Drömmar uppstår i den heta zonen i hjärnan
Ny forskning och nya upptäckter gällande sömn är alltid fascinerande. För många människor är drömmar en viktig källa till personlig upptäckt. En grupp av neuroforskare från USA, Italien och Schweiz har upptäckt vad de kallar den “heta zonen” i hjärnan, som slås på när vi drömmer.
Den “heta zonen” är ett område i hjärnan som verkar “aktiveras” när vi drömmer. Forskare har också upptäckt att vi inte bara drömmer under REM-sömfasen. Detta kan hjälpa oss att förstå något om innehållet i våra drömmar. Dessa intressanta upptäckter kan leda oss till att bättre förstå det mänskliga medvetandet.
Studien
Forskarlaget övervakade den elektriska aktiviteten i hjärnan på 32 testpersoner i sitt sömnlaboratorium. De studerade dem under loppet av fem till tio nätter. De väckte testpersonerna regelbundet för att fråga om deras sömn och ifall de hade drömt eller inte. Forskarna frågade om studiedeltagarna kom ihåg delar av sina drömmar eller om de inte kom ihåg något alls.
Skillnaden mellan den här studien och föregående sömnstudier är antalet elektroder som man använde. Den här gången använde forskarna en hatt med 256 elektroder. Det gav dem en mycket mer komplett bild.
Resultaten
Laget upptäckte att en speciell del av hjärnan, “den heta zonen”, hade högre elektrisk aktivitet när testpersonerna drömde. Den “heta zonen” är lokaliserad i hjäss-nackfåran i hjärnan. Allt tyder på att detta kan vara den neurala korrelaten till drömmar.
När det här området stimuleras under vaket tillstånd kan det framkalla känslan av att befinna sig i en parallell värld eller i ett drömlikt tillstånd. Detta är en fascinerande upptäckt. Vad denna upptäckt också antyder är att medvetenhet är lokaliserat i hjärnans bakre områden. Fram tills nyligen trodde forskarna att det var lokaliserat i frontalloben och hjässloben.
“Det verkar bara behövas en väldigt begränsad, väldigt restriktiv aktivering av hjärnan för att skapa medvetna upplevelser. Fram tills nyligen trodde vi att större områden av hjärnan behövde aktivering för att skapa medvetna upplevelser”, sade Francesca Siclari, studiens medförfattare.
Åsikter om den “heta zonen”
Vissa människor tror att detta kan tala om innehållet i våra drömmar för oss. Alla är dock inte övertygade. En professor i psykiatri vid Harvards medicinska fakultet, Dr. Stickgold, tror inte att den här specifika studien kommer att hjälpa oss att spåra drömmar.
Dr. Stickgold tror att drömmarna vi kommer ihåg och drömmarna vi glömmer förmodligen har olika elektroniska signaturer. Dr. Stickgold håller dock med alla andra om att det mest intressanta med den här forskningen är möjligheten att förstå ett av de största mysterierna hos mänskligheten: medvetandets natur och ursprung.
Idén om att olika delar av hjärnan agerar annorlunda när vi drömmer har studerats i över ett decennium. Det är många forskares delade åsikt. De misstänkte att det var sant, men de hade inte tillräckligt med empiriskt bevis för att bevisa det.
“Kraften med denna teknik är att de kan finslipa denna idé om huruvida lokala områden eller specifika hjärnområden är ansvariga för vissa aktiviteter, snarare än att hela hjärnan befinner sig i sömnens djup.”
-Dr. Danny Eckert på Neuroscience Research i Australien (NeuRA)
Framtida studier om den heta zonen i hjärnan
Forskare överväger att ge den här typen av “het zon” stimulans hos patienter som ligger i koma eller har epileptiska anfall. Nästintill alla håller med om att framtida forskning potentiellt kan ge oss tillgång till andra medvetandetillstånd. Inte bara det, utan det kan även hjälpa till att kartlägga vilka andra områden av hjärnan som är inblandade i dessa olika tillstånd av medvetande.
Kanske upptäcker vi var och hur vi är länkade till Medvetande med stort M. Det beror på vem du är och hur du vill tolka det. Hur du än ser på det är detta ett intressant ämne som vi kommer närmare och närmare förståelsemässigt.
“Dessa områden verkar erbjuda en multisensorisk integrering som är väl lämpad till att stödja den virtuella simuleringen av en värld, som karaktäriserar drömmar.”
-Dr. Lampros Perogamvros, universitetet i Wisconsin-Madison-