara möjligt? Nyckeln ligger i våra eviga allierade: teknik och artificiell intelligens. Vi har sett ett exempel på detta nyligen när forskare skapade ett gränssnitt som gör att en man med kvadriplegi kan omvandla sina tankar till bokstäver via en dator. Är detta magi? Inte alls, det är vetenskap.

Hjärna-dator-gränssnitt kommer snart att vara de mekanismer som utökar många av våra vanliga funktioner. Transhumanismen är här för att stanna.

Kvinna med teknisk figur illustrerar hur vi kan skriva med våra tankar

Skriva med våra tankar, hur är det möjligt?

Föreställ dig hjärnan som en sofistikerad dator. Bortom dina konvolutioner, blodkärl, astrocyter, oligodendrocyter och mikroglia, finns det många elektriska anslutningar. Varje rörelse, varje handling som involverar att titta, tala, lyssna, känna, läsa eller skriva, är alla resultatet av ett specifikt mönster av elektrisk aktivitet i en viss region.

Att veta detta ger oss flera möjligheter. Så pass att transhumanismen, det vill säga vetenskapen att tillämpa teknik för att förbättra mänsklig kapacitet, redan är en uppenbar verklighet. För närvarande har vi faktiskt mer än en “cyborg”. Ett exempel är Neil Harbisson, en ung konstnär som lider av akromatopsi (oförmågan att uppfatta färger).

Tack vare ett gränssnitt i skallen kan han “höra” färgernas elektromagnetiska energi och ägna sig åt konst. Men nu har vi gått ett steg längre. Vi har en 65-årig man med kvadriplegi som kan skriva med sina tankar genom en dator.

En bättre framtid för personer med förlamning eller neurologiska störningar

Detaljer om detta genombrott och ytterligare forskning har publicerats i tidskriften Nature. En av dess författare, Dr Krishna Shenoy från Stanford University, påpekar att även om försöket att skriva med tankar är något som redan har prövats tidigare, har en stor milstolpe nu uppnåtts.

  • Det man gjorde var att implantera flera sensorer i hjärnan hos den 65-åriga patienten, immobiliserad från nacken och ner, i områden som rör handskrift. Därefter blev han ombedd att föreställa sig själv skriva handskrivna brev.
  • Sedan, och över flera månader, lärde han sig just denna algoritm via artificiell intelligens. Dag för dag kunde han få vissa elektriska mönster att bilda vissa ord, som han sedan reproducerade på skärmen. Vecka för vecka fick detta hjärna-dator-gränssnitt förmågan att översätta vad patienten tänkte till ord.

Att skriva med våra tankar för att kommunicera med världen

Att en person med kvadriplegi kan projicera sina tankar på en dator är ett genombrott. Denna teknik underlättar anslutningen till världen för människor med kommunikationsproblem. Kom ihåg till exempel hur Stephen Hawking kommunicerade.

Denna stora vetenskapsman och popularisator förlorade sitt tal 1985. Först utvecklade de ett kortsystem åt honom med tryckta bokstäver som han tack vare rörelsen i ögonbrynen pekade på medan en annan person dechiffrerade varje ord. Senare, år 2014, utvecklade man en annan mekanism åt honom.

Han hade en infraröd sensor installerad i glasögonen som bearbetade rörelserna i hans kindben. På detta sätt valde han vissa menyer på sin dator, och senare gav programmet själv röst till hans ord.

Om Hawking fortfarande hade varit med oss, skulle han säkert kunna skriva med sina tankar på en dator för att kommunicera med världen. Denna teknik kan verkligen vara en viktig allierad i livet för miljontals människor med liknande skador eller sjukdomar. Även för dem som inte kan kommunicera på grund av röstproblem eller inte kan skriva på grund av rörelsebegränsningar.

Teknik och framsteg i den artificiella intelligens-världen kan vara det efterlängtade hoppet för dem som nu lever i tystnad och inte kan komma i kontakt med sin omgivning. Anmärkningsvärda förändringar väntas om drygt ett decennium.

Hjärna och hjärnvågor

Att skriva med tankar kommer inte att vara det enda som kan uppnås inom kort. År 2016 startade Elon Musk projektet Neuralink som lovar att bli ett genombrott för vissa obehandlade sjukdomar. Faktum är att det genom en rad neurala implantat och chip försöker behandla ryggmärgsskador, synproblem, epilepsi och till och med Parkinsons och Alzheimers.

Målet är att tillhandahålla alla möjligheter som datorer och alltmer sofistikerad teknik har att erbjuda. Maskiner som kombineras med det biologiska och det neurologiska som kommer att programmeras, mycket snart, för att “slå på” skadade funktioner och förmågor som av olika skäl för närvarande begränsar vissa människors liv.

Vi kommer snart att vara fullt medvetna om dessa framsteg som idag verkar som science fiction.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Willett, F. R., Avansino, D. T., Hochberg, L. R., Henderson, J. M. & Shenoy, K. V. (2021). High-performance brain-to-text communication via handwriting. Nature593(7858), 249–254. https://doi.org/10.1038/s41586-021-03506-2

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.