Att inte kunna amma: Känslan av skuld som följer
Det finns riktlinjer som kvinnor bör följa från och med samma stund de upptäcker att de är gravida. Men att följa dessa riktlinjer innebär att man tar en hel del mycket svåra beslut. Det är väldigt mycket som kvinnor måste tänka på när de blir mödrar; det är en ny och spännande värld. Ett av de stora besluten: om man ska amma eller inte. För att inte tala om oron för att inte kunna amma även om man vill.
Varje kvinna har sina egna skäl för att välja att amma eller ge mjölkersättning. På ena sidan har vi kvinnor som ammar, och på andra sidan kvinnor som inte kan eller inte vill göra det.
Vi försöker inte inleda en debatt om bröstmjölk kontra ersättning. Istället är målet med den här artikeln att prata om den skuld som nya mödrar känner över att inte kunna amma, oavsett anledning. Vi pratar om mödrar som väldigt gärna hade velat amma, men som inte kan.
Att känna skuld över att inte kunna amma
Det finns olika medicinska skäl som stöder beslutet att inte amma. Till exempel, om en kvinna har vissa sjukdomar, låg mjölkproduktion och smärtsam mastit, bland andra. Dessa situationer har viktiga psykologiska effekter eftersom två kraftfulla idéer hamnar i konflikt med varandra. Dessa är:
- Det medfödda behovet en mamma har att mata sitt barn
- Oförmågan att göra det naturligt
Om du översätter detta till det verkliga livet ser du situationer med total frustration. Du har barnet som gråter av hunger, och den desperata mamman försöker allt för att mata sitt barn. Detta är ett fall av amning som helt enkelt inte fungerar, av någon anledning.
En dag berättade en mamma för mig att hon var rädd varje gång hon var tvungen att amma sin son. Hon producerade mycket mjölk, men hon hade ytliga skador som förhindrade bra sug. Barnet hade svårt att få ett bra tag, och hon hade också problem med att använda en bröstpump.
Hennes lidande och smärta var så intensiv att hon frågade sig själv en gång, “Men varför måste jag mata dig?” Hennes bröstvårtor var spräckta, blödde och sved ständigt. Till och med hennes skjorta som gneds mot dem var smärtsam. Trots dessa svårigheter känner många mödrar sig attackerade om de inte vill fortsätta. En barnmorska sa till och med till henne: “Okej, så du har redan tröttnat på det…”
När är det dags att ge upp amningen?
Är det verkligen nödvändigt? Enligt min åsikt, nej. Den stress och frustration som en mamma i denna situation överför till sitt barn är värre än att beröva det fördelarna kopplade till bröstmjölk.
Under de första månaderna av ett barns liv är matningstiden en tid när band bildas. Det är ett ögonblick av anknytning som har känslomässiga fördelar för både mamman och barnet. Men om det involverar smärta kan det ha motsatt effekt.
Om en mamma hamnar här och beslutar att sluta amma är nästa beslut att välja en så bra mjölkersättning som möjligt. Detta alternativ är helt säkert och innebär ingen risk för barnet. En barnläkare är den bästa personen att ge föräldrar råd i denna situation.
Amning är ett alternativ, inte en skyldighet
Det är sant att amning främjar känslomässig bindning mellan en mamma och hennes barn. Forskning visar emellertid att avsaknaden av amning inte hindrar bandet från att formas.
Du vet att något är fel i ett samhälle där en kvinna känner sig dömd som ett misslyckande för att hon inte kan amma. Och ännu värre, att andra får henne att känna så. Meddelandet de borde få är: “Det är inget fel på dig, det att viktiga är du är lycklig så att du kan överföra din frid till ditt barn.”
Oavsett ska ingen attackera någon kvinna för hennes beslut så länge barnet är tryggt. Mödrar bör stödja varandra oavsett beslut när det kommer till amning. Varje kvinna befinner sig i sin egen unika situation.
Till de kvinnor som jag inte känner; ni borde verkligen inte känna er dåliga för att ni väljer att flaskmata. Jag lovar er att er upplevelse som mamma inte kommer att bli sämre. Ni kommer inte att vara en sämre mamma. Ni kommer att ge ert barn allt det behöver och kommer att kunna erbjuda allt det emotionella stöd som barnet behöver när det är dags att äta.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Delgado, S., Arroyo, R., Jiménez, E., Fernández, L., & Rodríguez, J. M. (2009). Mastitis infecciosas durante la lactancia: un problema infravalorado (I). Acta Pediatr Esp, 67(2), 77-84.
- Segura Sánchez, M. (2014). Dificultades en el mantenimiento de la lactancia materna.