Att agera av rädsla betyder ofta att inte agera alls
Att agera av rädsla innebär att rädsla bestämmer de beslut du fattar. Det tenderar också att diktera din livsstil. Men människor har en tendens att inte märka det eller, om de gör det, så försöker de dölja det.
Ibland är en för hög grad av försiktighet, allvar eller medvetenhet sätt att agera av rädsla. Du kanske tycker att du klarar dig bättre om du ser på denna typ av beteende som en dygd. Därför ignorerar du de begränsningar det placerar i ditt liv.
Att agera av rädsla är faktiskt ett sätt att inte agera alls. Rädsla hindrar dig ofta från att göra saker. Dessutom baseras det ofta på imaginära risker och faror. Därför slutar det med att du stoppar dig själv från att göra något, eller så lägger du till så många begränsningar att du försämrar upplevelsen.
“Avsaknad av handling föder tvivel och rädsla. Handling föder självförtroende och mod. Om du vill övervinna rädsla, sitt inte hemma och tänk på det. Gå ut och sysselsätt dig.”
-Dale Carnegie-
Tecken på att du styrs av rädsla
Som vi nämnde ovan inser du ofta inte att du styrs av rädsla. Det beror på att det inte är en medveten process. Det är faktiskt resultatet av en utbildning eller en serie upplevelser som tog bort ditt förtroende för dina förmågor. Det handlar om olösta trauman, smärtsamma upplevelser och felaktig uppfattning av fara.
Om du vill veta om du styrs av rädsla, se upp för dessa varningstecken:
- Du hatar förändring. Du tenderar att agera på samma sätt, oavsett situation. Om det till och med finns en antydan till förändring känner du dig hotad och upprörd. Faktum är att du bara vill att allt ska vara detsamma.
- Du är extremt obeslutsam. Även när du har ett tydligt alternativ framför dig så tvekar du. Dessutom tvekar du ännu längre om det är en förändring eller en risk involverad. I själva verket tenderar du att tänka så mycket på allt att det slutar med att du inte gör någonting.
- Ditt huvud är fyllt med projekt du aldrig har genomfört. Till exempel kanske du skulle ha velat åka på safari men aldrig haft tid eller pengar, eller så har du någon annan ursäkt för att inte göra det. Det finns också tillfällen när du vill tala ut men väljer att inte göra det, eftersom du vill undvika problem. Dessa är bara två exempel.
- Du kritiserar människor som tar risker. Av någon anledning är du obekväm med människor som är mycket beslutsamma eller som kastar sig in i förändringar och risker med huvudet före. Din irritation härrör dock från det faktum att du verkligen vill vara som dem men inte kan.
- Du är bra på att föreställa dig det värsta. Du kan trolla fram alla slags katastrofer och faror i ditt huvud, som bränder, jordbävningar och rån. Faktum är att du har en tendens att tänka på sådana saker när du behöver fatta ett beslut.
Är det möjligt att sluta agera av rädsla?
Det är alltid möjligt att ändra på sig. Inte för att andra uppmanar dig, utan för att du har nytta av att förändras. Hålla dig lugn. Övervinna rädslans makt. Du måste dock först inse att din försiktighet inte bara är ett karaktärsdrag. Faktum är att du saknar självförtroende.
Rädsla för att agera har ofta extremt djupa rötter. Det kan ha börjat i ditt tidiga liv och ökat med åren. För att sluta agera av rädsla måste du faktiskt utmana vad dina föräldrar lärde dig. Till exempel lärde de dig kanske att världen var en farlig plats med dolda faror som lurade runt varje hörn.
Trots dina många års erfarenhet kan du fortfarande känna dig oförmögen att undkomma dina föräldrars övertygelser. Du kan till och med känna dig skyldig om du inte lyder dem. Eftersom du känner att om du älskar dem så ska du ändå alltid göra vad de sa att du borde. Men om du vill sluta agera av rädsla måste du gå över dessa gränser. Faktum är att de inte längre har någon mening ändå.
Ibland har du också starka minnesupplevelser i ditt sinne. En gång i tiden kränkte de dig och du lever med den ständiga rädslan att de ska göra det igen. Det kräver mycket mod att lämna de smärtsamma spökena bakom sig. Det hjälper dock om du ser dem som just det, spöken, eftersom de försvinner när du ser dem i ansiktet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Hurtado, F. A. (2015). Antropología del miedo. Methaodos. Revista de ciencias sociales, 3(2), 262-275.