Blygsel är en begränsande känsla

De som upplever blygsel faller ofta i fällan av att inte göra vad de vill göra, och lever istället sina liv i enlighet med andra personers förväntningar.
Blygsel är en begränsande känsla
Gema Sánchez Cuevas

Skriven och verifierad av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 18 december, 2022

“Vad kommer de tro om mig om jag förklarar hur jag verkligen känner?”, “Jag hoppas att de inte frågar mig, jag vill inte svara på det framför alla dessa människor” eller “Jag kan inte tala inför publik eftersom jag blir för nervös”, är väldigt vanliga uttryck för personer som lever med blygsel.

Att undvika att stå ut från mängden, att hata att vara i händelsernas centrum, att avböja inbjudningar till vissa aktiviteter… alla dessa är synonyma med denna begränsande känsla. Blygsel vill att vi ska vara osynliga. Men vad gömmer sig bakom denna känsla utöver det? Låt oss gräva lite djupare.

Blygsel – en begränsande känsla som paralyserar oss

Blygsel är synlighetens fiende. Det är en svår känsla som får oss att dölja vilka vi verkligen är av rädsla för att andra inte ska gilla eller acceptera oss.

Enligt psykologen José Pubill är en person som upplever blygsel någon som lever i konstant rädsla för att andra ska upptäcka personens svagheter – svagheter som i princip representerar vem denne är som person.

Oftare än inte kan en person utveckla denna begränsande känsla på grund av en upplevelse där han kände sig obekväm. Personerna i omgivningen kan ha fått honom att känna sig onormal.

Som ett resultat undviker han nu att verka svag inför andra. Andras ogillande och bortstötning får honom att utveckla så mycket rädsla att han nu skyddar sig mot att såras. Detta gör honom i sin tur frustrerad eftersom han känner att han inte kan vara den han vill vara.

Person som gömmer sig

Men att uppleva denna begränsande känsla antyder två aspekter. Den första är att blygsel kommer med känslor av skuld och rädsla. Vidare att en person som upplever denna känsla vänder sig till perfektion och kontroll för att övervinna sin känsla av otillräcklighet. Men sagda mekanismer gör inte något annat än att hindra hans eller hennes personliga tillväxt.

Blygsel och självkänsla: är de relaterade?

Blygsel representerar en stor rädsla för att vara sig själv, för att visa vem man verkligen är. Som vi sade ovan vill denna restriktiva känsla att dess offer ska bli osynliga för andra. Individen är rädd för kritik och vill inte att andra ska tro att han eller hon är värdelös.

Därför antyder blygsel att man lider av brist på självrespekt och tolerans, vilket i sin tur kan försämra självkänslan.

Blygsel omsveper personen i en negativ och självförstörande sköld. Detta förklarar varför personerna i omgivningen kan se blyga personer som ömtåliga och svaga. Vi måste notera att en blyg person inte gillar att ses på detta sätt. Hon vill faktiskt undvika att visa sina svagheter. Men rädslan för förödmjukelse är så stor att hon beslutar sig för att bara härda ut.

Att vara blyg är att inte trivas i sin hud. Det är att gå på en väg av självhat. Detta låter inte individen ta kontroll över sitt eget öde och inse hur värdefull hon faktiskt är.

De som upplever denna begränsande känsla lägger sitt egenvärde i andras händer. Anledningen till detta är att de endast kan se vilka de är genom andras ögon. De lever sina liv genom andra personers åsikter. Ångest går hand i hand med blygsel eftersom individen alltid oroar sig över att inte passa in.

Kvinna vid fönster

Kasta dina tvivel åt sidan för att bli synlig

Även om denna känsla anses vara väldigt komplex, är det möjligt att få den att försvinna. Hur kan vi bekämpa den? Eller vad kan vi göra för att bli synliga och värdera oss själva?

Det första steget är att erkänna och acceptera att du känner dig blyg. Sedan bör du reflektera över konsekvenserna, på hur mycket blygseln påverkar ditt liv, begränsar dig och hindrar dig från att göra saker du vill.

Om du gör det uppriktigt kommer du inse att du blivit osynlig för din egna ögon och att du värderar dig enligt en skala om etableras av andra. Du måste sluta göra det och istället fokusera på att gå framåt i den riktning du vill, oavsett vad andra tycker.

Lär känna dig själv

Nästa steg är att lära känna dig själv. Du måste sammankoppla med den djupaste delen av ditt väsen och förstå varför du är som du är. Var inte rädd för att göra dig synlig.

Detta är inte det lättaste, speciellt om du gömt ditt sanna jag under lång tid. De goda nyheterna är att det aldrig är för sent att ge dig själv en chans att bli din egen bästa vän.

Att ta reda på vilken situation som fick dig att bli så här är också hjälpsamt. Startpunkten kan leda dig till att förstå djupet hos ditt sår, vilket inte är något annat än att tro att du har svikit personerna i din närhet.

Se dig i spegeln om du lider av blygsel

En väldigt kraftfull övning är att se dig själv i spegeln utan att tänka på vad andra tycker om dig. Vad ser du? Vem är du? Vilka är dina drag? Vad behöver du?

Frigör dig själv

Idén är att du ska frigöra dig själv från förväntningar, från de mentala fällor som hindrar dig från att vara ditt autentiska jag. Du är inte bättre eller sämre än någon annan. Att jämföra dig själv med andra kommer aldrig ge dig bekräftelse.

I vissa fall kan vi bli arga på personen som fick oss att känna så här från början. Du bör försöka släppa ut allt sådant genom att skriva ner dina känslor och tankar kring situationen.

Denna övning kommer låta dig återuppleva det pinsamma ögonblicket och komma ihåg exakt hur du kände, så att du kan släppa taget om alla dessa negativa känslor.

Som du kan se är det komplicerat att känna blygsel. Denna begränsande känsla gör oss till slavar under andra personers förväntningar, till personer som avskyr oss själva och till slut att vi blir osynliga. Det är därför det är så viktigt att lära sig att återkoppla med sig själv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.