Du kan skapa lycka var som helst

Du kan skapa lycka var som helst
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2023

Den berusande njutning vi ibland upplever är lycka. Alla vill veta hemligheten till den, och vi vill vara så lyckliga som möjligt. Om vi kunde så skulle människor vara lyckliga jämt. Men det är en fantasi. Lycka är faktiskt inte en känsla, utan ett sätt att leva. Kan man alltså skapa lycka?

Sanningen är att det inte är din situationer eller vad som händer med dig som fastslår huruvida du känner dig mer eller mindre lycklig. Lycka kommer inte från en prestation, en relation eller en semester. Att vara lycklig kommer av att ha ett fullt värderingssystem, att fokusera på nuet, att älska sig själv ovillkorligt och att veta hur man uppskattar vad man har.

Allt vi precis listade går hand i hand. Så om vi anstränger oss att förändra vår livsfilosofi, som är full av klagande hos de flesta, kommer vi inse att vi kan finna lyckan där vi vill.

Du kan inte finna lycka, men du kan skapa lycka

Det lönar sig inte att leta efter lycka, för den gömmer sig inte. Den finns alltså inte där ute någonstans, trots vad vi alla verkar tro. Om så var fallet skulle det finnas två typer av människor: de som lever ett avundsvärt och lyckligt liv, och de som inte har något och är olyckliga. Men så är det inte.

Och vi kan faktiskt gå längre än så: ibland är personerna som har minst även de som är lyckligast.

Värdera livets detaljer

Inte för att övergeneralisera, men det som tenderar att ske när personer vänjer sig vid att leva med mindre är att de även behöver mindre. Resultatet blir att deras uppmärksamhet fokuserar på de små njutningarna snarare än temporär tillfredsställelse.

De uppskattar verkligen saker. Detta gör att de upplever högre njutning än personer som inte uppskattar vad de har.

Det är därför psykologisk tillfredsställelse kommer inifrån. Det handlar inte om att tro att vi kommer få den där saken vi tror att vi behöver för att sedan vara lyckliga. Om du inte är lycklig med vad du har kommer du förmodligen inte bli det när du får något annat heller.

Hur kan jag bli en lyckligare person?

Det första steget du måste ta för att känna mer lycka är att sluta leta efter den – man måste som sagt skapa lycka. När vi säger till oss själva att vi bör vara lyckliga utan att kunna vara det, blir vi frustrerade. Och frustration är inte direkt lycka. Att vara besatt över lycka fyller dig dessutom med ångest och desperation, vilket blir till en kamp.

Vi kommer aldrig kunna vara lyckliga om vi pressar oss själva att vara lyckliga. Lycka är ett tillstånd av mentalt flöde, av acceptans, av att leva i stunden.

Sanningen är att vi behöver väldigt få saker för att verkligen må bra. Lite mat – inte för mycket, då kan njutningen bli till smärta – lite vatten, tak över huvudet, fysisk aktivitet så att vi inte blir sjuka, ett mål för att komma upp ur sängen varje dag – men inte så att vi oroar oss över resultaten – sömn, syre och inte mycket mer.

Att tro att vi behöver något, oavsett priset, gör oss ängsliga, och om vi inte får det eller förlorar det på grund av att allt i livet är flyktigt, kommer vi bli deprimerade.

För att bli lyckligare måste vi fokusera på nuet. Inget existerar och inget är verkligt förutom vad vi känner just nu med våra fem sinnen. Medveten närvaro är en teknik som kan lära oss mycket mer om det.

Kvinna i solsken

Fokusera på livets små detaljer

Förändra dina värderingar. Fokusera inte så mycket på arbete, att finna en partner, pengar eller framgång. När du ligger på din dödsbädd kommer du inte komma ihåg något av det.

Vad du kommer komma ihåg är upplevelserna du hade med vänner, tiden med familjen, eftermiddagen med en kaffe vid havet eller djupet av din hund bredvid när du läste en bra bok.

Din prioritet borde vara kärlek. Till dig själv, till livet och till alla andra. Om du kan älska de enkla sakerna, de mänskliga sakerna och de små detaljerna, då kommer du skapa lycka. Tänk om vi började redan idag?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.