Den reaktiva spiralen: ett intressant buddhistiskt koncept
Har du någonsin hört talas om den reaktiva spiralen? Det är ett mycket intressant buddhistiskt koncept. Med andra ord är energi ett av zenbuddhismens grundläggande begrepp. Således flyter den konstant. Dessutom måste vi reglera den så att det inte skapar obalanser. Om dessa inträffar börjar den så kallade spiralen. En cykel som det är svårt att ta sig ur och vars resultat är ångest.
Vikten av att identifiera den reaktiva spiralen
På samma sätt talar man inom buddhism och mindfulness om en positiv och en negativ form av stress. Det viktigaste är att negativ stress beror på den reaktiva spiralen. I detta finns en kedja av attityder och beteenden som leder till en betydande dekompensation. Tro det eller ej, men denna kedja påverkar både kroppen och sinnet.
Därför är det viktiga med att identifiera den reaktiva spiralen det att om vi kan känna igen den så kan vi också bättre undvika den. Det rätta att göra är med andra ord att förhindra att den första etappen äger rum. Att undvika initieringen av denna kedja leder därför till ett tillstånd av harmoni.
“Det finns en gräns för mäns passioner när de handlar utifrån känslor. Men inga när de är under inflytande av fantasi.”
-Edmund Burke-
Definition av buddhismen samt dess historia
För det första är buddhismen en icke-teistisk religion, där det inte finns någon tro på en skapargud. För det andra är det också en filosofi och en moralisk disciplin. Buddhismen uppstod i Indien på 600- och 500-talen f.Kr. Det viktigaste är att vismannen Siddhartha Gautama, alias Buddha, grundade den. Enligt legenden var han en hinduisk prins innan han övergav sin position.
Med andra ord, han övergav sin position och rikedom för att bli en andlig ledare. Så denna upplysta ledare lärde andra många saker. Till exempel hur de kunde undkomma samsara. Likaså lärde han dem om lidandets cykel, återfödelse och död. Buddha utvecklade trossystemet vid en fantastisk tid. Faktum är att Indien var mitt uppe i betydande religiösa och filosofiska reformer.
Så buddhismen var till en början en av många tankeskolor som utvecklades. Men som svar på vad de såg som den ortodoxa hinduismens misslyckande med att tillgodose människors behov. Det förblev en relativt liten skola fram till Ashoka den stores regeringstid (268-232 f.Kr). Senare omfamnade det Mauryanska imperiet den. Likaså spred det tron, inte bara genom Indien utan också genom Asien.
Med andra ord, även om hinduismen var en dominerande tro vid denna tid, var förändring nödvändig. Det är ingen överraskning att en våg av religiösa och filosofiska reformer svepte över landet. För det första noterar forskaren John Koller hur “En stor social omvandling från jordbruksliv till stadshandel pågår, vilket leder till att gamla värderingar och institutioner ifrågasätts”. Hinduism handlar om att acceptera skrifterna, även kända som Veda. Likaså trodde de att de var eviga emanationer från universum. Men människorna skapade dem inte.
Distress kontra eustress
Visste du att buddhism och mindfulness-utövare inte anser att stress är bra eller dåligt? Men beroende på hur vi kanaliserar den kan den bli det ena eller det andra. Utövare benämner bra stress som eustress och dålig stress som distress. Dessutom ger distress upphov till den reaktiva spiralen.
Likaså härrör eustress från den där obalansen som uppstår när vi verkligen utmanar oss själva. Till exempel när vi bestämmer oss för att uppnå ett mål. I denna mening kan det nya framkalla viss ångest. Men eftersom du vill ha det och anser att det är positivt, leder detta till spänning eller entusiasm. Således innebär det helt enkelt inte negativa konsekvenser.
Å andra sidan är distress en destruktiv spänning. Det härrör från att vi ansamlar bekymmer eller stöter på en situation som producerar rädsla eller avvisande. Den här typen av stresströtthet är alltså utmattande och påverkar även kroppen. Det visar sig som ångest och vi blir instinktiva, oberäkneliga och irrationella.
En buddhistisk berättelse
Denna gamla buddhistiska berättelse handlar om en ung man som inte kunde gå vidare i sin andliga upplysning. Tyvärr, hur mycket han än försökte, kunde han inte växa mentalt och andligt. Så Buddha ville hjälpa honom. Till exempel använde han en metafor för att verkligen få honom att förstå.
Först frågade han mannen vad som hände när gitarrsträngarna var för spända. Sedan frågade han honom vad som hände när de var för ospända. Den unge mannen svarade att i båda fallen var ljudet ofullkomligt. Med andra ord, istället för musik producerade den oljud. Slutligen sa Buddha till honom att andlig tillväxt följde liknande regler.
Därför tvingar du sinnet när du vill avancera och det kräver en överdriven ansträngning. Detta orsakar alldeles för mycket stress. Så istället för att främja tillväxt, stoppar det den. Något liknande händer i motsatt situation när du vill avancera. När ansträngning inte krävs, kommer du inte växa.
Komponenter i den reaktiva spiralen
För det första sjunker vi inte automatiskt in i den negativa spiralen av stress. Innan vi faller utövar vi en rad beteenden som ökar vår inre spänning. Så istället för att stoppa denna destruktiva kraft, släpper vi undermedvetet lös den. Komponenterna i den reaktiva spolen är följande:
- Ouppmärksamhet. För det första börjar den reaktiva spiralcykeln med ouppmärksamhet. Detta är bristande fokus på vad som händer inom oss. Därför märker inte våra tankar, känslor och fysiska tillstånd av oss.
- Frånkoppling. Detta är förlusten av kommunikation med oss själva. Därför ansluter vi till det yttre. Men vi slutar ta hänsyn till vad vårt sinne, vårt hjärta och vår kropp säger.
- Dysreglering. Om vi är ouppmärksamma och frånkopplade kan vi känna stort obehag. Dessutom försöker vi ofta lösa det genom att inta extrema ståndpunkter. Till exempel att tömma eller fylla vårt schema helt och hållet.
- Oordning. Till exempel börjar tankar, känslor och handlingar bli kaotiska. Det finns inga riktiga riktlinjer för vårt beteende. Så vi slutar orientera oss mot mål och börjar agera oberäkneligt.
- Obalans. För det första genererar allt ovanstående en betydande obalans. Dekompensation leder till komplexa humörtillstånd. Till exempel allmän nedstämdhet, konstant ångest eller fysisk sjukdom.
Kort sagt, den reaktiva spiralen börjar med ouppmärksamhet och distraktion. Eftersom vi inte är medvetna om nuet är det lätt för oss att tappa perspektivet på situationer och inte hantera våra känslor effektivt. Därför kommer vi så länge vi är vaksamma inte att falla offer för den reaktiva spiralen. Vi brukar klaga på vad som händer oss emellanåt. Men det finns ett problem när vi gör klagandet till en livsstil.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Chávez Ríos, F. Ecuaciones de reacción-difusión y espirales en el corazón. Educación Química, 12(3), 128-132.